Obavijesti

Show

Komentari 9

Dino Dvornik danas bi slavio 59. rođendan: 'Bio je lud na svoj način, ali drag i dobroćudan...'

Dino Dvornik danas bi slavio 59. rođendan: 'Bio je lud na svoj način, ali drag i dobroćudan...'
8

Splitski glazbenik ostavio je hitove koji se i danas puštaju u klubovima, a njegova je glazba obilježila kraj osamdesetih i rane devedesete, kada je Dino bio najveća zvijezda

VIDEO

Njegova učiteljica mi je jednom rekla: ‘On vam je, gospođo, najmirniji’. Ja pitam kako to. Kaže ona meni: ‘Zato što ga ništa ne zanima. On bi samo gleda kroz prozor’. Rekao joj je: ‘Matematika mi neće u životu trebati, meni je samo muzika u glavi’, ispričala nam je prije par godina Diana Dvornik, majka hrvatskog kralja funka Dine Dvornika koji bi danas slavio 59. rođendan. 

Život mu je od samog početka bio sve samo ne običan. Kao dijete dobio je malu ulogu u seriji 'Naše malo misto' zajedno s bratom Deanom. Glumili su djecu glavnih likova, Roka Prča (Boris Krstulović) i Anđe Vlajne (Zdravka Krstulović). Upravo se na tom snimanju Dino 'zarazio' glazbom. 

Zagreb: Razgovor s Danijelom Dvornik, suprugom preminulog Dine Dvornika

Svoju karijeru započeo je s grupom Kineski zid. Osnovao ju je s bratom Deanom 1981., a ime su joj dali po zgradi u kojoj su živjeli. Dean je pisao tekstove, a Dino skladao glazbu jer je svirao klavijature, bubnjeve i gitaru.

Prvi zaplesao na pozornici 

Bend se raspao nakon dvije godine, a objavili su jedan album. Dino je tada shvatio da je funky jedini put za njega, a domaćoj publici trebalo je pet godina da se privikne na njegov ritam.

U počecima karijere, nastupio je na Zagrebačkom festivalu sa skladbom 'Tebi pripadam', te je dobio nagradu stručnog žirija za najbolju skladbu i stvorio novo glazbeno ime. Iduće godine izašao je njegov prvijenac 'Dino Dvornik', koji je prodan u 750 tisuća primjeraka. Drugi album, 'Kreativni nered', donio je jedan od njegovih najvećih hitova 'Udri jače, manijače'.

Devedesetih se Dino 'vinuo u zvijezde' zbog dva uspješna studijska albuma 'Priroda i društvo' 1993. i 'Enfant Terrible' 1997.

Uz to što je pokrenuo novi glazbeni trend, uveo je inovativnu produkciju. Osobito video. Naime, Dino je prvi hrvatski izvođač koji je na pozornici plesao. Nastupao je u ekstravagantnim odijelima, a neki i danas tvrde da je bio odličan plesač.

'Zanos me stajao zdravlja' 

Nažalost, ostao je zapamćen i po svojoj borbi s ovisnošću. 

- Možda bih napravio malo više bez toga, ali svi smo bili na opijatima i divljali. Ušao bih u studio i ne bih izlazio mjesec dana dok ne bih napravio nešto. U tome zanosu sam radio, ali on me stajao zdravlja. Sve to sam radio zbog glazbe, a ne zato što sam htio biti drogiran - izjavio je svojedobno.

Dino Dvornik

Dinin najuspješniji singl je 'Afrika', za koji je 1996. godine dobio svoja prva dva Porina. 

'Umro je nesretan' 

Posljednji album 'Pandorina kutija' Dino je trebao objaviti u listopadu 2008. nakon šest godina pauze. Tim albumom su mu predviđali povratak na scenu. Album je postao hit i nagrađen je s četiri Porina, ali iznenadna smrt je spriječila Dinu da doživi njegovo objavljivanje. 

Danijela Dvornik je tog nesretnog 7. rujna 2008. pronašla Dinu u njihovom bračnom krevetu. Nalazi obdukcije su pokazali da je preminuo u snu od mješavina tableta koje je uzimao. 

Legendarni Dino Dvornik je preminuo prije 14 godina: 'On je sveprisutan u našem životu...'
Legendarni Dino Dvornik je preminuo prije 14 godina: 'On je sveprisutan u našem životu...'

Njegova majka rekla je medijima kako je Dino umro tužan, nesretan i depresivan te je otkrila kako su ga hrvatski estradnjaci izbjegavali kada je njegova slava 'splasnula'. 

Zagreb: Rock party Croatia Recordsa, 06.02.1995.

'Dino me osvojio svojim sjetnim očima' 

Legendarni kralj funka i Danijela (56) upoznali su se na tulumu u njegovom stanu, a Dinino zavođenje bilo je urnebesno. Nakon što ju je zatekao pitanjem 'Bi li ti, mala, voljela osjetiti moje vibracije!', zaspao joj je na ramenu.

- Prije toga smo cijelu noć pričali, no kad sam odlazila, nismo razmijenili brojeve telefona i mislila sam da od nas neće biti ništa. Ponovno smo se sreli nakon pet dana, na jednoj splitskoj plaži, i od tada smo bili nerazdvojni. Dino je bio lud na svoj način, ali je istodobno bio drag, dobroćudan, a najvažnije mu je bilo da su ljudi oko njega sretni i veseli. Ja sam jedina u njemu vidjela neku tugu, koju drugi nisu primjećivali. Zapravo me osvojio svojim sjetnim očima - opisala je svojedobno Danijela.

Dobili su kćer Ellu (32), danas uspješnu influencericu. Koliko ju je obožavao dokazuje i pjesma koju je skladao s Nenom Belanom 'Ella E'. 

danijela dvornik

Ella Dvornik nedavno je potvrdila kako se razvodi od Charlesa Pearcea s kojim ima dvije kćeri. 

- Tu odluku nisam donijela jučer, ali postupak dugo traje i mislim da nije potrebno komentirati nešto što nije završeno. No ovih dana zaista se svašta pisalo i jasno mi je da javnost ima potrebu nagađati i komentirati na raznorazne načine. Charles i ja kao bračni partneri stigli smo do kraja priče - ispričala je Ella za Story. Svoje je ljeto provela s majkom Danijelom. 

POGLEDAJTE VELIKI INTERVJU S FRANOM RIDJANOM: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić
Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski