Obavijesti

Show

Komentari 17

Dorotea Budimir, Tadija Bajić, Edin Dervišhalidović? Ovo su prava imena zvijezdi s estrade

Dorotea Budimir, Tadija Bajić, Edin Dervišhalidović? Ovo su prava imena zvijezdi s estrade
17

Zvijezde s estrade imena i prezimena mijenjaju jer im se ne sviđaju ili zato jer im njihovo ime nije dovoljno 'zvučno i primamljivo'. Neki su ga promijenili na nagovor menadžera

VIDEO

U Hollywoodu zaista malo tko koristi svoje pravo ime i prezime za poslove u šoubiznisu, a to nije strano niti kod naših estradnjaka. Upravo zbog toga veliki dio javnosti prepoznaje ih samo po umjetničkom imenu. Evo što našim domaćim zvijezdama s estrade zapravo piše na osobnoj iskaznici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

Razlozi za mijenjanje imena su mnogobrojni. Nekima se jednostavno ne sviđa vlastito ime i prezime ili im nije dovoljno 'zvučno i primamljivo' za estradu, a neki često te savjete dobiju od svojih menadžera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravo ime pjevača Jasmina Stavrosa (67) zapravo je Milo Vasić. Za njegovo estradno ime, kao i za ime Doris Dragović (61), zaslužan je menadžer Zoran Škugor

Stavrosu je preminuli Rajko Dujmić radio prvi album na kojem se jedna od pjesama zvala 'Jasmin' pa je Zoran predložio da se tako i zove. S obzirom na to da su pjesme bile grčkog ritma, tekstopisac Stevo Cvikić dodao je imenu Jasim i prezime Stavros. 

Stavros o vjeri i obiteljskom životu: 'Cijeli život sam nosio križ, mlađi sin mi je bolestan'
Stavros o vjeri i obiteljskom životu: 'Cijeli život sam nosio križ, mlađi sin mi je bolestan'

Jedna od naših najpoznatijih pjevačica, Doris Dragović nosi prezime supruga Marija Budimira, a pravo ime joj je Dorotea. Nadimak Doris predložio joj je Zoran Škugor nakon što je sa Zrinkom Tutićem odradila prvu pjesmu 'Željo moja', a potom i prva dva albuma. 

Zagreb: Doris Dragović nastupila na koncertu "Progledaj srcem"

Pjevačica Vanna također se za estradno ime može zahvaliti menadžeru Škugoru. Ime koje joj stoji na osobnoj zapravo je Ivana Ranilović-Vrdoljak (51).

Zagreb: Vanna koncertom u Areni Zagreb obilježila 30 godina na glazbenoj sceni

- U to sam vrijeme radio s Ivanom Banfić i još jednom Ivanom koja se prezivala Ranilović. Rekao sam sebi da ne mogu istovremeno raditi s dvije Ivane. Sjetio sam se jedne predivne žene iz Rijeke, zvala se Vana, i ona je to bez razmišljanja prihvatila, samo je dodala još jedno 'n', ispričao je svojedobno glazbeni menadžer za Slobodnu Dalmaciju.

Lille komentirala sukob navijača i policije, a Stavros bio slučajni sudionik: 'Molio sam krunicu...'
Lille komentirala sukob navijača i policije, a Stavros bio slučajni sudionik: 'Molio sam krunicu...'

Rijetko tko zna pravo ime splitskog kantautora Tedija Spalata. Rođen je kao Tadija Bajić (68), a umjetničko ime smislio mu je Ivo Lesić.

Pjevač Alen Islamović (64) proslavio se u bendovima Divlje jagode i Bijelo dugme, no manje je poznato da je svojedobno promijenio ime. Međutim, izvor blizak Alenu za srpske je medije otkrio njegovo pravo ime, a Alen je potvrdio glasine.

Spomenuti izvor za Kurir.rs je ispričao da je Alenovom pravo ime Alija, no da ga je početkom osamdesetih godina, kada su Divlje jagode postajale sve popularnije, promijenio na nagovor producenata.

Beer fest u Beogradu otvoren koncertom Bijelog Dugmeta

- Točno je. Nema ništa čudno u tome, mnoge svjetske zvijezde odaberu drugo ime kojim se predstavljaju u javnosti, najčešće neko koje zvuči primamljivije. Tako je bilo i u mom slučaju - objasnio je.

Dino Merlin se oprostio od Ivice Osima: Babo nam je ost'o Švabo
Dino Merlin se oprostio od Ivice Osima: Babo nam je ost'o Švabo

Dadi Topiću (72) na osobnoj iskaznici piše Adolf. Rodio se samo četiri godine nakon Drugog svjetskog rata te je njegovo ime tada bilo na lošem glasu. Otac ga je zapravo nazvao prema najboljem prijatelju Adolfu. 

Dado i Mirjana Topic

Edin Dervišhalidović (59) poznatiji kao Dino Merlin, bosanskohercegovački je pjevač etno popa i zabavne glazbe. 

Dino je osnovao glazbenu grupu 'Merlin' za koju je pisao tekstove i glazbu te pjevao. Tako je postao jedan od najpoznatijih glazbenika na području bivše Jugoslavije.

Svoju solo karijeru Dervišhalidović je započeo 1991. pod umjetničkim imenom 'Dino Merlin'.

Dino Merlin poručio: 'Oprosti je vrlo snažna riječ za muškarca...'
Dino Merlin poručio: 'Oprosti je vrlo snažna riječ za muškarca...'

Renata Končić (44), poznatija kao Minea, inspiraciju za scensko ime dobila je u enciklopediji grčke mitologije. Jako joj se sviđalo ime boginje ljubavi i mira te se zbog toga prozvala Mineom, kako je ostala i upamćena na domaćoj estradi. 

Influencerica, spisateljica i pjevačica Nives Celzijus (40) zapravo je rođena kao Nives Zeljković. Umjetničko ime koje nosi i dan danas promijenila je sama, krajem 90-ih. 

Naša poznata pjevačica Tajči ima osobnu iskaznicu na kojoj piše Tatjana Matejaš Cameron (52).

Jacques Houdek zapravo je proizašao iz Željka Hudeka (41). Naime, ime Jacques bio je jedan od prijedloga dok je pjevač kao tinejdžer davao glas za crtiće te kako ga kasnije ne bi potpisivali s dijakritičkim znakovima. 

Zagreb: Jacques Houdek održao je koncert u sklopu Lisinski Atriuma

Anthonyja Cetinskog (53) danas znamo kao Tonyja. Za njegovo scensko ime također je zaslužan menadžer Škugor. 

Koncert Tonyja Cetinskog u Vrnjačkoj banji

Reperu Edi Maajki pravo ime je Edin Osmić (43).

storyeditor/2022-05-19/_DSC8607.jpg

Dubrovačkom kantautoru Ibrici Jusiću pravo ime je Ibrahim (77). 

storyeditor/2022-05-09/PXL_060522_93324637.jpg

Iza popularne folk pjevačice Lepe Brene krije se njezino pravo ime Fahreta Jahić Živojinović (61). Nadimak je dobila još u srednjoj školi, 1975. godine. Tada je počela trenirati košarku, a za sve je 'kriv' njen trener. 

- Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Treneru Vladi Bajeru je bilo komplicirano dozivati me: 'Fahreta, Fahreta!'. Igrala sam centra ili beka. Moje kolegice bile su Mila, Kata... Sve neka kratka imena. I kaže on meni: 'Ja ću tebe zvati Brena'. Ja kažem: 'Tko je ta Brena?!'. Kao prvo, glupo ime. Mislim, od svih imena koja su mogla biti ljepša - rekla je svojedobno pjevačica.

Koncert Lepe Brene na Tvr?avi Kastel u Banja Luci

Srpski voditelj Milovan Ilić Minimaks 1981. dodao je pridjev 'lepa', te je od tada Fahreta Jahić poznata kao Lepa Brena, odnosno u doslovnom prijevodu 'lijepa djevojka', a sama Brena kaže da je na početku karijere znala da će dostići ovakvu popularnost, 'sudjelovala bih u osmišljavanju svog nadimka'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija