Obavijesti

Show

Komentari 1

Bivši menadžer ga je opljačkao, a krv su mu uzeli na prevaru...

Bivši menadžer ga je opljačkao, a krv su mu uzeli na prevaru...
12

Šokirala sam se kada sam vidjela da dućani u Las Vegasu prodaju krv Stana Leeja. Stavljaju žigove od njegove krvi unutar stripova i prodaju svaki po 500 dolara, rekla je njegova obiteljska prijateljica, Keya Morgan

VIDEO

Legendarni utemeljitelj Marvela, Stan Lee, danas bi napunio 97 godina. Preminuo je u studenom prošle godine, kada je Hitna pomoć došla po njega u njegov dom na Hollywood Hillsu i prebacila ga u bolnicu gdje je umro. Lee je u proteklim godinama bolovao od upale pluća, a imao je i problema s vidom. 

"Spider-Man: Homecoming" Premiere - Los Angeles

Stan, pravog imena Stanley Martin Lieber, bio je sin siromašnih rumunjskih židovskih emigranata te je odrastao s njima i bratom Larryjem u malenom stanu na Manhattanu. Htio je postati pisac, a nakon srednje škole zaposlio se u izdavačkoj kući u kojoj je obavljao razne pomoćne poslove, od kuhanja kava za crtače i pisce do lektoriranja i punjenja bočica s tintom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Potom je počeo pisati podnaslove za naslovnice 'Kapetana Amerika' i crtati karikature. Prijavio se za vojsku, a nakon Drugog svjetskog rata ponovno se vratio svom hobiju - crtanju i pisanju stripova. Šezdesetih godina krenula je prava 'Marvelova revolucija', a njegovi superheroji postali su popularni.

FILE PHOTO - Stan Lee arrives at the Activision E3 Preview Event in Los Angeles

Surađivao je s Jackom Kirbyjem i napravio Fantastičnu četvorku. Sa Steveom Ditkom je 1962. napravio Spidermana. Stan, Kirby i Ditko smislili su još i Thora, Hulka, Daredevila, Ironmana, ali i cijelu plejadu njihovih negativaca. Njegovi likovi su danas junaci holivudskih blockbustera.

Stan Lee se potrudio do svoje smrti i kasnih devedesetih godina glumiti u svim filmovima te je postao poznat po svojim 'cameo' ulogama. Osim toga, Stan je često 'gostovao' na naslovnicama stripova. Posljednja njegova uloga bila je u filmu 'Venom' iz 2018.

Bivši Stanov menadžer, Jerardo Olivarez, iskoristio je tugovanje legende stripovske industrije za suprugom Joan, koja je preminula 2017., kako bi zaradio milijune. Olivarez je preuzeo kontrolu nad Stanovim financijama i sebi prebacio oko 28 milijuna kuna na račun, a Stanu je govorio da sve radi u njegovu korist.

Slavni autor stripova Stan Lee dobiva svoju ulicu u New Yorku
Slavni autor stripova Stan Lee dobiva svoju ulicu u New Yorku

Također ga je nagovorio da donira 300.000 dolara (oko dva milijuna kuna) prividnoj dobrotvornoj organizaciji 'Ruke poštovanja' za koju je tvrdio kako je neprofitna organizacija i promovira rasni sklad. No zapravo se radi o registriranom trgovačkom poduzeću. Nagovorio ga je i da donira krv za tu udrugu, a zapravo ju je prodao u Las Vegasu za tisuće dolara.

USA - Stan Lee Hand and Footprint Ceremony - Los Angeles

- Šokirala sam se kada sam vidjela da dućani u Las Vegasu prodaju krv Stana Leeja. Stavljaju žigove od njegove krvi unutar stripova 'Black Panther' i prodaju svaki po 500 dolara - rekla je njegova obiteljska prijateljica, Keya Morgan. 

Inače, Stan i Joan bili su u braku 69 godina, a upoznali su se četrdesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku. 

- Kada sam bio mlad, nacrtao sam jednu djevojku, tijelo, lice, kosu. To je bila moja ideja kakva djevojka treba biti. Savršena djevojka - ispričao je svojedobno Stan.

Njegov rođak je imao djevojku za njega, Betty, te ga je nagovorio da je pita da idu na ručak. 

- Otišao sam kod nje, nije otvarala vrata, ali Joan je. Bila je model i kad sam je pogledao, shvatio sam da je to djevojka koju sam crtao cijelog svog života. Zatim sam čuo engleski naglasak, a ja sam lud za njim. Rekla mi je 'mogu li ti pomoći', a ja sam je gledao i mislio 'volim te' - ispričao je Stan.

Betty nikada nije upoznao, a Joan je izveo na ručak i zaprosio. Međutim, nije sve išlo po planu. Joan je tada bila u braku. Tijekom Drugog svjetskog rata, udala se za vojnika kojeg je znala samo 24 sata. Bila je nesretna, a tada je najbolji način da se razvede bilo preseljenje u Nevadu. To je i učinila, a nakon što je utvrdila prebivalište tamo, Stan je dobio njezino pismo. Otišao je na aerodrom i direktno kod nje. 

FILE PHOTO - Stan Lee, former president and chairman of Marvel Comics, and wife Joan gesture as they arrive at the 23rd annual Producers Guild Awards in Beverly Hills

Vjenčali su se samo sat vremena nakon njezinog razvoda. U braku koji je trajao gotovo sedam desetljeća, par je dobio kćeri Joan Celiju (69) i Jan Lee koja je preminula kada joj je bilo samo tri dana. 

Kako je Stan svojedobno rekao, supruga mu je bila inspiracija za kreiranje heroja koji su danas svjetski popularni. Kada je radio u 'Timely Comicsu', Joan mu je rekla da bi trebao pokušati nešto drugačije jer najgora stvar što se može dogoditi je otkaz, koji je i sam htio dati. Tako je nastala 'Fantastična četvorka', prvi veliki hit njegove karijere. 

FILE PHOTO - Comic book creator Stan Lee kisses his wife Joan after she walked across his newly unveiled star on the Hollywood Walk of Fame in Hollywood

- Prije me bilo sram zato što sam samo pisao stripove dok su drugi ljudi gradili mostove ili bili liječnici. Onda sam počeo shvaćati da je zabava jedna od najbitnijih stvari u ljudskom životu. Ako osjećaš da možeš zabaviti ljude, radiš dobru stvar - jednom prilikom je rekao Marvelov osnivač. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane