Obavijesti

Show

Komentari 25

Deset malo poznatih činjenica o 'Zvjezdanim stazama'

Deset malo poznatih činjenica o 'Zvjezdanim stazama'
10

Prve epizode legendarnih 'Zvjezdanih staza' emitirane su u rujnu 1966. godine i do danas su snimljene stotine sati materijala. Ovo su samo neki od zanimljivih detalja o tome

VIDEO

‘Zvjezdane staze’ su vjerojatno jedan od najvećih kulturalnih fenomena u povijesti medija. Budimo iskreni, praktički svi znaju za njih, znaju za likove, za izreke iz te franšize, a neki termini iz serije postali su naša svakodnevica. No čak i oni koji mnogo znaju o ‘Zvjezdanim stazama’, ne znaju sve detalje (osim nekih Trekkieja koje znamo, oni uistinu sve znaju).

A kako je toliko materijala snimljeno, napisano i prikazano, nije niti čudno što ima jako malo onih koji sve znaju. Ovo su samo neki od interesantnih detalja koji su se pojavili u serijama, filmovima, stripovima i video igrama o nama najdražem svemiru, onom iz ‘Zvjezdanih staza’.

I zato krenimo hrabro do njih.

Počeci nisu lagani ni za koga, pa tako nisu bili niti za ‘Zvjezdane staze’

Gene Roddenbery pokušavao je poprilično neuspješno ‘prodati’ ideju o svojoj seriji u kojoj bi svi pričali engleski na svjetovima koji su posve slični Zemlji. Kako je on to opisivao, radilo se o westernu u svemiru. Uz to, predlagao je da poznati pisci SF-a pišu scenarije, kako bi serija bila kvalitetnija.

Nakon malo ušminkavanja koncepta, pokušao je prodati seriju televizijskoj kući ABC, koja je ideju istog trena odbila. Da bi samo nešto kasnije krenuli snimati seriju koja je podsjećala na western, i u kojoj se pričao engleski na svjetovima koji su podsjećali na Zemlju. Na žalost (sreću?), njihova serija, ‘Lost in Space’ postala je kultna, ali nije dosegla niti blizu onakvu slavu kakvu su dosegle ‘Zvjezdane staze’. A glavešine s ABC-a su se vjerojatno godinama po glavi tukli zbog te odluke.

Srećom po nas, Roddenbery je potom nabasao na glumicu i producenticu Lucille Ball, koja mu je putem svojih studija, Desilu, dala priliku, zajedno s minijaturnim proračunom. A to je bilo nešto što je svima odgovaralo, jer malen proračun je značio da je Roddenbery ipak imao kontrolu nad svojim djelom.

Uz taj proračun, morali su se raditi i neki rezovi, pa su stoga haljine šivane ‘ilegalno’ i krijumčarene u studio kroz stražnji prozor. A morale su biti i kratke, što, složit ćete se, sigurno nije naštetilo gledanosti.

Na svemu se štedjelo

No haljine su jedno, a vanzemaljci drugo. Gene Roddenberry i njegovi suradnici su željeli da je Spockova koža mračno crvene boje. No nakon prvog pokusnog prikazivanja shvatili su da bi Spock na crno bijelim ekranima, tada dominantnim u SAD, izgledao posve crno ili čak kao da je našminkan da liči na crnca.

Dodamo li tome sate koje bi glumac Leonard Nimoy morao provesti na šminkanju, jasno je bilo zašto se od ideje odustalo. No ne u potpunosti, jer je Spockova koža i dalje morala biti drugačija, pa su joj dali žuti ton.

Na žalost, prilikom prvog prikazivanja, tehničar u studiju je primijetio da je Spockova koža žućkasta, pa je ‘popravio’ taj problem i dao mu malo ‘prirodniji’ izgled. Roddenberry je brzo primijetio što se dogodilo, pa je takvo miješanje maknuto. No u toj jednoj epizodi, ‘Man Trap’, Spock ima posve ružičastu kožu, premda je ista u stvari žuta.

Enterprise je imao kuglanu?

Neke zanimljive stvari su osmišljene odmah u početku, no zbog već spomenutog manjka novaca jednostavno nisu mogle biti prikazane.

Tako je, primjerice, Enterprise na svojoj 21. palubi u stvari imao postavljenu i kuglanu, zajedno s pravim restoranom i lounge barom. Kako smo vidjeli u kasnijim serijama iz te franšize, bar je još i bilo moguće napraviti. Ali kuglanu ipak nismo nikad vidjeli.

24sata

Jedna od najvažnijih stvari u ‘Zvjezdanim stazama’, teleportacija, također je produkt minijaturnog proračuna. Kada nemate novca za kuglane i barove te dugačke haljine, zasigurno nemate niti za snimke svemirskih brodova koji slijeću na planete i pristaju na svemirske stanice. Naš Roddenberry je tome doskočio vrlo kreativno i za to smo mu dan danas zahvalni.

Energize!

Glavni glumac nikad nije gledao niti seriju niti filmove

Premda je glumio u svih 79 originalnih epizoda te u prvih sedam filmova, William Shatner tj. kapetan Kirk, nije nikad pogledao ‘Zvjezdane staze’. Glumac je to rekao svojoj kćerki s kojom je napravio blog.

- Nisam nikada gledao ‘Zvjezdane staze’. Nisam čak pogledao niti jedan od svojih filmova o ‘Zvjezdanim stazama’. Ja ne gledam sebe - zapanjio nas je glumac.

Screenshot

Kasnije je obrazložio da se mrzi gledati jer ima dojam da ne valja. To mu je radilo značajne probleme dok je režirao peti nastavak serijala, kada je i glumio istovremeno.

Nisu svi mogli pokazati vulkanski pozdrav

Osim što nije nikad gledao seriju koja ga je učinila zvijezdom, William Shatner je imao još jedan problemčić. Naime, glumac nije nikad uspio izvesti ‘vulkanski pozdrav’. Stoga su mu godinama prste vezivali tankim ribičkim povezom, kada bi trebao pokazati ‘vulkansko V’. Iste je probleme imala i glumica Celia Lovsky, koja je glumila vulkansku pobunjenicu T'Pau.

Screenshot

A niti Zachary Quinto, koji u novom serijalu glumi ni više ni manje nego Spocka, nije mogao izvesti taj pozdrav. No danas se taj problem rješava malo elegantnije, bez najlona. Naime, Quinto za svoje pozdrave koristi ljepilo i problema nema.

Samo jedna osoba u seriji je glumila samu sebe

Mnogi su ljudi glumili u ‘Zvjezdanim stazama’, u svih pedeset godina koliko franšiza postoji, no samo je jedna osoba u stvari glumila samog sebe.

U pitanju je jedan od najpoznatijih fizičara današnjice, Stephen Hawking. U epizodi ‘Nove generacije’, ‘Descent’, Data stvori u holodecku virtualne ‘prijatelje’, koji su svi fizičari. A uz Newtona i Einsteina, stvoren je i Hawking. No za razliku od drugih, Hawkinga uistinu je glumio slavni fizičar.

Hawking nije jedina poznata osoba koja je željela biti na setu. Tada princ, a danas kralj Jordana, Abdullah II., pojavio se na trenutak u epizodi ‘Investigations’ u seriji ‘Voyager’.

Prokletstvo prati glumce

Gore spomenuti Quinto je još prije dolaska prethodnog dijela, ‘Zvjezdane staze - U tami’, u kina, pričao o tome kako ne želi ostati zaključan u ulogu te da želi odustati od uloge. Naime, postoji sad već legendarna priča o tome kako su oni koji se pojave u ‘Zvjezdanim stazama’ prokleti da zauvijek dobivaju samo loše uloge.

Kako je činjenica da većina (čast iznimkama) glumaca koji su glumili u serijama nisu nikad više imali uspjehe poput tog u seriji, a kamoli onih u filmovima, možda ima neke istine u tom prokletstvu?

Doduše, prema nekim pisanjima, Quinto je već prihvatio biti u četvrtom nastavku reboota.

Uvijek su hrabro kročili dalje

Jedan od razloga zašto su ‘Zvjezdane staze’ postale uspješne vrlo vjerojatno je i taj što je pokazana budućnost u kojoj su različitosti posve normalne i prihvaćene. Sjetimo se samo činjenice da je to prva serija u kojoj je pokazan poljubac između bijelca i crnkinje (umalo je poljubac bio između Uhure i Spocka, ali Shattner nije htio niti čuti za takvu opciju).

Takvo što ćemo vidjeti još jednom i u novom filmu, kada će biti otkriveno da je Hikaru Sulu (glumi ga John Cho), homoseksualac. Zasigurno potez koji neće smetati nikome, ali će donijeti radost mnogima.

546 sati

Kada biste odlučili u kontinuitetu pogledati sve serije i sve filmove, trebala bi vam oko 23 dana. Ne kažemo da je nemoguće, ali trebala bi vam solidna doza planiranja da to izvedete. I ako uspijete, posve je vjerojatno da ćete završiti u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Neke rečenice nisu nikad izrečene

Premda je ta izjava postala standardan dio engleskog jezika, nitko u originalnoj seriji nije nikad rekao ‘Beam me up, Scotty’. No, tko zna, možda ćemo čuti tu izjavu u novom filmu...

'Zvjezdane staze - S one strane' u naša kina stižu 20. srpnja u distribuciji Blitza i to u najprestižnijim formatima, uključujući i IMAX. Saznajte više
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode