Obavijesti

Show

Komentari 8

13 najambicioznijih filmova koji su ikada stigli na kino platna

13 najambicioznijih filmova koji su ikada stigli na kino platna
13

Tko visoko leti, bude upisan u anale sedme umjetnosti? To je pitanje na koje u stvari nema odgovora, ali ipak se čini da ako postavite dovoljno visok cilj, nagrada će biti legendarna

VIDEO

U ovoj je filmskoj eri blockbustera koji se štancaju kao na traci, straha od originalnosti i recikliranih ideja lako zaboraviti na neka od najvećih postignuća sedme umjetnosti svih vremena. I dok se revolucionarni filmovi koje je industrija od svojeg začetka proizvela razlikuju po pitanju žanra, tematike i izvedbe, gotovo je svima zajednička jedna stvar - ogromna, neskrivena i goruća ambicija.

Danas vam donosimo popis najambicioznijih filmova svih vremena, projekata koji se nisu bojali pomaknuti granice omiljenog nam medija te riskirati kako bi zauvijek ostali upisani u analima filmske povijesti. Ovim im putem odajemo počast i toplo vam preporučujemo da ih barem jednom pogledate ako već niste ili ih se barem prisjetite ako već jeste.

Dakle, u nastavku slijedi popis po nama najambicioznijih filmova svih vremena, a 13 naslova koji slijede navodimo bez nekog posebnog redoslijeda.

Ben-Hur (1959.)

Režiser i perfekcionist William Wyler je 1959. poharao Oscare sa svojom fantastičnom epskom avanturom 'Ben-Hur' koja je tada bila najskuplji i najduži film ikada napravljen. Također, Ben-Hurova legendarna scena trke kolima je do današnjeg dana jedna od najuzbudljivijih i najimpresivnijih filmskih trenutaka.

2001: Odiseja u svemiru (1968.)

Beskrajno fascinantan svojim konceptom i opsegom, '2001: Odiseja u svemiru' je film koji je promijenio kompletan znanstveno-fantastični žanr te pokazao kako se klasični SF može inteligentno spojiti sa svjetovnijim temama kao što su evolucija, smrtnost, umjetna inteligencija i egzistencijalnost.

Memento (2000.)

Iako neimpresivan po pitanju budžeta, sami koncept Mementa slavnog Christophera Nolana nas do današnjeg dana istovremeno fascinira i zadaje nam glavobolje. Film koji se gleda unatrag? Ta je ideja do 2000. zvučala posve suludo.

Avatar (2009.)

Avatar je, blago rečeno, postavio nove standarde po pitanju motion capture i stereoskopskih 3D tehnologija. Ovaj skupocjeni uradak Jamesa Camerona je vrlo brzo po svojem izlasku postao komercijalno najuspješniji film svih vremena koji je na globalnoj razini utržio apsolutno suludih 2.7 milijardi američkih dolara. Nije loše za film bez velikih zvijezda koji nije bio baziran nina kakvom postojećem predlošku, zar ne?

Toy Story (1995.)

'Toy Story', odnosno 'Priča o igračkama' ambiciozan je u kontekstu toga što se radi o prvom ikada snimljenom dugometražnom CGI filmu. Kompletna današnja industrija animacije duguje dio svog uspjeha upravo ovom Pixarovom filmu koji je spomenutu produkcijsku kuću lansirao u sami vrh animacije s kojeg i danas suvereno kraljuje.

Rashomon (1950.)

Rashomon legendarnog filmaša Akire Kurosawa je zaronio duboko u vode 'nepouzdanog naratora' dok je istovremeno japansku publiku uveo u svijet klasičnih vesterna. Kurosawa je svojevremeno bio kritiziran za čudnu kombinaciju žanra i filmskih elemenata te se Rashomonu predviđao neuspjeh, ali slavni Japanac je bio čvrsto uvjeren u svoju viziju. U srcu ovog uratka o kontradiktornim svjedočanstvima i sumnjivim svjedocima leži potresna priča o mrtvom samuraju i njegovoj silovanoj ženi koja se do današnjeg dana doslovno studira na umjetničkim akademijama diljem svijeta.

Cloud Atlas (2012.)

Braća Wachowski i Tom Tykwer su se dobrano namučili s financiranjem ove adaptacije romana Davida Mitchella iz 2004. s obzirom da im je Warer Bros. dao samo 20 od traženih 100 milijuna američkih dolara. Taj je budžet uz hrpetinu specijalnih efekata potrošen i na brojne hollywoodske zvijezde kao što su Tom Hanks, Halle Berry i Hugo Weaving, a cijeli je projekt završio... s apsolutnom komercijalnom katastrofom. Ipak, ambiciozan film koji prikazuje brojne fantastične priče ogromne postave likova koje se protežu kroz stoljeća te ih uspješno povezuje u donekle smislenu cjelinu je u najmanju ruku zaslužio pljesak, ako već nije uspjeh na kino blagajnama.

Boyhood (2014.)

Boyhood je titulu jednog od najambicioznijih filmova svih vremena zaslužio još davne 2002. kada je Richard Linklater odlučio posvetiti 12 godina svog života snimanju nezavisnog filma o odrastanju i sve to bez pravog scenarija, improvizirajući nove scene kroz godine temeljem inspiracije dobivene od starih snimaka.

Metropolis (1927.)

Ovaj nijemi njemački futuristički uradak legendarnog Fritza Langa do današnjeg dana impresionira publike diljem svijeta svojom vizualno atraktivnom priču o klasnom ratu u distopijskom gradu. Također se radi o jednom od prvih dugometražnih SF filmova svih vremena koji je sniman pod utjecajima cijelog niza umjetničkih stilova; od art decoa, preko gotike, pa sve do bauhausa. Upečatljiv, dirljiv i u svakom aspektu ambiciozan uradak čiji se utjecaj na sedmu umjetnost može pratiti sve do današnjeg dana.

The Fountain (1999.)

Darren Aronofsky je za svoj film u jednom trenutku imao gigantski budžet i Brada Pitta u glavnoj ulozi. Zatim je projekt - kako to u Hollywoodu često biva - propao bez ikakvog upozorenja. 'The Fountain' je ipak pokrpan nekoliko godina kasnije, s upola manjim budžetom i Hughom Jackmanom u glavnoj ulozi, a unatoč ograničenim resursima, ovaj nam je uradak servirao naprosto fantastični trio priča koje se protežu kroz različite univerzume te su povezane s tematikom besmrtnosti. Pouka priče glasi: nema tog Brada Pitta i tog nedostatka para koje mogu zaustaviti istinski genijalno kreativno nastojanje i čistu ambicioznost.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001.)

Neki su književni predlošci toliko opsežni i toliko popularni da se smatraju 'nesnimljivima'. Nemogućima za prilagoditi filmskoj publici. Upravo je to bio slučaj s Tolkienovom trilogijom Gospodar prstenova, no Peter Jackson se ipak okuražio prihvatiti ovaj ambiciozni projekt i dostavio je... remek-djelo. Snimanje ova tri filma na Novom Zelandu je trajalo punih 438 dana, a unatoč brojnim poteškoćama, Lord of the Rings filmska trilogija nam je servirala revolucionarnu filmografiju i zapanjujuće specijalne efekte koji su se radili punih osam godina. Rezultat toga svega su neki od najboljih, najhvaljenijih i najutjecajnijih fantasy filmova svih vremena.

The Matrix (1999.)

Ako je netko zaslužio pojaviti se dva puta na ovom popisu, onda su to definitivno braća... pardon, sestre Wachowski. The Matrix je bio ambiciozan zbog svoje anime utjecaja, futurističkog okruženja, egzistencijalnih tema, romanse, tzv. bullet time efekata i sjajne kinematografije. Sve je to rezultiralo jednim od najhvaljenijih akcijskih filmova svih vremena koji je u potpunosti redefinirao žanr te čija dobitna formula do današnjeg dana nije uspješno emulirana.

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977.)

Svemirsko okruženje, znanstveno-fantastična tematika i likovi koji kao da su ispali iz neke alternativne verzije Divljeg zapada ili Drugog svjetskog rata? Malo je reći da je George Lucas 1977. iz temelja protresao svijet filma sa svojom krajnje osobnom SF avanturom Star Wars, no isto tako bi lagali kada bismo rekli da se filmu unatoč ogromnom budžetu od početka predviđao takav intergalaktički uspjeh. Svemirska sapunica? SF triler? Nadnaravna drama? Ratovi zvijezda su sve to i još ponešto, a sve je počelo kada Lucas nije uspio kupiti prava na lik i djelo Flasha Gordona. Naime, slavni filmaš je originalno skupljao sredstva i izviđao setove upravo za samostalni film o Flashu, a kada je shvatio da se to neće dogoditi, odlučio je začiniti svoje ogromne ambicije i ideje te ih pretočiti u uradak koji se ispostavio kao jedan od najlegendarnijih filmova svih vremena. Nema što, čovjek se zna prilagoditi.

Izvor: adria.ign.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode