Obavijesti

Show

Komentari 45

Freddieja nema već 20 godina: Prisjetite se što nam je ostavio

Freddieja nema već 20 godina: Prisjetite se što nam je ostavio
22

Pokojni frontmen rock grupe 'Queen' i jedna od najkarizmatičnijih osobnosti u povijesti rocka umro je 24. studenog 1991. od upale pluća izazvane AIDS-om

VIDEO

Na stadionu s tisućama ljudi Freddie je znao kako uspostaviti vezu i s onima u zadnjim redovima koje nije čak ni vidio. Živio je život do kraja, proždirao ga je i slavio svaku njegovu minutu, rekao je gitarist grupe Queen Brian May (64) u rujnu na proslavi 65. rođendana pokojnog Freddieja Mercuryja.

Jedan od datuma koji je promijenio glazbenu povijest svakako je 24. studenog 1991. godine. Tada je frontmen rock grupe 'Queen' i jedna od najkarizmatičnijih osobnosti u povijesti rocka umro. Na današnji dan obilježava se 20. godišnjica njegove smrti.

Freddie je 5. rujna 1949. godine rođen na otoku Zanzibaru na Indijskom oceanu pod imenom Farokkh Bulsara. Obitelj se zbog očeva posla uskoro preselila u Bombay. Nadimak Freddie dobio je još tijekom školskih dana, a prezime Mercury uzeo je 1970. godine na što ga je inspirirao Merkur, glasnik bogova iz rimske mitologije. U školi se se pokazao kao dobar sportaš, no bio je sramežljiv i povučen.

Obitelj se uskoro odselila u grad Feltham u Velikoj Britaniji. Freddie je 1966. godine upisao tečaj grafičke umjetnosti i dizajna i preko prijatelja upoznao Briana Maya i Rogera Taylora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nastanak grupe 'Queen'

Rock grupa nastala je 1970. godine nakon raspada grupe 'Smile' koju su činili May i Taylor. Nakon što je grupu napustio pjevač Tim Staffell na njegovo mjesto došao je Mercury. Prvi album pod nazivom 'Queen' izdali su 1973. godine, a drugi 'Queen II' godinu dana poslije. Singl 'Seven Seas of Rhye' s drugog albuma uskoro je postao njihov prvi hit. Treći album 'Sheer Heart Attack' objavili su iste godine i on im je omogućio potpuni proboj. Singl 'Bohemian Rhapsody' s četvrtog albuma 'A Night at the Opera' postao je njihov najveći hit. Grupa je izdala 15 studijskih albuma, pet koncertnih albuma i brojne kompilacijske albume. Njihova prva Greatest Hits kompilacija iz 1981. godine je britanski najprodavaniji album svih vremena. Kompilacija je 2006. godine postala britanski najprodavaniji album u povijesti koji je prodan u više od 5,6 milijuna primjeraka, dok je u Americi dosegla osmerostruku platinastu nakladu. 

Ludi provodi

Freddie je uskoro počeo uživati u alkoholu, kokainu i ludim noćnim provodima. Tijekom svog prvog intervjua 80-tih godina izjavio je da se u njemu nalaze tri osobe, marljivi profesionalac, čovjek koji se voli ludo zabavljati i onaj koji želi biti sam. Noći je provodio na ludim zabavama, a krajem 1985. godine u tajnosti se testirao na AIDS. Rezultat je bio negativan, a Freddie se na neko vrijeme primirio. Godinu dana kasnije saznao je strašnu istinu koju je uspješno skrivao neko vrijeme.

Borba s bolešću

Nakon što su se 1990. godine okupili u studiju u Montreuxu u Švicarskoj kako bi radili na novim pjesmama, glazbenik je članovima benda priznao da ima sidu jer svoje loše zdravstveno stanje nije mogao sakriti. Bend je početkom 1991. godine objavio album 'Innuendo' koji je ponovno postao britanski broj jedan te dobio pohvale od kritike i publike. Na njemu se nalaze hitovi poput 'I'm Going Slightly Mad', 'Headlong' i 'The Show Must Go On'. Snimili su još neke od pjesama i posthumno ih objavili na albumu 'Made in Heaven' 1995. godine. Nepunih mjesec dana prije Mercuryjeve smrti objavili su svoj drugi kompilacijski album Greatest Hits II kao presjek svojih najvećih hitova iz osamdesetih i albuma Innuendo.

Freddie je 23. studenog 1991. u svom priopćenju za medije otkrio da boluje od AIDS-a. Dan kasnije umro je od upale pluća izazvane AIDS-om. Nakon njegove smrti bend je ponovno objavio njihov najpoznatiji singl 'Bohemian Rhapsody' s oproštajnom pjesmom Mercurya s albuma 'Innuendo' 'These Are Days of Our Lives' te dvostruki singl koji je postao još jedan britanski božićni broj jedan hit. Pola godine kasnije organizirali su tribute koncert na londonskom stadionu Wembley. Sva zarada išla je u dobrotovorne svrhe, organizaciji za borbu  protiv AIDS-a Mercury Phoenix Trust. Koncert je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda i smatra se najvećim dobrotvornim rock koncertom ikada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'