Obavijesti

Show

Komentari 7

Vraća se Jack Bauer! Jači je i ljući nego što je ikad prije bio

Vraća se Jack Bauer! Jači je i ljući nego što je ikad prije bio
4

Nakon četiri godine stanke Kiefer Sutherland opet će utjeloviti antiterorističkog agenta kojem je moto cilj opravdava sredstvo'. Premijera je 12. svibnja na FOX-u

VIDEO

Superman je nosio Bauerovu pidžamu, Bauer je uspio pobjeći s otoka iz serije “Izgubljeni” (Lost) u samo jedan dan, Jack Bauer ne čita knjigu, on je muči dok ne dobije sve potrebne informacije, kad bi Bauer bio Spartanac u filmu “300”, film bi se zvao “1”... Ovo su samo neki od viceva koji su nastali tijekom osam sezona akcijske dramske serije “24”, u kojoj je glavnu ulogu protuterorističkog agenta imao 47-godišnji glumac Kiefer Sutherland.

Serija ovaj put neće imati 24, nego samo 12 epizoda

Za ulogu Jacka Bauera, koji je za spašavanje predsjednika, gradova, voljenih žena, ali na kraju i cijelog svijeta, koristio brutalne i vrlo često politički nekorektne metode, Kiefer je osvojio nekoliko nagrada, uključujući Zlatni globus i Emmy. Također je svojedobno postao i najplaćeniji glumac u televizijskoj seriji, a nakon četiri godine stanke ponovno će utjeloviti junaka koji mu je zauvijek promijenio život i karijeru. 

Serija “24: Novi dan” (Live Another Day) vraća se u obliku mini-serije, a premijera je 12. svibnja na kanalu FOX u 22.55 sati. Radnja je ovaj put smještena u London, gdje Jack pokušava spriječiti teroristički napad dok mu je vlada za petama jer ga još smatraju bjeguncem. Vraća se i Chloe O’Brian, kao i Bauerova stara ljubav Audrey Raines. Nova sezona donosi i nove likove poput Stevea Navarra, kojeg glumi Benjamin Bratt, a on predvodi lov na Jacka i agentica Kate Morgan (Yvonne Strahovski). Ljubiteljima ove nagrađivane serije novost je da će ovaj put biti 12 epizoda, a ne 24. Radnja će se svejedno odvijati u realnom vremenu, što je oduvijek bila posebnost i originalnost ove serije (jedna sezona predstavljala je jedan dan). Kiefer koji je nakon završetka snimanja 2010. pustio i suzu, nije dugo razmišljao o tome hoće li opet prihvatiti ovu ulogu.

- Lik Bauera promijenio je moj život na toliko različitih načina i, moram priznati, odmah sam prihvatio zaigrati ga ponovno. Na kraju osme sezone nitko od ekipe nije bio spreman na emotivnu reakciju. Ipak, radili smo 14 sati na dan, pet dana u tjednu čak devet godina. Postali smo kao obitelj i nije čudo da je pala i pokoja suza. S njima sam provodio više vremena nego s vlastitom obitelji i kad su mi rekli da bi snimili još 12 epizoda, bio sam sretan kao malo dijete - iskren je bio Sutherland, sin televizijskog asa Donalda. Glumac je rekao kako je ipak bio nervozan prije početka snimanja i vraćanju tako teškome liku poput Bauera.

- Odmah na nazvao producenta te sam mu rekao kako bih htio da Jack ovaj put bude oštriji i zločestiji. On me samo pitao: ‘Je li to zaista moguće?’. Nasmijao sam se, ali zaista vjerujem da on može postati mračniji.

Kiefer je predložio da Bauer ovaj put bude još nemilosrdniji

Na kraju osme sezone Jack je bio kompletno otuđen od svih i bez nade u pomirenje s kćeri Kim. Osim toga, izgubio je još jednu ženu do koje mu je bilo stalo (FBI agenticu Renee, koju je glumila Annie Wersching, op. a). I povrh svega opet je spasio dan radeći stvari koje su moralno upitne, ilegalne i neprimjerene. Udaljio se od države, u bijegu je i na meti je vlade za koju je učinio sve.

Upravo iz tih razloga vjerujem da on sada jednostavno mora biti ljući i agresivniji - rekao je. Nekim glumcima smeta povezivanje samo s jednim likom tijekom cijele karijere, ali ne i Kieferu.

- Još mi prilaze ljudi na ulici i viču za mnom: ‘Jack, Jack’. Meni je to zabavno, ali znam da bi mnogima to smetalo. Meni ne smeta, jer je ‘24’ tako velik dio mog života. Kad sam počeo snimati, moja kći je imala 12 godina. Kad smo konačno sve priveli kraju, ona je diplomirala - ispričao je Sutherland. Zanimljivo je da glumac nikad nije pogledao nijednu epizodu serije jer je, kaže, još imao traume od filma “Stand By Me” iz 1986. godine, u kojem mu se nije svidjelo kako je odglumio ulogu. Jack Bauer je tijekom osam sezona (odnosno osam dana) i 192 epizode ubio 268 negativaca, a u seriji je poginulo čak 13.628 likova. Prva epizoda emitirala se samo dva mjeseca nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., a iako je koncept serije osmišljen puno ranije, nekoliko scena je trebalo ublažiti.

Serija '24' zbog nasilja je često bila na meti kritika

- Imali smo scene u kojoj terorist iskače iz aviona prije nego što eksplodira. Također smo imali epizodu u kojoj smo se bavili kemijskim oružjem, a negdje u isto vrijeme kad je serija prikazana, na granici s Kanadom uhvaćen je muškarac s antraksom. Činilo se kao da je Howard Gordon (jedan od producenata, op.a.) prelistavao novine te se zapitao: ‘Hm, što bi se najgore moglo dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci’. Nažalost, mnoge stvari je pogodio - rekao je Kiefer. Serija je često bila i na meti kritika zbog Bauerovih moralno upitnih metoda izvlačenja informacija iz zarobljenika i pretjerane uporabe nasilja, zbog čega su neki vojnici izjavili kako javnosti daje lošu sliku o njima.

Htio je biti rock zvijezda i obožavao je bend Deep Purple.

- Ne smatram da je serija prenasilna, a, uostalom, nikad nisam čuo da je netko bio podvrgnut mučenju zbog ‘24’ - kazao je glumac koji je nekoliko puta imao problema sa zakonom, poglavito zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Ipak, najviše se pričalo o incidentu iz 2009. kad je na dobrotvornoj večeri udario vlastitom glavom u glavu dizajnera Jacka McCollougha. Imidž buntovnika pratio ga je i u srednjoškolskim danima. Često je markirao i upadao u nepotrebne tučnjave. Tada ga je zanimao samo rock ‘n’ roll, a obožavao je Deep Purple i Led Zeppelin. Kiefer nikad nije skrivao da je htio biti rock zvijezda. No sve se promijenilo kad je s majkom pogledao predstavu “Tko se boji Virginije Woolf?” koja ga je toliko impresionirala da je odlučio postati glumac.

- Nisam se usudio reći roditeljima svoje planove. Oboje su bili slavni, poznati i cijenjeni, a meni se činilo da ja takvo što ne mogu postići - priznao je. Kiefer, iako je sin glumačkog para Donalda Sutherlanda (78) i Shirley Douglas (80), nikad nije tražio njihovu pomoć za dobivanje uloga.

