Obavijesti

Show

Komentari 1

Attenborough od kraljice dobio nagradu za seriju 'Plavi planet'

Attenborough od kraljice dobio nagradu za seriju 'Plavi planet'
6

Kraljica Elizabeta II. izrazila je 'oduševljenje' što može nagradu predati starom prijatelju čiji su projekti popularizirali pitanje održivog razvoja. Ispričala je da je ta nagrada priznanje za njegove brojne talente

VIDEO

Britanski istraživač David Attenborough (93) pozvao je u srijedu na međunarodnu mobilizaciju u borbi protiv onečišćenja primajući iz ruku kraljice Elizabete II. uglednu nagradu za svoju televizijsku seriju Plavi planet koja javnost senzibilizira upravo na taj problem. 

POGLEDAJTE VIDEO O KRALJEVSKOJ OBITELJI:

Pokretanje videa...

01:41

Nagrada Chatham House za 2019. dodijeljena je u Londonu David Attenboroughu i Julianu Hectoru, voditelju studija History Channel BBC-ja za snažan utjecaj na javnost koji su ostvarili svojom serijom Plavi planet II. posvećen onečišćenju oceana plastikom.

Kraljica je izrazila 'oduševljenje' što može nagradu predati starom prijatelju Attenboroughu čiji su dokumentarni filmovi popularizirali pitanje održivog razvoja. 

- Ova je nagrada priznanje za vaše brojne talente - rekla je kraljica istraživaču prirode koji je ujedno i redatelj i pisac. 

- Za nas ljude u godinama veliko je zadovoljstvo imati dokaz da dob nije zapreka za širenje pozitivnog utjecaja - našalila se kraljica koja ima godina koliko i Attenborough - 93.

Primajući nagradu Attenborough je naglasio 'nužnost međunarodne suradnje' u borbi protiv problema izazvanih onečišćenjem. Pozvao je 'dvije ili tri' velike države, koje nije imenovao, da se pridruže borbi protiv klimatskih promjena.

- Siguran sam da ćemo ih uvjeriti, no za to će trebati vremena - rekao je. 

Pohvalio je mlade ljude koji prosvjeduju diljem svijeta u borbi za očuvanje planeta i protiv tromosti vlada prema tom gorućem pitanju. 

- Svijet pripada učenicima, studentima, to je njihov svijet, nije moj - rekao je i zaključio:

- S pravom su gnjevni.

Serija Plavi planet II. pruža dokaze o katastrofalnim učincima plastičnog otpada u oceanima, napose na morsku faunu. Više od 150 milijuna tona plastike onečišćava oceane, prema sadašnjim procjenama.

- Onečišćenje plastikom jedan je od najozbiljnijih izazova s kojima se suočavaju oceani i nedvojbeno to je međunarodni problem - izjavio je Robin Niblett (58), direktor Chatham Housea. Pozdravio je ulogu Davida Attenborougha i studija BBC u osvještavanju javnosti o tom problemu. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA:

Pokretanje videa...

12:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija