Show

Komentari 2

Dylan će ipak doći po Nobela, ali ne želi održati govor uživo

Dylan će ipak doći po Nobela, ali ne želi održati govor uživo

STIŽE U ŠVEDSKU Pjevač će imati dva koncerta u Stockholmu, a usput će se naći s članovima Kraljevske akademije da konačno preuzme prestižnu nagradu

Intimno, bez medija i bez obaveznog govora, to su uvjeti koje je Bob Dylan (75) dao švedskoj Kraljevskoj akademiji za preuzimanje svoje Nobelove nagrade za književnost.

U Stockholmu će mu članovi švedske Kraljevske akademije predati novac, medalju i diplomu te mu čestitati na nagradi. Američki kantautor u listopadu prošle godine dobio je najprestižniju svjetsku nagradu za 'stvaranje novih pjesničkih izraza u američkoj književnosti'. Iako se dugo nije oglasio o nagradi, nakon dva tjedna rekao je kako je 'ostao bez riječi'.

PA/PIXSELL

- Naravno da ću prihvatiti nagradu. Na dodjelu u Stockholmu doći ću ako budem mogao - rekao je tad.

Na službenoj se dodjeli 10. prosinca prošle godine ipak nije pojavio jer je imao prijašnje neodgodive obaveze. No svoju će nagradu sad preuzeti u Stockholmu za vikend. Imat će koncerte u glavnom švedskom gradu u subotu i nedjelju, a kratko će vrijeme provesti s članovima Akademije. Ipak, govor neće održati uživo.

Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL

- Vjerojatno ćemo Dylanovo predavanje dobiti snimljeno nakon što primi nagradu - rekli su iz organizacije Nobela.

Svaki je dobitnik obavezan održati predavanje ili govor, a to se najčešće organizira prije nego što se nagrada dodijeli. Ako Dylan ne dostavi svoj Akademiji do 10. lipnja, morat će im vratiti oko 6,2 milijuna kuna, koliko iznosi novčani dio Nobelove nagrade. Bob Dylan je jedina rock zvijezda koja je dosad dobila Nobela za književnost.