Obavijesti

Show

Komentari 17

60 godina glazbene evolucije: Od Franka Sinatre do Cardi B

60 godina glazbene evolucije: Od Franka Sinatre do Cardi B
35

Sam naziv Grammy zapravo je skraćeno ime dodjele godišnjih nagrada za doprinose u glazbi i diskografiji. Ustvari se zove Gramophone Awards te su kipići zbog toga u obliku malenih zlatnih gramofona

VIDEO

Želim da doživite 100 godina i da zadnji glas koji ćete čuti bude moj, rekao je Frank Sinatra, živuće utjelovljenje američkog showmana i glazbenik. Prva Grammy dodjela nagrada bila je 1959. godine, a prijenos dodjele nije emitiran na televiziji jer nisu imali potrebnu tehnologiju da to izvedu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

Danas, 60 godina kasnije, 10. veljače će biti 61. po redu ceremonija dodjele glazbenih nagrada. Sam naziv Grammy zapravo je skraćeno ime dodjele godišnjih nagrada za doprinose u glazbi i diskografiji.

Ustvari se zove Gramophone Awards te su kipići zbog toga u obliku malenih zlatnih gramofona. Iako je namjena nagrade ostala ista, glazba je evoluirala kroz šest različitih desetljeća. Dobitnici prvih Grammyja bili su i Ella Fitzgerald, Frank Sinatra te Kingston Trio, čija glazba danas spada u svevremene klasike. 

- Nisam očekivao da ću osvojiti baš toliko Grammyja, mislio sam stati nakon prvih deset - našalio se svojedobno Sinatra.

Frank Sinatra Acting

Danas je situacija drugačija, pjevači i autori natječu se u devet različitih kategorija: pop, rock, hip-hop, rhythm and blues, country, reggae, klasična, gospel i jazz muzika, kao i za djela iz produkcije i postprodukcije, uključujući i ambalažu albuma. Četiri glavne nagrade dodjeljuju se za najbolji glazbeni spot, album, pjesmu i najboljeg novog izvođača, ali se po žanrovima dodjeli i više od 75 nagrada.

FILE PHOTO: Combination photo of Grammy Award nominated Album of the Year artists

Na ovogodišnjem Grammyju za zlatne gramofone bore se Demi Lovati (26), koja se nedavno vratila s odvikavanja od droge, Adam Levine (39) sa svojom grupom Maroon 5, iako ih je sveukupno šest, te Ariana Grande (25) koja se posljednjih tjedana 'bruka' s tetovažom koja u prijevodu znači 'prst na japanskom roštilju'. Među ostalim izvođačima dominiraju reperi Drake (32) sa 'Scorpionom', Post Malone (23) i njegov 'Beerbongs & Bentleys' te reperica Cardi B (26) s albumom 'Invasion of privacy'.

Michael Jackson će dobiti posthumno 14. Grammy
Michael Jackson će dobiti posthumno 14. Grammy

Na ovogodišnjoj listi nominiranih glazbenika našli su se i oni koji su preminuli prošle godine, a ako ih osvoje, nagrade će preuzeti njihovi članovi obitelji. Chris Cornell preminuo je iznenada prošle godine, a sad je posthumno nominiran za najbolju rock‘n’roll izvedbu s pjesmom 'When Bad Does Good'.

Još jedan rano preminuli glazbenik, reper i bivši dečko Ariane Grande, Mac Miller predozirao se prošle godine u svojem stanu.

- Obožavala sam te od dana kad sam te upoznala kao 19-godišnjakinja i uvijek ću te obožavati. Ne mogu vjerovati da te više nema. Pričali smo o tome mnogo puta. Toliko sam ljuta i tužna da ne znam što da radim. Žao mi je što nisam mogla popraviti ili ukloniti tvoju bol - napisala je Ariana nekoliko tjedana nakon njegove smrti.

Sad se Mac natječe za najbolji reperski album godine s Cardi B, Travisom Scottom, Pusha T i Nipsey Hussleom. Samu ceremoniju vodit će pjevačica koja se na scenu probila 2007. godine, Alicia Keys (38). No mnogi su primijetili kako mnogo izvođača nedostaje na popisu za Grammy. Među njima su Lil Wayne (36), Sam Smith (29), Nicki Minaj (36), Beyonce (37), Jay-Z (49), Migos i Chris Brown (29).

Po njima pamtimo dodjele glazbenih nagrada Grammy
Po njima pamtimo dodjele glazbenih nagrada Grammy

Svi oni su prošle godine imali spektakularne nastupe i pokupili su više nagrada, stoga čudi što ih nema ove godine. Iznenađenje kod obožavatelja pjevačice Taylor Swift (29) nastalo je kad ju je Grammy nominirao za samo jednu kategoriju. Iako je njezin album 'Reputation' bio najbolji i najprodavaniji album 2018. godine, Taylor je nominirana u svega jednoj kategoriji - za najbolji ženski vokalni album.

Singer Taylor Swift performs during her reputation stadium Tour at Wembley Stadium in London

- Šokiran sam što imam samo jednu nominaciju, mislim da je moj rad bio puno opsežniji za samo jednu nagradu - rekao je reper Kanye West (41), koji je također nominiran u samo jednoj kategoriji, i to za producenta godine. Neki fanovi su se složili s njegovim negodovanjem, a neki su ga kritizirali da se previše upustio u politiku i zaboravio na glazbu.

No njegov novi album i projekti na kojima je radio pokazuju kako se pretprošle godine jednako trudio oko glazbene karijere kao i 2018. Još jedan reper ostao je zakinut za svoj naporan rad. Eminem (46) prošle je godine izdao čak dva nova albuma, a dobio je nominaciju samo za najbolju repersku pjesmu godine 'Lucky You'.

- Izgleda da mu pjesma i nije donijela toliko sreće - komentirali su obožavatelji. Ostaje nam za vidjeti hoće li reperi u nedjelju 10. veljače kući odnijeti većinu Grammyja te tko će odjenuti najviše, a tko najmanje odjeće. Prijenos neće biti na našoj televiziji, ali zato ćete večeras moći pratiti uživo na službenoj stranici grammy.com.

Pratite nas na našem Instagram profilu!  

MISTERIOZNA HRVATSKA LJEPOTICA: Na Instagramu je prati milijun ljudi, objavljuje provokativne fotke, ali nitko ne zna tko je

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin