Obavijesti

Show

Komentari 33

Drugo lice: Žive od poskočica, a vole rock, pop i tehno glazbu

Drugo lice: Žive od poskočica, a vole rock, pop i tehno glazbu
9

Petar Grašo partija na Ultri, Zlatku Pejakoviću je omiljen Deep Purple, Miroslav Škoro obožava Dylana, a Tonči Huljić zavolio je glazbu zbog Stevieja Wondera

VIDEO

Festival Ultra prošlih je dana u Split privukao partijanere iz cijelog svijeta. Među njima bio je i ovogodišnji pobjednik Splitskog festivala Petar Grašo (39) koji je karijeru izgradio na dalmatinskim pop-baladama.

Prošle se godine na tom festivalu zatekao i popularni Jole (43) koji je tada rekao: "Jedan sam od začetnika techno-scene. Obožavam tu glazbu i obvezno idem na partyje, ako tada ne nastupam".

Dalmatinski dvojac nije jedini na našoj estradi koji živi od poskočica i lakih nota, a privatno vole slušati sasvim drugu vrstu glazbe.

Pjesma 'Čerge' Zlatka Pejakovića (64) godinama je neizostavna na dernecima na kojima se slušaju narodnjaci, a za dobru atmosferu obavezno se i popije. No taj je pjevač raskošna glasa karijeru započeo kao roker, pjevao je u legendarnoj Korni grupi Kornelija Kovača, a 1970. oduševljavao je kazališnu publiku naslovnom ulogom u rock-operi 'Isus Krist Superstar'.

- Najdraže pjesme ikad su mi 'Child in time' i 'Smoke on the Water' Deep Purplea i 'July Morning' Uriah Heepa. Oni su mi bili glazbeni uzori te ih i danas volim poslušati. Dodaje da voli poslušati i klasičnu glazbu, a naročito mu je drag violinist Itzhak Perlman.

 Ivana Kindl (37) danas pjeva r’n’b i pop, a kao uzore iz mladosti navodi Mariah Carey i Nirvanu. Danas posebno uživa u radu švedskog electro-benda Little Dragon i australskog benda pop rock retro prizvuka The Preatures. Ljeti voli nastupe u Malom Lošinju, gdje se odmara svake godine. I ti koncerti su joj svojevrstan odmor od njezina standardnog repertoara jer tada pjeva samo soul.

Meštar tambure i slavonske pjesme Miroslav Škoro (52) divi se Bobu Dylanu, a na glasu je i kao najbolji poznavatelj jazza na estradi. Autor pjesama 'Sude mi' i “'Ne dirajte mi ravnicu' i 'Juliška' posjeduje bogatu kolekciju albuma rocka i jazza.

- Meni je u glazbi važna emocija, muzikalnost i poruka, to je ono na što najviše pazim. To je jedina formula koja mi je važna - objašnjava Škoro.

Pjevač prepoznatljiva hrapava glasa lani se rastao od violončelistice Ane Rucner, ali u njegovu se stanu i danas čuje klasična glazba. Iako je završio srednju glazbenu školu, tada mu je ozbiljna glazba bila tlaka.

- Zavolio sam je debelo nakon što sam izašao iz puberteta. Danas bez te glazbe ne bih mogao živjeti jer me ona najbolje odmara - kaže Vlado Kalember (62). No osim klasike prvi pjevač Srebrnih krila i danas voli rock koji je slušao dok su mu skladbe koje je morao svirati u glazbenoj školi išle na živce. 

Tonči Huljić (53) proslavio se grupom Magazin čiji je glazbeni izričaj od popa s godinama prešao na hitove koji koketiraju s “cajkama”, a takve pjesme piše i za svoje izvođačice Jelenu Rozgu, Danijelu Martinović te u posljednje vrijeme i Mineu. Osnovao je i bend Madre Badessa kojim si je dao oduška i posvetio se ozbiljnijoj mješavini splitske glazbe i kancona.

- Sestra i ja smo rasli na Beatlesima, Queenu i sličnim bendovima, a ja sam obožavao i Blur i Oasis. Mislim da je seka automatski pokupila sve što je treštalo iz moje sobe – rekao je Tončijev sin, Ivan Huljić.

Alen Vitasović (43) probio se na estradi kao prvi predstavnik ča-vala, pjesmama koje su orkestrirane tradicionalnim istarskim melosom i pjevaju se na tom dijalektu. Istrijan obožava Duran Duran, Beatlese, Whitesnake, Princea i hitove ‘80-ih, kaže da iako je riječ o plesnoj glazbi, ne pleše.

- Svirao bih s Princeom i Springsteenom. Ali oni ne bi sa mnom – kaže Vitasović smijući se. Kantautor Zrinko Tutić odrastao je na Beatlesima, Doorsima i Zeppelinima, a jako su ga zanimali kantautori francuske i talijanske struje poput Aznavoura, Jacquesa Brela, Fabrizia de Andrea i Gina Paulija.

- Kći mi je nedavno pokazala snimku nastupa gdje Paul McCartney nastupa kao back vokal Rihanni. To je velik i darovit glazbenik, meni je to super štosno - kaže Tutić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin