Obavijesti

Show

Komentari 8

Daleka obala opet snima nakon 20 godina, Ban im je podrška...

Daleka obala opet snima nakon 20 godina, Ban im je podrška...
4

S novim pjevačem Jakša Kriletić Jordes u legendarnoj se splitskoj grupi primio mikrofona umjesto Marijana Bana. Trenutačno su u studiju i pripremaju novu ploču, a uskoro izlazi i singl

VIDEO

Meni je ovo životna nagrada. Stvarno je sjajno svirati s originalnom postavom Daleke obale. To je neopisivo, priča nam uzbuđeno Jakša Kriletiš Jordes, od ljeta novi frontmen Daleke obale.

POGLEDAJTE VIDEO: Počeci Daleke obale 

Pokretanje videa...

01:30

The Obala ovih dana ima probe kod Trulog u Zagrebu zbog novog albuma. Na pitanje Jordesu kakav je osjećaj zamijeniti legendarnog Marijana Bana, osnivača, ali i sad već bivšeg pjevača splitske grupe, odmah uskače s “ispravkom netočnog navoda”.

- Ma kakvo minjanje Bana? Njega se ne može zamijenit’. Ja samo mogu pokušati nastaviti tamo gdje je on stao - rekao je energični Korčulanin. Podršku od velikog Bana ima. Prije nego što je počeo nastupati s originalnom postavom, Borisom Hrepićem, Zoranom Ukićem i Jadranom Vuškovićem, pitao ga je za dozvolu, čak i molio da se opet primi mikrofona.

Ban je to odbio, a Jakša dodaje kako mu je i velika podrška.

- Kad god smo u Splitu i tamo imamo probe, nađemo se i s njim na piću. Apsolutno mi je velika podrška, pogotovo kad mi kaže onim svojim glasom: ‘Jordes, samo ti možeš kantat moje pisme’. Vidit ćemo kako će sve ispast’, znam da smo svi nabrijani, svi imamo neke svoje pisme, već se šalimo da možemo odmah izdat’ i dvostruki album. No ići ćemo ipak singl po singl, polagano - opisao je Jakša.

A kako to zvuči u njegovoj izvedbi, moći ćemo čuti uskoro. Novi je singl “U regeu je spas”. Posebno emotivno je to za staru gardu benda, Ukića, Hrepića i Vuškovića. Dvadeset je godina prošlo od zadnjeg studijskog albuma i 19 godina od razlaza.

- Vibra u bendu je skoro pa tinejdžerska, energija frca na sve strane, pari kao da smo ekipa iz srednje škole koja je osnovala bend i u nekoj garaži ili podrumu sprema svoje prve pisme nesvjesna svijeta oko sebe. Vjerojatno je uzrok ova duga pauza u našem radu, a i ovo turbulentno vrijeme, kad su ljudi emotivniji i senzualniji - opisao nam je Hrepa.

Pjesme im stižu iz svih smjerova, svi su se prihvatili autorskog rada. U radnoj ekipi su i Silvije Varga iz Dancing Beara te Leo Anđelković kao producent.

- Trenutačno je pred miksom naš sljedeći singl ‘U regeu je spas’, jedna lipa Jadranova pisma koja slikovito opisuje situaciju u kojoj se naša Hrvatska, a i cijeli svijet, sad nalazi. Dok se ova situacija s koronom nekako smiri i krenu svirke, vrijeme ćemo popunjavati snimanjem novih pjesama i promidžbenim nastupima - kaže Hrepa.

A uspomene samo naviru kad uđu u zagrebački studio kod Trulog, gdje imaju probe. Tamo je Daleka obala snimila dva albuma, “Mrlje” 1993. godine, na kojemu je producent bio Neno Belan, i “Di si ti” 1997., gdje je producent bio pokojni Dino Dvornik.

- Zbog toga nam je ovo mjesto idealno za pripremu novih pjesama i za novi album - dodao je Hrepa. Basist i veliki bluzer usporedno radi i s bendom Sunnysidersi, čiji se novi album “The Bridges” nalazi na mnogim svjetskim top listama te čije su recenzije i tu i u svijetu odlične. On i supruga mu Antonija Vrgoč Rola sjajno se nadopunjuju.

- Album je odlično primljen i prepoznat svugdje u svijetu, od američkih Roots Music Top 50 Chartova, nizozemskih Hit 100 Top Tracks, naš prvi singl je na nekoliko prestižnih Spotify blues i rock play lista. Vrti se od Australije preko Izraela pa do Havaja - rekao nam je ponosno Hrepa.

POGLEDAJTE 2. EPIZODU FIRME: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu