Obavijesti

Show

Komentari 2

Dimitrije Popović predstavio novu knjigu uz 'trudnicu' i nož

Dimitrije Popović predstavio novu knjigu uz 'trudnicu' i nož
7

Na promociji su uz Popovića sudjelovale urednica zbirke Hana Vunić, novinarka Bojana Radović te glumac Dragan Despot, a u ulozi moderatora bio je Marko Hajdur

VIDEO

Akademski slikar i književnik Dimitrije Popović (71) u ponedjeljak je u Galeriji Klovićevi dvori predstavio svoju zbirku priča "Kratak život odrubljene glave". Tijekom promocije na stolu je nepomično ležala djevojka, Popovićev model, koja je na zaobljenom, "trudničkom", trbuhu držala otvorenu knjigu u koju je bio zaboden nož.

Naime, radilo se o umjetničkom performansu pod nazivom "Sjeme zla", a Popović je objasnio kako je prizor "asocijativna provokacija na ono što se događa u našem društvu, koje je protiv pobačaja".

- Nož zaboden u knjigu, bodež surove stvarnosti, pokazuje kako je zlo poticajno za velika književna djela, od grčkih tragedija do Dantea, Shakespearea i Camusa. Knjiga otvorena na trbuhu trudnice prikazuje mistični spoj jedinstva kontinuiteta, jer sjeme zla započeto je u samom rođenju - rekao je umjetnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na promociji su uz Popovića sudjelovale urednica zbirke Hana Vunić, novinarka Bojana Radović te glumac Dragan Despot, a u ulozi moderatora bio je Marko Hajdur. Knjigu su najavili kao "snažnu, meditativnu i uznemirujuću zbirku, često senzualnu i neobičnu".

- Zbirka sadrži četiri priče, a u prva tri naslova protagonisti su anonimusi, naznačeni inicijalima. To su muškarci iznimne samokontrole, koji sami sebe ne razumiju, kreću se prostorom života kao promatrači u eksperimentu. Često su plodovi nesretnih okolnosti, a od rođenja su tijesno povezani sa smrću - rekla je Hana Vunić.

Modni brand Dollyce predstavio majice s portretima Marilynke koje potpisuje Dimitrije Popović
Modni brand Dollyce predstavio majice s portretima Marilynke koje potpisuje Dimitrije Popović

Glumac Dragan Despot pročitao je ulomak iz knjige u kojemu se protagonist susreće sa smrću na giljotini. Njegova je izvedba oduševila okupljene, ali i Dimitrija.

- Interpretacija je bila toliko izvanredna da nema smisla ništa više govoriti. Kako umjetnik izgovara tekst iz knjige, tako on dobiva drugu dimenziju - rekao je Popović i objasnio kako je jezgra svih njegovih priča zapravo stvarnost.

POGLEDAJTE VIDEO: ENIS BEŠLAGIĆ OTKRIO GDJE JE NAJBOLJA KLINIKA U HRVATSKOJ

- Nikad nijednu priču nisam konstruirao 'iz ničega' nego sam uvijek imao jezgru i suštinu koja se odnosila na neki događaj i život iz stvarnosti. Imaginarno u suštini proizlazi iz stvarnog - rekao je pa se osvrnuo na neobičan naziv zbirke "Kratak život odrubljene glave".

- Naslov se referira na misao iz 'Idiota' Dostojevskog, a govori o tome da nakon dekapitacije još nekoliko sekundi misao živi u toj glavi. To je ono čime se bavi i medicina, da još četiri sekunde postoje titraji, impulsi u mozgu. Što je to, ne znamo, nitko nije nikad ispričao neko iskustvo. Ta tajna nad tajnama upravo je ljepota nepoznanice koja daje inspirativnu mogućnost za kreativno oblikovanje - objasnio je umjetnik. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka
NISU KRILI SREĆU

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka

Aleksandra Prijović sinoć je uživala s nekoliko tisuća fanova u Rijeci, a tik do bine bili su njezini baka i djed te mama Borka koja je došla s dečkom