Na početku karijere bio je konobar, a čak nekoliko mjeseci živio je u automobilu te se tuširao u javnim zahodima. Roditeljima nije htio reći da jedva spaja kraj s krajem. Kad je zaradio veću svotu novca u reklamnoj kampanji za traperice Levi’s, zaputio se u Hollywood. Uslijedile su uloge u dva filma “Max Dugan Returns” (1983.) i “The Bay Boy” (1984.) Godinu poslije priliku mu je pružio Steven Spielberg te je zaigrao u televizijskom serijalu “Amazing Stories”. Serija je postigla velik uspjeh, a Kieferu su zatim uloge samo stizale. Film “The Killing Time” glumcu je osim dobrog honorara donio i ljubav. Na setu se zaljubio u Cameliju Kath (60), udovicu Terryja Katha, gitarista benda Chicago. Par se ubrzo vjenčao, a 1988. dobili su kćer Sarah Jude. Brak je potrajao samo tri godine, a premladi glumac (oženio se s 21 godinu) nije bio spreman za bračne obveze.

- Samo sam htio postati nečiji muž jer sam tada mislio da biti oženjen znači pripadati pravom svijetu odraslih. Za to ipak treba puno više od braka - rekao je. Iste godine kada se i rastao, , 1990.,glumac je upoznao Juliju Roberts (46). Par je snimio film “Tanka linija smrti” (Flatliners), koji je bio nominiran i za Oscar. Kiefer i Julija započeli su strastvenu vezu, a paparazzi su ih pratili u stopu. Početkom 1991. u intervjuu Barbari Walters povodom velikog uspjeha filma “Zgodna žena” Roberts je priznala da je zaljubljena kao nikada u životu i da je prije samo nekoliko dana, uz hamburgere, pristala na brak.

Julia Roberts ostavila ga je tri dana prije vjenčanja

Par je zakazao vjenčanje za 14. lipnja 1991., a samo tri dana prije velikog dana glumica je sve otkazala zbog Kieferove navodne nevjere s prostitutkom Amandom Rice. Iako je glumac odmah sve negirao, Julia je bila nepopustljiva. Na dan svadbe glumica je pobjegla u Irsku sa Sutherlandovim prijateljem Jasonom Patricom, s kojim je zatim započela kratku romansu.

- Pogriješila sam što sam uopće pristala na brak. Druga velika pogreška bila je kad sam pristala da sve to postane tako grandiozno i pretjerano javno. A nekoliko dana prije vjenčanja shvatila sam da ću počiniti najveću pogrešku ako se iz svega ne povučem - izjavila je Roberts nekoliko mjeseci poslije. Kiefera je prekid slomio te se, bježeći od znatiželjnika, zatvorio u hotel. Izbjegavao je intervjue te se nije pojavljivao ni na kakvim svečanim događanjima. Za vrijeme snimanja filma “Vrijeme ubijanja” (A Time To Kill) 1995. godine, upoznao je manekenku Kelly Winn. 

Par se oženio 1996. u Torontu, gdje je glumac i odrastao. Kelly je iz prijašnjih veza imala dva sina koje je Kiefer odmah zavolio. Glumac se ipak nakon samo tri godine braka iselio iz zajedničkog doma tvrdeći da su razlike između njega i Kelly prevelike. Ipak, papire za razvod predao je tek 2004. Nakon toga Kiefer je bio u nekoliko kraćih veza, a trenutačno je s nepoznatom brinetom s kojom je nedavno viđen u romantičnim šetnjama Parizom. O novoj vezi ne želi još govoriti, ali je zato hvali svoju kćer, koja je krenula njegovim stopama. Sarah je dobila ulogu u hit seriji “Potpredsjednica“. U njoj će glumiti kćer Julije Louis-Dreyfus, poznatije kao Elaine iz serije “Seinfeld”.

- Pucam od ponosa. Zaista je fantastična - kazao je Kiefer, koji će uskoro kao neslomljivi Jack Bauer još jedanput spasiti svijet, ali ovaj put u samo 12 sati.

- On je rođen za ovu ulogu. To sam znao od prvog dana - rekao je Joel Surnow, jedan od kreatora serije. I nije pogriješio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina