Obavijesti

Show

Komentari 0

Cannes: Kore-Eda dobio Zlatnu palmu za film 'Shoplifters'

Cannes:  Kore-Eda dobio Zlatnu palmu za film 'Shoplifters'
2

Grand Prix pripao je Amerikancu Spikeu Leeju za film "BlacKkKlansman", film pamflet u kojem redatelj iz Brooklyna progovara protiv rasizma, krajnje desnice i predsjednika Donalda Trumpa

VIDEO

Japanski redatelj Hirokazu Kore-Eda dobitnik je ovogodišnje Zlatne palme koja mu je deodjeljena u subotu navečer na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu za film "Shoplifters", objavio je žiri kojim je predsjedala australska glumica Cate Blanchett.

Dosta je bilo: Veliki festival je zabranio Netflixove filmove
Dosta je bilo: Veliki festival je zabranio Netflixove filmove

 "Shoplifter", ili kako je na francuski preveden film "Obiteljska stvar", priča je o obitelji sitnih kriminalaca koja krade po trgovinama i pokupi na ulici djevojčicu koja je bila zlostavljana.

Nagrada Grand Prix pripala je Amerikancu Spikeu Leeju za film "BlacKkKlansman", film pamflet u kojem redatelj iz Brooklyna progovara protiv rasizma, krajnje desnice i predsjednika Donalda Trumpa.  Ta mješavina klasičnog krimića i političkog filma završava osudom događaja iz Charlottesvillea, grada u Virginiji koji je bio pogođen nasiljem krajnje desnice 12. kolovoza 2017. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nagradu žirija dobio je film "Capharnaum" Libanonke Nadine Labaki.

71st Cannes Film Festival

Specijalnu Zlatnu palmu dobio je francusko-švicarski redatelj Jean-Luc Godard za film "Livre d' image" (Slikovnica).

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Poljak Pawel Pawlikowski za "Cold War" (Hladni rat), priču o ljubavi snimljenoj u crno-bijeloj tehnici, djelomice u Splitu, a koju je autor stvorio nadahnut ljubavlju svojih roditelja. Pawel Pawlikowski (60), dobitnik je Oskara 2015. za svoj prethodni film "Ida".

Film koji nije dobio 'odobrenje' HAVC-a na festivalu u Cannesu
Film koji nije dobio 'odobrenje'  HAVC-a na festivalu u Cannesu

Nagradu za najbolji scenarij dijele talijanska redateljica Alice Rohrwacher za "Lazzaro Felice" (Sretni Lazzaro) te Iranci Jafar Panahi i Nader Saeivar za "Trois images" (Tri lica). Kako je 57-godišnjem Panahriju zabranjeno putovati, nije mogao doći u Cannes te je nagradu primila njegova kći.  Panahi je već dobitnik Zlatnog medvjeda 2005. za film "Taxi Teheran".  

 Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Kazahstanka Samal Esljamova u filmu "Ayka" Sergeja Dvorcevoja u kojem tumači ulogu izbjeglice iz Kirgistana prisiljene ići u krajnosti kako bi preživjela u Moskvi. Samal Esljamova (33) već je igrala u prvom filmu Dvorcevoja "Tulban" koji je bio nagrađen u kategoriji "Izvjestan pogled" u Cannesu 2008.

Najbolji glumac je Talijan Marcello Fonte u filmu "Dogman" u režiji Talijana Mattea Garronea za ulogu frizera za pse koji pomalo tone u nasilje.  

Zlatnu kameru osvojio je Belgijanac Lukas Dhront za film "Girl" (Djevojka), adolescenticu rođenu kao dječak koja sanja postati balerina. Nagradu u sekciji Izvjestan pogled dobio je 16-godišnji Victor Polster za sjajnu ulogu i za umijeće savladavanje baleta.

Zlatna palma za kratkometražni film pripala je Australcu Charlesu Williamsu,

Specijalnu ocjenu za kratkometražni film "Yao Bian Shao Nian" dobio je kineski redatelj Wei Shujun. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode