Obavijesti

Show

Komentari 0

Festival NOCTES Acque Iasae: U Varaždinskim Toplicama okupit će se brojne operne zvijezde

Festival NOCTES Acque Iasae: U Varaždinskim Toplicama okupit će se brojne operne zvijezde
8

Trodnevni operni festival počinje u petak, a idejna začetnica ovog događaja je operna pjevačica Jelena Štefanić

VIDEO

Arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama sljedećeg vikenda, od 8. do 10. rujna, postati velika, mistična pozornica pod zvijezdama.

Operne pjevačice bez viška kila pjevale pop-operete
Operne pjevačice bez viška kila pjevale pop-operete

Trodnevni operni festival NOCTES Aquae Iasae po treći će se put održati na ovom pitoresknom mjestu, a moćni glasovi opernih pjevača, koji gostuju na najpoznatijim pozornicama svijeta, poput niske bisera zablistat će dragocjenim glazbenim tonovima.

Nekadašnje rimske teme jedno su od najznačajnijih i najvećih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, a svrstavaju se u top 20 arheoloških nalazišta u RH te u najveći arheološki lokalitet kontinentalnog dijela Hrvatske. 

Festival u petak, s početkom od 19 sati, otvara Gianfranco Pappalardo Fiumara, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Teatro 'Alla Scala' u Milanu, St. Albans Church u Londonu te Theatre In u Montrealu i Japanu.

Nedavno je dobio prestižnu nagradu francuske Sorbone- Grand Prix Excellente, za uspješnu karijeru i doprinos umjetnosti. Izvest će Recital s djelima J.S. Bacha, W. A. Mozarta, A. Salieria, V. Bellinija, S. Thalberga, F. Liszta te L. van Beethovena. 

Stjepan Gerić, mladi pijanist, dvadesetogodišnjak iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada i student Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, svoje će glazbeno umijeće pokazati u subotu navečer. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina, a pred njim su, vjerujemo, blistava budućnost i svjetla svjetskih pozornica.

Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Atraktivne operetne arije  Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor), operne pjevačice Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) te mlada zvijezda iz Makedonije, Eva Zhivkovska, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice.

Idejna začetnica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić prisjetila se kako je Festival započeo.

 - Priča o ovom festivalu krenula je prije tri godine. Te prve godine, kad sam nastupila s Martinom Tomčić i maestrom Pavlom Dešpaljem za klavirom svi smo bili iznenađeni, jer je došlo tristotinjak ljudi, a sljedeće godine došlo ih je 700. Ta su prva dva izdanja, podsjećam, trajala samo jedan dan, a ove smo godine ambiciozno odlučili da traje tri dana. Idemo malim, ali sigurnim koracima -  poručila je Štefanić.

Dodala je kako je želja svih organizatora, pa tako i njezina, da prostor arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama postane operna pozornica.

- Održavanjem festivala kreiramo novi kulturno turistički proizvod, koji i lokalnoj zajednici stvara dodanu vrijednost te doprinosi razvoju destinacije Varaždinske Toplice u cjelini, a želja nam je ponuditi visoko kvalitetan programski sadržaj za cjelogodišnji turizam. Sljubljivanjem visoke kulture u vidu glazbene umjetnosti renomiranih umjetnika sa svjetskih pozornica i arheološke baštine od iznimnog značaja želimo doprinijeti prepoznatljivosti našeg malog gradića u visokim kulturnim krugovima. Cilj nam je da ovaj festival postane mjesto susreta ljubitelja opere i kulture, prepoznatljiv u ovom dijelu Europe upravo po značaju i ljepoti očuvane i prezentirane arheološke baštine - naglasila je Lana Husnjak, direktorica TZ grada Varaždinske Toplice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.