Show

Komentari 30

Automobili, kripte i neobični poslovi: Ovo su zanimljivosti sprovoda kraljevske obitelji

Automobili, kripte i neobični poslovi: Ovo su zanimljivosti sprovoda kraljevske obitelji

Vojvoda od Edinburgha sam je dizajnirao svoj Land Rover za prijevoz lijesa, kraljica je modificirala svoj Bentley, a kraj sahrane obilježio je čovjek čiji je posao izgovoriti 133 riječi

Sprovodi kraljevske obitelji u mnogočemu se razlikuju od drugih, ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o sahrani princa Philipa.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Kad odem, strpaj me u gepek Land Rovera'

Land Rover, vozilo britanske vojske, princu Philipu bilo je omiljeno desetljećima. Kada je sam planirao svoju sahranu, nije trebao niti dvaput razmisliti, odmah je izabrao Land Rover.

Ipak, osim svog omiljenog automobila, htio je imati nešto jedinstveno. Proveo je tako punih 16 godina dizajnirajući Land Rover Defender TD5 130 koji je napokon završen 2003. godine.

Kada je imao 82 godine počeo je ovaj model modificirati za vlastitu sahranu. Došao je tada na ideju kako bi u stražnji dio Land Rovera mogao stati njegov lijes. Tu ideju je i ostvario 2019. godine kada je napunio 98 godina.

Prema njegovim željama, automobil su obojili u vojno zelenu boju. Uz sto, sam je dizajnirao i stražnji dio za svoj lijes te mehanizam kojima bi lijes ostao na mjestu.

Njegov ispraćaj u ovome velikom, čvrstom Land Roveru daleko se razlikuje od ispraćaja ostalih članova kraljevske obitelji, ali njemu to nije smetalo, kao niti kraljici Elizabeti.

Iako su članovi kraljevske obitelji poznati po tome što imaju stroga pravila, pogotovo kada je riječ o imidžu, kraljica je za svog dragog supruga ipak napravila iznimku.

- Samo me 'ubaci' u stražnji dio Land Rovera i odvezi me u Windsor – često je govorio supruzi kako prenose razni britanski mediji.

Kraljica je odlučila uslišiti jednu od posljednjih želja princa Philipa neposredno prije sprovoda gdje je njegov lijes bio prevezen u stražnjem dijelu Land Rovera koji je pomogao dizajnirati.

Kraljičin Bentley

Mnogi uzvanici pješačili su tijekom sahrane iza Philipovog Land Rovera, ali ne i kraljica. Ona se vozila u mnogo drukčijem automobilu od suprugovog. Njezin odabir bio je Bentley State limuzina.

Tu je limuzinu kraljica dobila kao poklon za 50. obljetnicu krunidbe. Posebna 'čar' ovoga automobila je dizajn koji dopušta kraljici da uspravnih leđa izađe iz automobila i tako pri svakom izlasku izgleda najbolje moguće.

Kako navodi Bentley, kraljica i vojvoda su neprestano bili uključeni u dizajn ove limuzine tijekom dvije godine koje su bile potrebne da se automobil završi.

Naravno, automobil je uzak i otporan na metke kako bi zaštitio vozača i putnike. Uz to, ima i zatamnjene ploče kod stražnjih sjedala kako bi kraljica imala privatnost, ako bude potrebna.

Bentley krasi boja vina, može dostići brzinu 209 km/h  i gume su podebljane kako bi se smanjila mogućnost njihovog pucanja.

Kraljevska kripta dvorca Windsor

U kraljevskoj kripti pokopana su 44 člana kraljevske obitelji. Među njima su Henry VIII koji je umro 1547. godine, Charles I. Kojemu su odrubili glavu 1649., kao i kraljevi George III, George IV i George V koji su vladali od 18. do 20. stoljeća.

Nisu samo muškarci kraljevske obitelji sahranjeni u kripti, tamo se nalaze i kraljičina mlađa sestra, princeza Margaret koja je umrla 2002. godine. Osim kraljičinih predaka, u kripti su se nalazili i Philipovi. Njegova majka, princeza Alice 19 godina se nalazila u kripti dok njezini ostatci, prema njezinim željama, nisu prebačeni u Jeruzalem.

Posao za rječite

Nakon što je Philipovo tijelo sahranjeno, nastupa čovjek čija titula nosi naziv „Garter King of Arms“. Njegov je posao u ovome trenutku izgovoriti sve vojvodine titule i uspjehe.

To znači kako je njegov posao na sprovodu bio pročitati vojvodine titule bez greške, titule koje zajedno broje 133 riječi. Osim toga, vodi brigu o načinu nošenja zastava.

Na Philipovoj sahrani ovaj posao obavio je Thomas Woodcock koji za sav trud zaradi 433 kune godišnje.

Najčitaniji članci