Obavijesti

Show

Komentari 3

Festivalska legenda: Sulejman je u Areni Tita vodio na zahod

Festivalska legenda: Sulejman je u Areni Tita vodio na zahod
2

Sulejman Sofo najstariji je član ekipe koja organizira filmski festival u njegovoj rodnoj Puli. Družio se sa glumačkim zvijezdama, a bio je blizak i s Titom

VIDEO

Sulejman Sofo  (83) pedesetih godina počeo je volontirati na Pula film festivalu, često je bio u pratnji Josipa Broza, kojeg je čuvao u svečanoj loži.

Starija garda koja je radila u organizaciji festivala kaže da su svi u Puli uvijek bili dobro upućeni u Sofove stare priče i anegdote iz Arene. Vremešni Puljanin zbog narušena zdravlja više ne volontira na festivalu, ali ipak, kad mu zdravlje dopusti, dođe i svi ga svake godine željno iščekuju jer je strastveni zaljubljenik u filmsku industriju. Najdraži su mu filmovi redatelja Veljka Bulajića.

Urbana legenda

Uvijek sam se znao snaći i bez obzira na gužvu prići Titu, a on me je fascinirao jer mi se svaki put sjetio imena i prezimena te bi me srdačno potapšao po ramenu, kaže Sulejman.

On je urbana legenda Pula film festivala, čovjek iza kulisa koji festival, kažu ljubitelji filma, oduvijek nosi u srcu. Puljanin Sulejman Sofo najstariji je član ekipe koja organizira filmski spektakl u njegovu rodnom gradu. Pedesetih je počeo raditi u Areni, a na festival se trudi doći svake godine. Nekad je bio dio protokola festivala, družio se sa zvijezdama jugoslavenskog filma, a bio je blizak i s Titom.

- Više se ni ne sjećam svega, ipak su mi 83 godine, ali nekad sam bio dio tog svijeta jer sam to iskreno volio. Tada je u Arenu dolazilo barem 10.000 ljudi, a u ocjenjivanju filmova glavna je bila publika - prisjeća se Sofo. Godinama je bio volonter na festivalu, a kad zbog starosti i lošijeg zdravlja više nije mogao raditi, na festival je nastavio dolaziti kao gost.

- Bio sam tamo i kad je Tito bio u Areni. Sjećam se da sam ga jednom iz lože vodio na zahod usred prikazivanja filma. Tito je bio u Puli i kad ga je u filmu glumio Richard Burton. Maršal je i na Brijunima znao gledati filmove do četiri sata. Gledao ih je prije nego što su ih prikazali u službenom dijelu programa Arene jer je volio film - kaže nam Sulejman.

Sjeća se ludih tuluma sa zvijezdama

Dodaje kako se živo sjeća ludih tuluma na brodu koji su se organizirali poslije projekcija.

- Pulu su obožavali i glumački velikani Boris Dvornik, Bata Živojinović, Milena Dravić te Dragan Nikolić. Danas se ipak sve promijenilo, ali naš festival mi je najbolji u regiji jer ima najdulju tradiciju - kaže Sofo. Teško mu je izbrojiti koliko filmova je odgledao u rodnom gradu, a još teže mu je izdvojiti koji mu je najdraži. Voli redatelja Veljka Bulajića (87) i svake godine jedva čeka novi festival. Vremešnog ljubitelja filmske industrije sjeća se i Gorka Ostojić Cvajner, bivša ravnateljica pulskog festivala.

- Sofo je uvijek bio tamo. Bio je dio festivala iako o tome nema službene potvrde. Bio je entuzijast, simpatizer filma i čovjek širokih emocija. Sjećam se da je bio i u Titovoj pratnji. On je dio festivalske povijesti - kaže Gorka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu