Obavijesti

Show

Komentari 20

Evo gdje je danas ekipa iz kultne dječje serije 'Smogovci'

Evo gdje je danas ekipa iz kultne dječje serije 'Smogovci'
5

Edin Breški imao je četiri i pol godine kad se proslavio kao Buco koji se ušuljao u smočnicu i prstima grabi pekmez iz staklenke

VIDEO

Iako je prošlo 40 godina otkako se na tadašnjoj TV Zagreb počela prikazivati dječja serija "Smogovci", sjećanja na omiljene likove žive i danas. Slavna braća iz obitelji Vragec nedavno su u Kušlanovoj ulici, u zagrebačkom kvartu Peščenici gdje se i snimala serija, dobili i mural, a tu je bila još cijela plejada živopisnih likova poput Nosonje, Crnog Džeka, Kumpića, Bimba, Bonga, ujaka Fleka, Crnog Džeka, Kumpića, pa Bimbo, Bongo, Nina, Melita, Mira...

Nažalost, neki od tih simpatičnih junaka više nisu živi, a neki, koji su tad bili još djeca ili tinejdžeri, postali su u međuvremenu glumci koje i danas gledamo u filmovima i tv-serijama. Neki su pak kasnije odabrali sasvim drugu profesiju i više se nisu bavili glumom.

Jedna od njih je Gorana Stepanić koja je u Smogovcima igrala Marinu Travicu, a bila je i glavna u seriji snimljenoj prema dječjem romanu "Lažeš, Melita" Ivana Kušana. Gorana Stepanić danas ima 48 godina i u međuvremenu je doktorirala je na sveučilištu u Zagrebu, a od 2009. godine je docentica na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Puli.

Bongo Vragec, dječak izražajnih plavih očiju i s telekinetičkim moćima i danas bi nam dobro došao, jer je u seriji pronašao ležište nafte nedaleko Kornata. Igrao ga je Edvin Dautović, koji više nikad nije dobio ni jednu ulogu.

Nakon toga sam radio svašta. Počeo na benzinskoj, pa radio u jednoj producentskoj kući i onda u digitalnom marketingu. Sjećamo se dosta detalja iz serije, ali najviše mi je ostalo u sjećanju traženje nafte po Jadranu, vožnja s Lorom u oldtimeru po tadašnjem Trgu Republike i ljepota Mire Furlan, kaže Edvin kojeg nakon serije i njegova mama više ne zove imenom, nego ga zove Bongo.

Umjetnica Mia: Smogovci su mi obilježili djetinjstvo, a sada radim njihove murale u Naselku
Umjetnica Mia: Smogovci su mi obilježili djetinjstvo, a sada radim njihove murale u Naselku

Bongovu prijateljicu Loru igrala je Irena Tomasov koja se također danas posvetila pedagoškom radu s djecom. Učiteljica je razredne nastave u OŠ Josip Račić na zagrebačkim Srednjacima. Mira Furlan igrala je Miru i tad je bila još studentica na Akademiji dramskih umjetnosti. Uskoro je postala jedna od najslavnijih glumica u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga se preselila u Ameriku i tamo zaigrala u ZF seriji "Babylon 5". Umrla je u siječnju 2021. nakon duge borbe s teškom infekcijom zbog uboda komarca koji joj je prenio virus Zapadnog Nila.

Edin Breški imao je četiri i pol godine kad se proslavio kao Buco koji se ušuljao u smočnicu i prstima grabi pekmez iz staklenke. Kasnije je završio elektrotehniku, a jednom se prisjetio anegdote sa snimanja.

- Bio sam najmlađi pa su me svi tetošili, pazili i mazili. Nisam kužio šta je to gluma pa kad mi je Ivica Zadro u jednoj sceni u šali rekao da će me nabiti na ražanj i staviti mi u usta jabuku kao odojku, rasplakao sam se i inzistirao da na set hitno dođe moj tata - prisjetio se Breški.

I on je, kao i Edvin Dautović rekao da je ostao u kontaktu s ostalim Vragecima sve do današnjih dana. Slavko Brankov koji je utjelovio 'fakina' Crnog Džeka, koji se nije skidao iz svoje crne kožnate jakne, preminuo je 2006. u zagrebačkoj bolnici Jordanovac od raka pluća. Uloga sitnog prevaranta obilježila mu je život, a sve do smrti na ulici su mu, kako je sam jednom prilikom rekao, 10-godišnjaci 'dobacivali': 'Crni Džek!'. Gotovo cijelu glumačku karijeru bio je vezan za kazalište Gavella.

Prerano je otišao i Đorđe Rapajić, koji je u Smogovcima igrao Nosonju. Napustio nas je 2000. godine. Godinama je radio u kazalištu Trešnja, a ostvario je i zapamćene uloge u filmovima Kiklop, Operacija Barbarossa i Nepokoreni grad. Posljednje dane svog života, navodno, je proveo u neimaštini.

Željko Bilen koji je glumio Štefeka Vrageca, u stvarnom je životu upao u puno veće probleme nego li je to bilo na setu dječje tv-serije. Tijekom 90-ih bio je čest gost crnih kronika, da bi se 2003. godine saznalo da je 31-godišnji Bilen ubijen u terencu svog prijatelja. Zaustavili su se u kasnim večernjim satima na ugibalištu autobusne stanice u Sesvetama kad im je prišao nepoznati muškarac i u Bilena ispalio nekoliko hitaca. Kasnije se pričalo da je bila riječ o obračunima narko-mafije, a i prije toga Bilen je prikupio 30-ak kaznenih prijava za razna kriminalna djela, od krivotvorenja isprava, nedopuštene trgovine, pa zbog prijevara, teških krađa, nanošenje teže ozljede, zloporabe droga...

Emil Glad, koji je utjelovio ujaka Fleka, koji je zajedno s Crnim Džekom smišljao prevare, preminuo je u 81. godini života, 2009. Osim po 'Smogovcima', gledateljima malih ekrana bio je poznat i po ulozi u seriji 'Naši i vaši'. Glad je imao dugu kazališnu karijeru u Gavelli.

Ulica u Korenici dobila naziv po glumcu Rapajiću iz 'Smogovaca'
Ulica u Korenici dobila naziv po glumcu Rapajiću iz 'Smogovaca'

Glumom se nakon Smogovaca više nije bavio ni Alin Kavur. U seriji je igrao Dadu, a nakon toga se s roditeljima preselio u Australiju. Živio je u Melbourneu, a u Zagreb se vratio prije 15-ak godina te je pokušao obnoviti glumačku karijeru, prijavljujući se na audicije. U Australiji je radio na radiopostaji te svirao s bendom Nostalgija koji je nerijetko bio prateća grupa hrvatskim izvođačima koji su ondje nastupali. Ulogu u 'Smogovcima' dobio je kada je imao devet godina.

- Jednog dana usred predavanja došao je režiser Milivoj Puhlovski s nekoliko ljudi i rekli su da trebaju dečka za ulogu Dade. Nisam se sramio, a glumiti sam znao jer sam pohađao ansambl dječje drame. Imao sam sreće jer imam malo veći nos, a tata mi se u seriji zvao Nosonja - prisjetio se nedavno Alin Kavur.

U seriji su uloge majki imale doajenke hrvatskog glumišta Hermina Pipinić i Sanda Langerholz. Sanda Langerholz proslavila se brojnim ulogama u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama i u srpnju ove godine proslavit će 89. rođendan. U Smogovcima je igrala Nininu majku, dok je Ninu igrala Ksenija Pajić.

Prije šest godina, u 90-oj godini umro je Ilija Ivezić. Ostao je upamćen kao inspektor Petrović - Žandar. Hermina Pipinić igrala je Melitu Vragec - mamu slavnoj braći Vragec. Hermini je to bila ujedno i posljednja televizijska uloga, a preminula je 2020. u 93. godini.

Preminula je mama Smogovaca, glumica Hermina Pipinić (92)
Preminula je mama Smogovaca, glumica Hermina Pipinić (92)

Većina likova koji su se pojavili u seriji i danas su izvrsni glumci, a među njima su Tomislav Štriga, Damir Šaban, Ivica Zadro, Slavica Knežević, Ksenija Pajić, Barbara Rocco, braća Boris i Mario Mirković,...

POGLEDAJTE I 24 PITANJA S KONSTRAKTOM:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...