Show

Komentari 0

Američki tužitelj o slučaju Polanski: U interesu pravde je da se otpečate svi transkripti

Američki tužitelj o slučaju Polanski: U interesu pravde je da se otpečate svi transkripti

Polanski je i dalje bjegunac od pravde i trebao bi se predati Višem sudu okruga Los Angeles kako bi mu se izrekla kazna, stoji u priopćenju

Tužitelji u Los Angelesu objavili su u utorak da se više neće protiviti objavljivanju zapečaćenih transkripta u slučaju Romana Polanskog (88) koji bi mogli otkriti nedolično ponašanje pravosuđa.

George Gascon (68), okružni tužitelj Los Angelesa, rekao je da je njegov ured 'odlučio da je u interesu pravde pristati da se otpečate ovi transkripti'.

- Sudovi su ovaj slučaj opisali kao jednu od najdužih saga u povijesti kalifornijskog kaznenog sudovanja - naveo je Gascon u  priopćenju. 

- Godinama se ovaj ured borio protiv objavljivanja informacija koje žrtva i javnost imaju pravo znati - dodao je. 

Iako nije poznato što sadrže transkripti, oni uključuju svjedočenje bivšeg zamjenika okružnog tužitelja Rogera Gunsona, prvog tužitelja koji je vodio slučaj Polanskog.

Podsjetimo, francusko-poljski redatelj Roman Polanski uhićen je 1977. godine nakon što ga je tada 13-godišnja Samantha Gailey (59) optužila za drogiranje i silovanje. Kako bi djevojčicu poštedjeli suđenja, tužitelji su nagodbom o priznanju krivnje odbacili najteže optužbe, a Polanski je priznao krivnju za nezakonit spolni odnos s maloljetnicom. Odslužio je 42 dana u zatvoru dok je prolazio psihijatrijsko vještačenje. 

Kada se činilo da će sudac Laurence Rittenband ponovno razmotriti njegov slučaj i izreći mu puno veću zatvorsku kaznu, Polanski je pobjegao u Francusku, gdje i danas živi. Redatelj filmova "Rosemaryna beba" i "Kineska četvrt" otad se nije vratio u Sjedinjene Države i bio je uključen u desetljećima dugu igru ​​mačke i miša s dužnosnicima koji traže njegovo izručenje, prije nego što se globalna javnost podijelila između kontinuiranog bijesa i oprosta za njegova djela.

- Polanski je prvi put zatražio da se transkripti otpečate prije nekoliko godina kako bi se provela istraga o navodno povredama u sudskim postupcima - navodi se u priopćenju Gascona. 

Gascon je opisao da su okolnosti pod kojima su tužitelji prvotno tretirali Polanskog bile 'izvanredne' i dodao da je njegov ured bio predan 'transparentnosti i odgovornosti za sve u pravosudnom sustavu'.

Hollywood Reporter objavio je da je ovaj put uvid u transkripte zatražilo dvoje novinara. Gailey je 1997. godine javno oprostila Polanskom i rekla da je postupanje novinara i pravosudnog sustava prema njoj bilo gore od počinjenog zločina. I sama je ranije tražila da se otpečate transkripti. 

- Polanski je i dalje bjegunac od pravde i trebao bi se predati Višem sudu okruga Los Angeles kako bi mu se izrekla kazna - dodaje se u priopćenju Gascona.

Polanskog je posljednjih godina više žena optužilo za seksualne zločine u prošlosti. Polanski poriče sve te optužbe za koje je nastupila zastara. 

Najčitaniji članci