Obavijesti

Show

Komentari 0

Finalisti za nagrade Europske filmske akademije na 15. ZFFu

Finalisti za nagrade Europske filmske akademije na 15. ZFFu
1

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljene su nominacije za 30. nagrade Europske filmske akademije. To su finalisti za tzv. europske Oscare

VIDEO

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljene su nominacije za 30. nagrade Europske filmske akademije. Dva filma iz programa ovogodišnjeg ZFF-a  (11.-19. studenog) finalisti su za tzv. europske Oscare u kategoriji najboljeg filma. Riječ je o filmovima 120 otkucaja u minuti (BPM) Robina Campilla koji se prikazuje u ZFF-ovom programu Dan LUX filma i Bez ljubavi (Loveless) Andreja Zvjaginceva koji se prikazuje u natjecateljskom programu Ponovno s nama.

 

 

Francuski film 120 otkucaja u minuti erotična je i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima 90-ih koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti. Film je osvojio Grand Prix u Cannesu i francuski je kandidat za Oscara. 

 

Bez ljubavi novo je ostvarenje ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, ZFF-ovog starog znanca koji je dvaput osvojio Zlatna kolica i čiji je film Povratak prikazan 2003. na prvom izdanju ZFF-a. Priča o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta osvojila je Nagradu žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Uz spomenute naslove iz ZFF-ovog programa u kategoriji najboljeg europskog filma nominiran je i The Square, novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda, čiji debitantski film Mongoloid s gitarom ZFF prikazuje u sklopu programa Moj prvi film: Švedska. Satirička drama The Square s Elizabeth Moss i Claesom Bangom koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu i koja je nominirana u velikom broju kategorija zaobići će 15. ZFF, ali moći će se pogledati u Kino mreži i kinu Europa od 14. prosinca. 

 

Andrej Zvjagincev također je finalist u kategoriji najbolje režije, a zajedno s Olegom Neginom nominiran je i za najbolji scenarij, dok se glumac Nahuel Pérez Biscayart iz filma 120 otkucaja u minuti nalazi u utrci za nagradu za najboljeg europskog glumca.

U kategoriji najbolje europske komedije nominirana je belgijsko-francuska humoristična drama Vincent Cristopha von Rompaeya o mladom suicidalnom ekologu koju na ZFF-u prikazujemo u programu PLUS te belgijsko-nizozemsko-bugarska satira Kralj Belgijanaca Petera Brosensa i Jessice Woodworth koja je na ZFF-u prikazana prošle godine. Redatelj spomenutog filma Peter Brosens uskoro stiže u Zagreb kao član glavnog žirija 15. ZFF-a.

 

Film Ljeto 1993. španjolske redateljice Carle Simón iz programa PLUS nominiran je u kategoriji Europsko otkriće, a među nominiranima u kategoriji kratkometražnog filma nalazi se grčki film Copa Loca u režiji Christosa Masalasa koji prikazujemo u programu Festivali pod reflektorom.

 

Više od 3000 članova EFA-e glasat će za pobjednike koji će biti objavljeni na svečanoj ceremoniji dodjele 9. prosinca u Berlinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode