Obavijesti

Show

Komentari 0

Finalisti: Tko su 14 autora u širem izboru za prestižnog Frica

Finalisti:  Tko su 14 autora u širem izboru za prestižnog Frica
15

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna u bruto iznosu

VIDEO

Utrka se zahuktala. U širi izbor za prestižnog Frica ušlo je 14 najboljih autora, a netko od njih uzet će titulu najboljeg.

Nagrada Fric: Ratna trauma je svedena na pozadinu i pretpriču
Nagrada Fric: Ratna trauma je svedena na pozadinu i pretpriču

Ovogodišnja Nagrada Fric, kojom se bira najbolje prozno djelo objavljeno od srpnja 2020. do srpnja 2021., prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, zbog čega nagrada nije usko nacionalno nego i regionalno usmjerena, prva je njezina svečana obljetnica - petogodišnjica. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe.

Sljedećih 14 dana imat ćete priliku na FaceBook stranicama 24sata, BestBooka i Nagrade Fric slušati i gledati intervjue svih 14 autora, koje će voditi koordinator nagrade Kruno Lokotar. Tako je u 14 finalista ušla i Staša Aras sa zbirkom objedinjenih dvanaest kratkih priča - “12 pred zidom”. U utrci je su i “Autobusne bilješke” Selvedina Avdića, koje su nastale u autobusu, tu je i Magdalena Blažević s djelom “Svetkovina”, kao i Ivana Bodrožić s knjigom “Sinovi. kćer”, ali i roman Elvisa Bošnjaka “Gdje je nestao Kir”. Među finalistima se našao i roman “Putujuće kazalište” autora Zorana Ferića, ali i roman “Na Vrbasu tekija” Josipa Mlakića, koji je inspiriran Andrićevim književnim stvaralaštvom. Među najboljima je i knjiga “Prometejev sin” Jurice Pavičića, ali i petnaest priča Korane Serdarević - “Gušterov repo”.

Nagrada Fric: Dva žanrovski stvarno kompleksna romana
Nagrada Fric: Dva žanrovski stvarno kompleksna romana

Finalist je i Ognjen Spahić s romanom “Pod oba Sunca”, koji pokazuje raskoš pripovjednoga talenta, ali i Nada Topić s knjigom “Morpho Amathonte”. Frica love i Damir Uzonović s dirljivim romanom “Ja sam”, Nora Verd” s knjigom “Moja dota” te Ivan Vidak s romanom o seoskom siročetu “Radio Siga”. Njih je izabrao, na temelju 51 pročitanog djela, žiri u sastavu Tomislav Brlek, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen, Jagna Pogačnik, Čedo Prodanović, Igor Vikić i Dubravka Vrgoč.

Prozni uzorak ovogodišnjih polufinalista, prema riječima predsjednice žirija Jagne Pogačnik, otkriva brojčanu dominaciju romana - njih čak deset, a zajednički im je nazivnik taj da zajedničkog nazivnika - nema: obilježava ih tematski i stilski pluralizam, raspon od povijesnog do poetskog romana, od kritičkog do magijskog realizma, od naturalističkih do fantastičnih motiva, od autofikcije do dokumentarizma, od angažiranosti do elemenata eskapizma itd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija