Obavijesti

Show

Komentari 0

Claudel i Bodrožić u Dvostrukom portretu: Pisci moraju stalno pitati što je to danas moral

Claudel i Bodrožić u Dvostrukom portretu: Pisci moraju stalno pitati što je to danas moral
1

Publici 9. Festivala svjetske književnosti u Glazbenom zavodu predstavio se jedan od najpoznatijih suvremenih francuskih pisaca Phillipe Claudel, koji je na pozornici razgovarao s našom književnicom Ivanom Bodrožić

VIDEO

Jedan od najpoznatijih suvremenih francuskih pisaca, Phillipe Claudel, bio je gost 9. Festivala svjetske književnosti.
Zagrebačkoj publici predstavio se kroz Dvostruki portret s našom spisateljicom Ivanom Bodrožić, čije su knjige obilježile hrvatsku suvremenu književnost. I Claudel, čije su knjige prevedene na tridesetak svjetskih jezika, i Ivana Bodrožić beskompromisno progovaraju o problemima društava u kojima žive.

Njihove perspektive nisu podložne zonama komfora na koje svi lako pristajemo. Stoga su i sinoć, s moderatorom, novinarom i kritičarem Lukom Ostojićem, dobro pretresli pitanja koja danas muče suvremenu Europu.
- Čini mi se da postavljati ta važna, duboka pitanja postaje sve više ulogom uloga. Ne želim reći da pisac mora moralizirati, ali on je netko tko mora postavljati pitanja: što je to danas moral, kakvo moralno stajalište moramo zauzeti u odnosu prema migrantima, rodnoj osviještenosti, društvenim temama - istaknuo je Claudel, koji je progovorio i o svojoj dvostrukoj karijeri pisca i filmaša.

'Želim sačuvati maštu djeteta'

- Ta dva kanala izražavanja potrebna su mi kako bih mogao istraživati svijet očima djeteta koje još uvijek nije izgubilo onu nesputanost mašte kakvu obično imaju sva djeca. Tu maštu želim sačuvati, želim ostati dijete i očuvati tu mogućnost istraživanja drugih ljudskih kontinenata i svojih intimnih pitanja - kazao je Claudel. 

Međunarodnu slavu Claudelu je donio roman "Sive duše" (2003.), proglašen najboljim romanom godine i već u prvom tjednu prodan u 50 tisuća primjeraka te preveden na 30 jezika. Knjiga je 2005. adaptirana i za film, koji je autor sam režirao. Kao redatelj poznat je i po filmovima "Voljela sam te toliko dugo" (2008.), te "Tous les soleils" (Sva sunca, 2011.).

'Nema pisanja bez angažmana'

Bodrožić, koja se u svojem posljednjem romanu "Sinovi, kćeri" (2020.) bavi temom sjećanja i problemom zaključanosti pojedinaca unutar društvenih okoštalosti koje su baštinjene iz povijesti s velikim 'p', kazala je kako smatra da bez etičkog uloga autora, nema dobre književnosti.

- Vrlo često se tu postavlja pitanje oko tzv. angažirane i ove druge, 'lijepe', književnosti, što je besmisleno, jer ako o nečemu želite pisati, oko toga se morate angažirati: u srcu svakog romana postoji neka ideja oko koje se mi angažiramo - rekla je. Pisanje, ako je autentično, zahtijeva puno samoprijegora, suočavanja sa samim sobom, s okolinom. Ako želimo zaista pisati ne možemo ni birati teme kojima se bavimo ako želimo da to bude autentično, smatra autorica.

A drugi Dvostruki portret 9. dana Festivala ugostio je našu Noru Verde i Veroniku Simoniti. Dvije književnice progovorile su o zapetljanim obiteljskim odnosima i kako isti utječu na naše životne odabire.
Deveti Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture održava se od 5. do 11. rujna s fokusom na slovensku književnost, a donosi tridesetak programa u kojima sudjeluje pedesetak autora iz petnaest zemalja i s triju kontinenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...