Show

Komentari 1

Fondovi ga odbili pa je novce za predstavu skupio na internetu

Fondovi ga odbili pa je novce za predstavu skupio na internetu

Šivak je pokrenuo je crowdfunding kampanju na internetskoj platformi Indiegogo u kojoj je skupljao priloge od 15 do 1000 dolara. Uplatilo mu je više od stotinu ljudi, što iz Hrvatske, što iz svijeta,

Drugi su me odgovarali od ovog poteza jer im se činio suludim, ali ja sam ustrajao nisam imao drugog izbora, kaže Dražen Šivak (45). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Glumac je u utorak u Zagrebačkom plesnom centru premijerno izveo kontroverznu monodramu 'Mistero Buffo' Daria Foa, za koju je novac skupljao na internetu.

Kako, naime, od kulturnih fondova nije dobio novac potreban za realizaciju predstave, Šivak je pokrenuo je crowdfunding kampanju na internetskoj platformi Indiegogo u kojoj je skupljao priloge od 15 do 1000 dolara.

Uplatilo mu je više od stotinu ljudi, što iz Hrvatske, što iz svijeta; što potpisanih, što anonimnih; te je glumac uspio izvesti predstavu u kojoj sam igra tridesetak uloga. 

- Ne bih želio da ovakav način financiranja postane pravilo jer onda bi kulturni fondovi rekli 'dobro je njima i bez nas' - upozorava Šivak, koji je dobio podršku gomile kolega.

Nikolina Violić (46) kaže da je od početka navijala da Šivak uspije napraviti predstavu. 

- Mislim kako će nezavisna scena, nažalost, u budućnosti biti osuđena na crowdfunding - kaže Violić. Šivak je političku satiru Daria Foa uspio aktualizirati te izvukao nekoliko paralela s hrvatskom sadašnjosti.

Da su glumci koji se izruguju elitama osuđeni na egzil i da ih mainstream bunar neće financirati, smatra i Marija Škaričić (41).

- Položaj umjetnika u Hrvatskoj težak je kao i položaj običnog čovjeka. Većina stvari koje Šivak pokazuje u predstavu danas se također događa, ali podešenije i podmuklije. Vladajućom strukturama uvijek je bilo nedopustivo da ljudi budu svoji i da se slobodno izraze - zaključila je glumica. 

Najčitaniji članci