Obavijesti

Show

Komentari 39

Arsen je trebao postati pravnik, ali glazba je bila njegov život

Arsen je trebao postati pravnik, ali glazba je bila njegov život
19

Na petu godišnjicu smrti velikog skladatelja i pjesnika Arsena Dedića sin Matija zasvirat će u Šibeniku u čast ocu, a uskoro u knjižarama izlazi knjiga Zlatka Galla o kantautorovu opusu

VIDEO

Prošlo je pet godina otkako nas je napustio Arsen Dedić. Veliki umjetnik, skladatelj, šansonijer, poeta i pjevač rođen je 28. srpnja 1938. u Šibeniku. Sin Matija zasvirat će njemu u čast u Šibeniku na godišnjicu, a uskoro izlazi i knjiga Zlatka Galla o kantautorovu opusu “Čovjek kao on”.

arsen dedic

Arsenov otac svirao je u limenoj glazbi, pa mu se u orkestru pridružio i Arsen svirajući jutarnje budnice, zatim ponekad na sprovodima, ali i u operetama. Već tad je počeo pisati pjesme za koje je dobivao mnoge pohvale od pjesnika Zlatka Tomičića. Iz tih siromašnih vremena, kako je znao govoriti, pamti još i jedan radio marke Kosmaj koji mu je ‘46. ili ‘47. poklonio ujak Joso, koji je završio Prvu proletersku, pa je mogao priuštiti obitelji takav luksuz.

POGLEDAJTE VIDEO: Koncert za Arsenov rođendan

Pokretanje videa...

04:11

Arsen je uz radio slušao domaće radijske postaje, ali i talijanske, čiji su signali dopirali preko mora. Melodiozne pjesme i kantautori poput Domenica Modugna inspirirali su ga da i on počne skladati i pisati pjesme.

A onda se 1957. preselio u Zagreb. Već iduće godine upoznao je Gabi Novak (84), ženu s kojom je proveo više od pola života i s kojom je bio u braku 42 godine, sve do svoje smrti. Njihovi životi bili su isprepleteni poslovno i privatno, s obzirom na to da su imali slične afinitete prema glazbi, pa je i Gabi često pjevala i nastupala s njegovim pjesmama. I sam Arsen govorio je da je osim ljubavi u njihovu dugom i sretnom braku važnu ulogu odigralo prijateljstvo i zajednički posao.

- Gabi i ja smo se upoznali 1958., ispred bivšeg televizijskog studija na uglu zagrebačke Šubićeve i Zvonimirove ulice, u kojem je sad Češki dom. Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong - ni manje ni više. I tako je naše poznanstvo polako preraslo u prijateljstvo. Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prijašnjih partnera, postali smo ljubavnici, pa zatim roditelji našeg Matije, a mjesec dana nakon njegova rođenja i supružnici. Između nas nikad se nije dogodio nekakav ‘grom’, sve se polako odvijalo. Mislim da mi je Gabi jednostavno bila ‘namrijeta’ - prepričao je jednom prilikom Arsen pjesničkim riječima njihovo poznanstvo i vezu, a zatim i brak.

Zapravo, kad su se upoznali, oboje su već bili svatko u svom braku. Arsenova prva supruga bila je Vesna Matoš, danas Suligoj, nećakinja pjesnika i novelista Antuna Gustava Matoša. Iz tog braka imaju kćer Sandru koja je do rođenja kćeri Eme bila posljednji potomak iz loze ovoga velikoga hrvatskog pisca.

Gabi: 'Radujem se što i danas misle na mog voljenog Arsena'
Gabi: 'Radujem se što i danas misle na mog voljenog Arsena'

Arsenov kum na tom vjenčanju bio je danas pokojni skladatelj Nikica Kalogjera, brat Stipice Kalogjere koji je u to vrijeme bio prvi suprug Gabi Novak.

Arsen je u Zagrebu najprije upisao Pravni fakultet nadajući se da će diplomirati i steći zvanje koje će mu osigurati stabilan život i prihode, no uskoro je iz njega progovorila umjetnička duša koja je bila sklonija poeziji i glazbi. Pravni fakultet nikad nije završio, ali je završio Glazbenu akademiju, na Odsjeku za flautu, 1964. godine.

Dok je Gabi u to vrijeme već bila slavna, Arsen je vodio životne bitke. Nakon što je napisao pjesmu “Gospodinu Isukrstu” i “Svetom Nikoli” - zaštitniku putnika i pomoraca, morao je napustiti tadašnji Radio Zagreb, odakle su ga ispratili s dvije plaće i preporučili mu da se zaposli u nekim novinama. Razočaran, prestao je pisati pjesme idućih devet godina. Povukao se na selo s prijateljicom čiji je brat bio veterinar u okolici Zagreba i tamo je, kako je rekao, vozio bicikl, bavio se životinjama i provodio vrijeme u krevetu.

Nakon što se razveo od prve supruge, potkraj 60-ih, zbližio se ponovno s Gabi. U to vrijeme već je bio cijenjeni kantautor s nekoliko nagrada i pjesmama “Kuća pored mora” i “Moderato cantabile” koje su odredile njegov glazbeni put. Istodobno pisao je tekstove za druge izvođače, a onda je 1969. objavio “Čovjek kao ja” kojim je tadašnjim šlagerima dodao dimenziju osobnosti i osvojio na tisuće štovatelja.

Veza s osebujnim glazbenikom Arsenom utjecala je i na glazbeni stil Gabi Novak. Zbog raskošnoga glasa i talenta odustajanje od karijere u inozemstvu nije ugrozilo njezin glazbeni put. Zajednički život i kasnije brak dvoje doajena hrvatske glazbene scene urodio je desecima albuma i šansona uz koje su stasale mnoge generacije. A onda im se 1973. rodio sin Matija, pa su se ubrzo nakon toga Arsen i Gabi vjenčali, a kum im je bio poznati talijanski glazbenik Gino Pauli. Tijekom života Arsen se na brojnim putovanjima po svijetu družio s mnogim slavnim kolegama, pa je tako među prijateljima imao i Sergia Endriga, Charlesa Aznavoura i Bulata Okudzhavu.

Bračnu idilu pomutila je tek Arsenova bolest i presađivanje jetre 2004. u Padovi. I ovaj put uz njega su bili supruga i sin koji su mu tijekom njegova boravka u bolnici čak 11 puta odlazili u posjet. No Arsen nikad nije sumnjao da ga više neće biti. Dapače, nakon operacije počeo je novi život iako, kako je tad ironično rekao, nikad nije težio za novim životom. Sjedeći u radnoj sobi, ispričao je:

8172565

- Imam iza sebe 65 ispunjenih godina, a život me nosio od ove pretrpane sobe u kojoj se taložilo sve što sam radio, u kojoj smo imali požar, u kojem je izgorjela cijela biblioteka i pianino Steinway, pa do cijelog svijeta, čak i do Rumunjske u kojoj sam bio jedan dan, i to bez pasoša. Ne treba tajiti da je takav radikalni zahvat u mojem organizmu izazvao brojne promjene, a konačno imam i novi element u sebi. Stanje mi je stabilno, a krvna slika kao u mladića, što baš nije prirodno jer nisam živio kao uzoran mladić - opisao je jednom slikovito prijašnji život.

Ali Gabi je znala da uz sebe ima vječnog dječaka, zanesenjaka, sanjara koji je stihovima i oporim dalmatinskim humorom pričao o sebi i svijetu koji ga okružuje. Sve to pretočio je u pjesme koje je objavio na 30-ak vinilskih albuma i još 15-ak CD-ova, kao i nekoliko zbirki poezije.

Zbog ‘Stare cure’ Arsenu prijetili
Zbog ‘Stare cure’ Arsenu prijetili

- Posebno se radujem što se i dalje misli na moga voljenog Arsena - rekla nam je Gabi Novak svojedobno. Posebno su joj u sjećanju posljednji dani njezine najveće ljubavi.

- Govorio mi je: ‘Najteže mi pada to što neću vidjeti odrastanje svojih unuka’ - prisjetila se glazbenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!
GLAZBENI SPEKTAKL

Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!

Finale će otvoriti Šveđani, a nakon njih nastupaju redom Ukrajinci pa Njemci, Luksemurg, Nizozemska, a šesti po redu je Izrael