Obavijesti

Show

Komentari 20

Htio je biti doktor, a prije smrti priznao je da je sit nastupanja

Htio je biti doktor, a prije smrti priznao je da je sit nastupanja
12

Veliki glazbenik, humanitarac, moralni idol mladih, čovjek koji je spojio Hrvatsku i Makedoniju na jednoj višoj razini, da je živ danas bi imao 39 godina

VIDEO

Pjevač Toše Proeski izgubio je život prije nešto više od 13 godina u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac. Žalosna vijest u rekordnom roku obišla je regiju kojom je zavladala tuga. Točno na današnji dan trebao je proslaviti 39. rođendan.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:35

Početak karijere 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Toše je rođen 25. siječnja 1981. u makedonskom Prilepu. Karijeru je započeo kao 15-godišnjak na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom. Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma 'This World' postala je himna te organizacije.

Na hrvatsko tržište probija se 2004. godine, zahvaljujući suradnji s Tonyjem Cetinskim pjesmi 'Lagala nas mala', a sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku 'Dan za nas'. Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega hit 'Srce nije kamen'. 

Nesuđeni liječnik 

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio 'ovo je Božje dijete'.

- Kao dijete želio je biti liječnik, ali kasnije je glazba ušla u njegov život - rekao je otac. 

Proeski

Živio za publiku

Živio je za publiku i za koncerte na kojima je razmjenjivao energiju sa svojim brojnim obožavateljima..Volio je gledati publiku pa je na koncertima tražio jako svjetlo da sve bolje vidi.

Na posljednjem koncertu zamolio je publiku da napravi 'zvjezdano nebo' svojim mobitelima te im rekao da ne dozvole da se ono 'ugasi'.

Proeski

Mir je tamo gdje je dom 

Kruševo i Bitola imali su posebno mjesto u njegovom srcu..Gdje god bi otišao, najbolje se osjećao upravo tamo. Svojom kamerom, koju je nosio kamo god bi išao, snimao je cijeli grad. Tamo je pronalazio duševni mir i provodio vrijeme sa svojom obitelji koja mu je bila sve.

Borna Filić/PIXSELL

Ljubavni život

Na početku karijere bio je u četverogodišnjoj vezi s Blagicom Micovom iz Negotina gdje je često boravio. Nakon Blagice dogodila se ljubav s rukometašicom Andrijanom Budimir.

- S njim sam tri godine bila u vezi. Upoznali smo se na trgu u Skoplju. Tri sata nakon ponoći otišla sam u jedan kafić u kojem je bila ludilo atmosfera. Jedna moja suigračica nas je upoznala i dogodila se ljubav. Luda, luda, luda! Takva kakva se dogodi samo jednom u životu - rekla je svojevremeno Budimir.

Nakon Tošine smrti povukla se iz javnog života i dugo nije htjela davati izjave za medije, a danas se čini kako je nastavila živjeti svojim životom.

Za ugostitelja iz Skoplja, Johana, udala se 2013. godine, a par je već sljedeće godine dobio sina Maksima. 

- Jako sam sretna i već sada predviđam da će Maksim biti budući rukometaš kluba Metalurg i budući reprezentativac naše prekrasne države - izjavila je Andrijana nakon rođenja sina.

Manekenka Bojana Tevčeva, odbojkašica Sofka i voditeljica Snežana Stojkovska,također su žene za koje se nagađalo da su u vezi s pjevačem.

Obožavao sport 

Toše je trenirao odbojku u jednom kruševskom klubu. Sa svojim prijateljima iz djetinjstva odigrao je posljednju utakmicu večer prije nesreće. Bio je zaljubljen u sport - trenirao je kick box i karate, a u svladavanju spomenutih borilačkih vještina pomogao mu je karatist Dejan Nedev s kojim je bio blizak. Velika strast bilo mu je i skijanje.

Posljednji intervju

U svom posljednjem intervjuu za jednu makedonsku televiziju, Proeski je otvorio dušu. Objasnio je da najviše koncerata i nastupa ima u Hrvatskoj. Pjevač, za kojeg svi koji su ga poznavali kažu da je bio anđeo na zemlji, još jednom je pokazao skromnost. Na svakom koncertu, priznao je, imao je svoj mali ritual. Tada bi javno pozdravio mamu, tatu i prijatelje.

- Želio bih se malo trgnuti od svega, ali ne mogu.Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u 'bubanj' i gotovo. Nema povratka. Tražim povratak od svakodnevnih intervjua, od šminkanja, od skidanja šminke, pakovanja. Svega mi je 'do ovdje' Smeta mi sve. Želim, a ne mogu otići na večeru ili trgovinu - otkrio je tada Toše. Mnogi su komentirali kako je izgledao iscrpljeno, a neki su otišli i korak dalje te pisali kako je pjevač tog dana i naslutio tragediju. 

Proeski

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'