Obavijesti

Show

Komentari 5

Dizajneri otkrili sedam tajni sa snimanja kultne serije Prijatelji

Dizajneri otkrili sedam tajni sa snimanja kultne serije Prijatelji
10

Njihovi stanovi i kafić bila su mjesta u koje je ulazilo na milijune ljudi preko ekrana, a utjecali su i na dizajnerske trendove

VIDEO

Američka televizijska humoristična serija čiji su autori David Crane i Marta Kauffman, a koja se originalno emitirala na televizijskoj mreži NBC u razdoblju od 22. rujna 1994. do 6. svibnja 2004. obilježila je 25 godina od puštanja prve epizode najpopularnije televizijske serije svih vremena. Snimanje serije odvijalo se u studijima kompanije Warner Bros u Burbanku, a najčešće mjesto radnje bili su nevjerojatno prostrani stanovi Greenwich Villagea ili pak kultni kafić Central Perk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:09



Ta su živopisna mjesta s lakoćom uvodila gledatelje u poseban svijet, a dizajner produkcije John Shaffner i dekorater scenografije Greg Grande otkrivaju neke od svojih najvećih dekoraterskih tajni i hitova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Warner Bros

1. The Jouets Posteri

Na petom katu u stanu koji su dijelile  Monica Geller (Courteney Cox) i Rachel Green (Jennifer Aniston) zidovi dnevnog boravka bili su ukrašeni umjetninama kako bi se razbila prevladavajuća ljubičasta boja. Bio je težak zadatak popuniti stan da ljubičasta boja ne bi dominirala na TV ekranu, piše Wall Street Journal. 

- Raspravljali smo, pa sam izvadio ovaj francuski vintage karnevalski poster. Čim sam ga stavio, shvatili smo da odgovara ženskom, eklektičnom stilu stana, a bio je odličan izbor za kuharicu Monicu jer je bio komad dobrog dizajna koji nije preskup - kaže Grande.

2. Omiljen komad namještaja neženje

Chandler Bing (Matthew Perry) i Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) zalagali su se za apsolutno hedonistički pristup životu, a to je najbolje pokazano uz njihov omiljen komad namještaja, vibrirajuće kožne fotelje.

- Tražio sam najružnije koje sam mogao pronaći. Bit tih stolica bila je samo jedna stvar, udobnost. I da, gdje staviti pivo - kaže Shaffner.

3. Sofa u Central Perku

Omiljeno mjesto sastanka grupe moralo je biti udobno, ali posve različito od setova u stanovima. Odlučili smo se za prenamijenjene vintage komade i paletu zemljanih tonova, a fokus je dakako bio na narančastoj plišanoj sofi iz 1900-ih, koja je spašena kao stari rekvizit iz studija Warner Brosa.

4. Uokvirena špijunka

Monicin i Rachelin stan bio je tipičan predstavnik iznajmljenog životnog prostora, no s dizajnerskim utjecajem. Dokaz tome su i ulazna vrata, na kojima je špijunka uokvirena kao umjetničko djelo.

Fanovi 'Prijatelja' uočili jezivi detalj koji nitko nije primijetio
Fanovi 'Prijatelja' uočili jezivi detalj koji nitko nije primijetio

- Kupio sam ga s namjerom da ga stavim na stol, no staklo okvira se slomilo. U zafrkanciji sam ga stavio preko špijunke, okrenuo sam se prema Shaffneru i njegov mi je pogled rekao "zalijepi ga"  prisjeća se Grande.

5. Apotekarski stol

U šestoj sezoni Rachel se useljava  Buffay (Lisa Kudrow) i pokušava joj "prodati" svoj stolić iz veleprodaje Pottery Barna kao antikvitet. I trik je upalio, ali samo dok Phoebe nije otkrila kako Ross Geller (David Schwimmer) ima identičan stolić. Ne baš suptilan plasman proizvoda imao je željeni učinak; obožavatelji su mahnito kupovali stol, a nedavno ga je Pottery Barn ponovno počeo prodavati.

6. Pas Pat Kako izgleda uspjeh?

Za Joeya, kao plastična statua hrta. Nakon što se dugo vremena pokušavao probiti kao glumac, napokon je dobio svoju priliku ulogom u “Days of Our Lives”, pa je odlučio pokazati svoj novi status dekoraterskim predmetima. Jedina napomena koju je Grande dobio bila je dati stanu "malo talijanskog šarma", otišao je u trgovinu "Italia 2000" i vidio ovaj komad iz 70-ih, koji mu je bio smiješan, a svoje je mjesto našao u kadrovima brojnih epizoda.

7. Poster Laurela i Hardya

Iako su muškarci, Joey i Chandler su imali vlastiti pristup romantici, a svoj odnos okrunili su upravo ovim posterom u stanu. I njihov je apartman trebalo s nečim ispuniti, a komičari s početka 20. stoljeća savršeno su se uklopili u to kao njihov alter ego. "Dio šarma Joeya i Chandlera bio je u tome što su na svoj način bili par", rekao je Shaffner.


 



 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'