Obavijesti

Show

Komentari 10

Buran život osebujnog Zlatka Viteza: Bio sam veliki problem

Buran život osebujnog Zlatka Viteza: Bio sam veliki problem
1

KAZALIŠNI GENIJ iza njega je 100 glavnih uloga, 50 režija, a 42 godine vodi svoj Histrion. S Tuđmanom su ga svi izbjegavali jer su bez njega ‘mirno spavali’

VIDEO

U mom burnom životu bilo je svega, prijatelja i neprijatelja, polemika, sukoba mišljenja, raznih sistema vlasti. U bivšoj državi umjetnici su imali dignitet, danas se sve srozalo, ni jedna profesija ga nema. Sve je poniženo, umanjeno, nitko, kao, ne vrijedi, kaže Zlatko Vitez (67).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:23

Živimo u vremenu u kojemu se, dodaje, nitko i ništa ne prizna. Ljudi, smatra, polazeći od sebe, razmišljaju ‘ja nisam ništa napravio pa zašto bi njemu priznali?’. Glumac i redatelj ne pristaje na to jer je napravio čuda. Sagradio je kazalište, nitko mu ga, ističe, nije dao. Napravio je i Opatovinu, odigrao je 100 glavnih uloga, napravio 50 režija, 20 kazališnih adaptacija, 42 godine vodi kazalište. Njegova fascinacija kazalištem i glumom počela je u najranijoj dobi.

Vitezov otac lijepo je govorio “Balade Petrice Kerempuha” a Zlatko je uz njega učio. Te balade su ga privukle kazalištu. Već u drugom gimnazije pripremao se za Akademiju.

Marginaliziran: Kao prijatelj Vlade Gotovca, Savke i Tripala, bio je prije 90-ih prisluškivan, praćen i marginaliziran od vlasti i kazališnih krugova

– Roditelji se nisu protivili izboru profesije, problem je bio samo kako platiti studij u Zagrebu. Imao sam studentski kredit, statirao i igrao manje uloge u kazalištima, a radio sam i fizičke poslove, prenosio sam kruške, jabuke, svašta – kaže Vitez.

Prvu profesionalnu ulogu odigrao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, 1969. u predstavi “Ljubovnici” u režiji Joška Juvančića. Još kao student je igrao u Gavelli, pa je angažman u tom kazalištu bio logičan slijed. Među brojnim dobivenim nagradama izdvaja onu Fonda Miroslava Krleže za populariziranje djela. Potpisao mu ju je predsjednik žirija, Ranko Marinković, koji je u to vrijeme, priča Vitez, bio uz bok Miroslavu Krleži.

Imao je samo 24 godine kad su mu stavili vrući kesten u ruke i očekivalo se da povede kazališni pokret. S Histrionom je “Domagojadu” napravio 1975. i bila je proglašena najboljom predstavom SFRJ.

Ulogom Sira u Garderobijeru Zlatko Vitez je obilježio 40 godina svog umjetničkog rada

- Tada su krenuli i politički obračuni s Histrionom i sa mnom kao glavnim vođom. Smetala su ih moja prijateljstva s nacionalistima. U to vrijeme to je bila najgora optužba, a ja doista jesam zvao Gotovca, Savku, Tripala i Tuđmana na sve moje premijere. I bio sam jedini – govori Vitez.

Da nije bilo tih druženja, više bi ga, dodaje, bilo i na filmu i na televiziji. Hrvati su, smatra, “velike pi.....”, poznati po tome i danas. Počeli su ga izbjegavati razmišljajući “zašto bi imali probleme s njim, kad bez njega mogu mirno spavati”. Sve Vitezove predstave imale su nacionalni naboj. Kad su tražili prostore po Zagrebu da igraju “Domagojadu” ili “Krnjeval” odgovarali su im da nema slobodnih termina, novca...

Bio je savjetnik predsjednika Tuđmana koji ga je još 1990. zvao u Sabor, no Vitez je to tada odbio.

– Današnji demokrati bili su kuš kad su se hapsili hrvatski intelektualci, ja nisam. Nikad nisam mario za te policajce duha nego vozio po svom. S takvim stavom smo došli i do 1986., kad smo u Zagrebu napravili Opatovinu. I onda su prognozirali da neću uspjeti, a publika 32 godine hodočasti na Opatovinu – priča Vitez.

Iz Gavelle je dvaput odlazio. Prvi put, 1980., zbog Histriona, a drugi put zbog politike. Bio je istaknuti član Gavelle, nosio je repertoar. Histrionska premijera “Oluje” kolidirala je s gostovanjem Gavelline predstave “Kraljevo” na Ohridu. Žarko Potočnjak i Vitez našli su si zamjene, no kazališni savjet je bio neumoljiv. Zato su Vitez i Potočnjak dali otkaz. Vratili su se tri godine kasnije kad je Petar Veček došao na čelo kuće.

Uz Tuđmana kad su se svi micali

Predsjednik Tuđman izuzetno ga je cijenio. Kad su kazališta redom tražila pokroviteljstva rekao je svom savjetniku Danijelu Bućanu da bi samo Vitezu dao pokroviteljstvo, ali je predsjednik pa mora svima.

Zlatko i Ivan Goran Vitez na probi “Oluje” 1980. 

I danas se prepričava kako je Sabor nazvao kokošinjcem. Ljudi mu i nakon 20 godina kažu “Dobro ste im rekli ono za kokošinjac”. Tuđman je stao uz njega i na jednom ručku kazao “Dobro im je rekao”. Dok je bio ministar kulture zalagao se da se Rade Šerbedžija vrati u Hrvatsku.

– Rade je 1986. otišao raditi u Suboticu jer mu se raspao brak. Tamo je našao ljubav svog života i ostao.Teško je primio raspad Jugoslavije jer je bio i ostao Jugoslaven. Ja sam pak bio hrvatski nacionalist. Bilo je okršaja među nama, ali nikad nismo prešli granicu tolerancije nakon koje više nema razgovora – priča Vitez.

.Zlatko Vitez kao Falštof 2007. 

Radeći “Krnjeval” 1976. morao je znati štošta o pokladnim običajima svih dijelova Hrvatske. Savjetovali su ga da pomoć potraži u Institutu za narodnu umjetnost, kod današnje supruge Zorice.

– Nisam joj hofirao, nisam ja taj tip. Nisam Potočnjak, on je hofirant. Ne sjećam se više kako smo se zavoljeli. Dogodilo se i traje do danas. Imamo dvije unučice, Emu i Iru koje po kući vole glumiti, ali viču da neće biti glumice. Vodim ih u Kazalište lutaka, u Trešnju, idu i sa školama. Idu na ples, ritmiku – ponosan je Vitez.

Arsen Dedić bio je Histrion, pisao je glazbu za mnoge njihove predstave, a iznad svega bio je prijatelj Zlatka, koji mu je postavio i bistu

Dosljedan 

Ovi današnji demokrati su svi bili kuš kad su se hapsili hrvatski intelektualci, ja nisam. Nisam mario za te policajce duha nego sam vozio po svom

Poštuju se 

Šerbedžija je Jugoslaven, a ja hrvatski nacionalist. i danas smo prijatelji

Na njegovu ljetnu scenu, Opatovinu, publika hrli već 32 godine
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'