Obavijesti

Show

Komentari 0

Dan hrvatskog filma i glazbe bit će u Bruxellesu 24. ožujka

Dan hrvatskog filma i glazbe bit će u Bruxellesu 24. ožujka
3

Dnevnik Diane Budisavljević je priča o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom

VIDEO

Kako bi predstavili stanje i planove kreativnih industrija u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatski audiovizualni centar pripremili su program namijenjen hrvatskim i europskim zastupnicima u Europskom parlamentu, njihovim asistentima i ostalim djelatnicima europskih institucija. Organiziraju Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu, u utorak 24. ožujka, povodom aktualnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Tako će u Europskom parlamentu HDS ZAMP upriličiti predstavljanje 'Hrvatska puna kreativnosti / Croatia Full of Creativity', koje će otvoriti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju.
Tom će prigodom hrvatski i strani novinari, kao i ostali zainteresirani, moći doznati podatke o snazi i potencijalu hrvatskih kreativnih industrija. Uz projekciju kratkog informativnog filma, organiziran je i okrugli stol za kojim će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnici glazbenih i filmskih udruga i institucija istaknuti svoje planove za bolju prepoznatljivost i dalji domet domaćeg talenta u europskim i svjetskim okvirima.

Rasprava će otvoriti pitanja kao što su primjena EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, ili transparentnost algoritama globalnih digitalnih servisa koji bi trebali ravnomjerno predstavljati i tzv. male repertoare iz zemalja poput Hrvatske, što danas nije slučaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski audiovizualni centar isto će poslijepodne, uz suradnju s Europskom agencijom ravnatelja filmskih fondova i centara (European Film Agencies Directors - EFAD), u Cinéma Galeries – Galerie de la Reine upriličiti koktel druženje s članovima europskih institucija i stručnih audiovizualnih udruga te pripadnicima hrvatske dijaspore. Nakon druženja bit će prikazan brojnim nagradama ovjenčan dokumentarno-igrani film redateljice Dane Budisavljević, Dnevnik Diane Budisavljević, a zatim će Tamara Tatishvili iz European Women's Audiovisual Network moderirati kratki Q&A s redateljicom.

Zagreb: Svečana zagrebačka premijera filma Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES. Priča je to o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom. Nije htjela zatvoriti oči pred strahotama koje su se događale te je s prijateljima i suradnicima organizirala spašavanje tisuća srpske djece iz logora.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova Služba ZAMP, uz ljubazno domaćinstvo zastupnika u EU Parlamentu, Karla Resslera, iste večeri priređuju svečani koncert Petra Graše u akustičnoj verziji. Koncert je posebno namijenjen svim hrvatskim djelatnicima pri institucijama EU i djelatnicima u predstavništvima RH pri Uniji.

Zagreb: Svečana zagrebačka premijera filma Dnevnik Diane Budisavljević

Cijeli dan u Europskom parlamentu bit će postavljena i izložba fotografija fotoreportera agencije Pixsell, službene foto-agencije predsjedanja RH Vijećem Europske unije. Pod nazivom 'Hrvatska puna kreativnosti / Croatia Full of Creativity', Pixsellov je tim iz bogatog kataloga njihovih fotografija odabrao set onih koje govore od hrvatskoj kreativnosti i kulturnoj ponudi diljem zemlje.

Raspored događanja:

15 – 16h: Predstavljanje KKI RH i okrugli stol 'Croatia Full of Creativity' / Europski parlament, dvorana ASP – 5E3, organizator HDS ZAMP

18.30h: HAVC i EFAD, koktel druženje / Cinema Galeries – Galerie de la Reine 26

19 – 20.30h: Akustični koncert Petra Graše / Europski parlament, organizator HDS ZAMP, domaćin MEP Karlo Ressler

20h: Projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević / Cinema Galeries – Galerie de la Reine 26

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac