Obavijesti

Show

Komentari 25

Ethan Hawke će glumiti Teslu: Snimanje počinje na proljeće

Ethan Hawke će glumiti Teslu: Snimanje počinje na proljeće
21

Film će kronološki prikazati Teslin život i dane slave te izume. Dio priče će posvetiti i njegovom bijesnom suparniku, izumitelju Thomasu Edisonu

VIDEO

Glumac Ethan Hawke (47) glumit će znanstvenika Nikolu Teslu čiji su patenti promijenili svijet, piše američki magazin The Hollywood Reporter. Film 'Tesla' će ovog tjedna predstaviti Millennium Media na Europskom filmskom sajmu u Berlinu. 

Redatelj je Michael Almereyda (58) koji je napisao i scenarij te ga je prepravljao zadnjih nekoliko godina jer nije bio zadovoljan. Hawke i Almereyda su već uspješno surađivali na filmovima 'Hamlet' i Cymbeline'. Film će kronološki prikazati Teslin život i njegove dane slave, izume poput električnog motora za istosmjernu struju, transformatora i bežičnog prijenosa struje. Također, dio priče će posvetiti i njegovom bijesnom suparniku, američkom izumitelju Thomasu Edisonu. 

Producenti filma biti će Uri Singer, Issen Robbins te Christa Campbell i Lati Groman. Za izvršnu produkciju će se pobrinuti Jeff Rice, a snimanje filma počinje ovog proljeća u New Yorku. 

Hawke će biti samo jedan u nizu glumaca koji su utjelovili poznatog izumitelja. U seriji 'Tajna Nikole Tesle' ga je tumačio Rade Šerbedžija (71), a u istoimenom filmu Petar Božović.

- Tesla je živio izvan svog vremena. Bio je čovjek svemira, muškarac koji je živio na način koji nitko nije razumio. Bio je apsolutno karizmatična i velika ličnost - rekao je Rade. 

Pokojni glazbenik David Bowie igrao je Teslu u 'Prestižu' dok ga je u skeč seriji 'Funny or Die Presents' utjelovio John C. Reilly (52). 

Hawke je od 2008. u braku s glumicom Ryan Shawhughes i imaju kćeri Clementine (10) Jane te Indianu (7). Iz braka s prvom suprugom, kolegicom Umom Thurman ima kćer Mayu (20) i sina Levona (16). 

Tesla se rodio 1856. u Smiljanu pokraj Gospića i gotovo čitav život je proveo u Americi. Imao je preko 700 izuma, bez kojih je teško zamisliti današnji život, a postali su temelj razvoju elektronike. No registrirao je samo 112 patenata, no izumi koji su ostali samo dio njegovih bilješki postali su temelj za rad brojnim istraživačima. Slavu su mu 'krali' kolege, pa je Talijan Guglielmo Marconi dobio Nobela za radio, iako mu se rad temeljio na Teslinom, a slično se dogodilo s rendgenom i Wilhelmom  Conradom Rontgenom. 

Željko Hladika/24sata

- Nije mi žao što su drugi pokrali moje ideje, ali mi je žao što nisu imali svoje - istaknuo je svojedobno Tesla. Neki od njegovih najznačajnijih izuma su Teslin transformator, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, rasvjeta pomoću visokofrekvencijske struje te sustav bežičnog prijenosa radio signala i energije. 

Vjeruje se da je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja jer je mnoge radnje radio po tri puta. Imao je brojne fobije, a tvrdio je i da mu treba samo dva sata sna. Umro je 7. siječnja 1943. u sobi hotela Newyorker u New Yorku u siromaštvu i dugovima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin