Obavijesti

Show

Komentari 1

Aleksej Navaljni borcima protiv diktature posvetio svoj udio u filmu koji je osvojio Oscara

Aleksej Navaljni borcima protiv diktature posvetio svoj udio u filmu koji je osvojio Oscara
9

Navaljni nije odmah saznao da je osvojio nagradu jer je ta informacija bila ispuštena iz vijesti, a Kremlj je izjavio da je nagrada dokaz o politizaciji Hollywooda

VIDEO

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni (46) posvetio je u srijedu svoj udio u filmskoj nagradi Oscar kojom je ovjenčan dokumentarni film o njemu svim ljudima koji se bore protiv diktature.

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni premješten u samicu
Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni premješten u samicu

Dokumentarni film 'Navaljni' kanadskog redatelja Daniela Rohera (30) koji govori o tome kako je Navaljni gotovo umro od trovanja po povratku 2021. u Moskvu, u nedjelju je osvojio nagradu Oscar za najbolji dokumentarac.

Russian opposition leader Navalny attends a court hearing in Moscow

U ranojutarnjim radijskim vijestima koje je slušao u kaznenoj koloniji gdje služi kaznu od 11 i pol godina zatvora, Navaljni nije čuo ništa o nagradi jer je taj dio bio ispušten iz vijesti.

- To je dobar znak - pomislio je Navaljni tada, jer je vijest o nagradi čuo od svog odvjetnika tijekom ročišta na kojem je sudjelovao video linkom, otkrivaju 'tvitovi' koje prenose Navaljnijevi suradnici.

- Naravno bio sam strašno sretan, i dok se veselim, nastojim se smiriti jer nisam ja taj koji je osvojio Oscara - rekao je pa pohvalio redatelja Rohera, svoju suradnicu Mariju Pevčih te bugarskog istraživačkog novinara Krista Grozeva.

Navaljni je zahvalio svojoj supruzi Juliji za podršku i jer ga je nekoliko puta zaustavila da 'ne ubije filmsku ekipu'.

- Svoj doprinos tom filmu posvećujem svim poštenim i hrabrim ljudima, gdje god da žive, onima koji iz dana u dan pronalaze snage da se odupru čudovištu koje nazivamo diktaturom i njezinu stalnom drugu - a taj je rat - rekao je.

FILE PHOTO: Russian opposition politician Alexei Navalny is pictured in 2020 in Moscow

U filmu, Navaljni i Grozev pripisuju odgovornost za trovanje skupini agenata službe državne sigurnosti FSB, a Rusija je zanijekala optužbe da je pokušala otrovati Navaljnog. Dan nakon dodjele Oscara, Kremlj je izjavio da je nagrada dokaz o 'politizaciji' Hollywooda.

Jailed Russian opposition leader Alexei Navalny attends a court hearing in Pokrov

Pošto se vratio iz Njemačke gdje se oporavljao od pokušaja trovanja, Navaljni je odmah uhićen u Moskvi. Služi zatvorsku kaznu dosuđenu mu pošto je proglašen krivim za prijevaru i nepoštivanje suda za koji je rekao da mu sudi kako bi ga ušutkao.

Russia Navalny New Case Trial
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin