Show

Komentari 0

'Everest' je pokupio vrhunske ocjene na festivalu u Veneciji

'Everest' je pokupio vrhunske ocjene na festivalu u Veneciji

'Everest', film o katastrofalnom usponu na najvišu planinu svijeta 1996. godine, je dobio vrhunske ocjene na ovogodišnjem venecijanskom festivalu filma - Mostri

Sedamdeset i druga Mostra , venecijanski filmski festival, je počela lavinom. Festival je otvorio ‘Everest’, film katastrofe o tragičnoj pogibiji osam planinara u proljeće 1996. godine. Zvjezdanu glumačku ekipu predvode Jake Gyllenhaal ('Donnie Darko') i Jason Clarke ('Terminator: Genisys'), zajedno s odličnom Emily Watson, dok se u sporednim ulogama nalaze Keira Knightley i Josh Brolin.

Kroz film pratimo Roba Halla (Jason Clarke), planinara s Novog Zelanda, koji je početkom ‘90. od uspona na  Mt. Everest napravio komercijalni pothvat. Gyllenhaal glumi Scotta Fischera, vođu protivničkog tima, koji se udruži s Hallom kad postane očigledno da previše timova pokušava osvojiti vrh.

Prema pisanjima kritike nakon prikazivanja filma, islandski redatelj Baltasar Kormakur, se odlično snašao u filmu katastrofe jer nije previše vremena utrošio niti na predstavljanje likova niti na pokazivanje filmskih efekata, tako da film nije dosadan bio niti onima koji trebaju više akcije, niti onima kojima je dramski aspekt važniji. To mu je pošlo za rukom i zato što se scenaristi nisu fokusirali na ‘zločince’, to jest, od početka je jasno da su se događaji odvili tako zbog loše sreće i loše prosudbe.

Na koncu, film se zove ‘Everest’ i odvija se na najfascinantnijoj, najvišoj i jednoj od opasnijih planina na Zemlji. Nekakvi zločinci i negativci jednostavno blijede iz pamćenja, a planina ostaje. Samo planina i naša želja da ju osvojimo.

Kao što je George Mallory, slavni britanski planinar, rekao kad su ga upitali zašto se želi uspeti na Mt. Everest - 'Zato što je tamo.'

Film u CineStar kina stiže u rujnu u distribuciji Blitz film i video.

Najčitaniji članci