Obavijesti

Show

Komentari 14

Godina revolucije u showbizu: Žene su raskrinkale predatore

Godina revolucije u showbizu: Žene su raskrinkale predatore
1

Javna holivudska tajna ovog je listopada dobila sliku i priliku. Jedan od najmoćnijih 'igrača' u industriju 'pao' je pod teretom ozbiljnih optužbi za seksualno zlostavljanje koje je trajalo tri desetljeća

VIDEO

Priznajem da je moje ponašanje prema kolegicama uzrokovala mnogo problema i iskreno se ispričavam zbog toga. Pokušavam biti bolji, ali imam još puno toga za popraviti, rekao je filmski mogul Harvey Weinstein (65) nakon izlaska bombastičnog članka The New York Timesa.

Pokretanje videa...

00:28

Tiskovina je raskrinkala producenta i vlasnika kuća 'Miramax', a zatim i 'The Weinstein Company' kao seksualnog predatora koji je trideset godina koristio svoju muć i seksualno uznemiravao i napastovao žene među kojima su njegove asistentice, producentice, redateljice, manekenke i glumice. 

Među prvima progovorila je Ashley Judd (49) koja je ispričala kako je izgledalo njeno traumatično iskustvo s Weinsteinom. Tijekom snimanja Miramaxovog filma 'Kiss The Girls', Weinstein je, tada tek glumicu u usponu, Judd pozvao na sastanak u svoju hotelsku sobu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bilo je mi je nelagodno čim sam ušla u sobu. Dočekao me u kućnom ogrtaču. Ubrzo me pitao hoću li ga izmasirati, a ja sam mu ponavljala da ne želim. Pokušala sam izaći iz sobe, ali me on gurao prema ormaru i tražio je od mene da mu izaberem odjeću koju će taj dan nositi. Onda me počeo gurati prema kupaonici i pitao me hoću li ga gledati dok se tušira. Na mnogo načina sam mu rekla 'ne', a on je uvijek nalazio nove načine da mi postavi isto pitanje. Kroz glavu mi je prolazilo kako da ga se riješim, bez da ga uvrijedim - pričala je u listopadu Judd, koja je o Weinsteinu pričala i dvije godine ranije u intervjuu za filmski časopis 'Variety' no tada ga nije imenovala. 

Prijeti joj uhićenje: Rose odbila milijune da šuti o Weinsteinu
Prijeti joj uhićenje: Rose odbila milijune da šuti o Weinsteinu

Članak je otkrio da je Weinstein sa svojim žrtvama potpisivao ugovore o šutnji te se s njima nagađao izvan suda. Upravo to se dogodilo i s Rose McGowan (44), koju je Weinstein silovao 1997., u hotelskom sobi tijekom filmskog festivala Sundance. Producent je tada 23-godišnjoj glumici platio 100.000 dolara u zamjenu za šutnju. Iako ga je nije imenovala u medijima, McGowan je godinama svojim kolegama otvoreno govorila što joj se dogodilo. Nakon što je izbio skandal, Rose, najpoznatija po ulozi u seriji 'Čarobnice', je prozivala kolege i producente koji nisu ništa učinili ni kada im je rekla što joj je Harvey učinio.

- Kada sam rekla Benu Afflecku da me Weinstein silovao, on je samo rekao: 'Prokletstvo, rekao sam mu da to više ne radi!' - pisala je McGowan nakon što se Ben oglasio i osudio producentovo ponašanje. Affleck je rekao da nije znao da je Weinstein zlostavljač, a McGowan ga je nazvala lažljivcem. 

U narednim danima nakon originalnog članka, ispovijesti zlostavljanih glumica počele su pljuštati. 

Izlazile sve stravičnije priče

Osim McGowan i Judd, talijanka manekenka Amra Battilana (24) odmah je pristala na poziv Ronana Farrowa, autora bombastičnog članka koji je uzrokovao Weinsteinov pad. Ona je dvije godine ranije ispričala policiji kako je producent napastovao. 

- Imali smo poslovni sastanak u njegovom uredu na Manhattanu. Odjednom me pitao jesu li mi grudi prave i počeo ih je dirati Ja sam se izmaknula, a on je krenuo kao da će me poljubiti i gurnuo mi je ruku ispod suknje - rekla je 2015. godine Amra.

U suradnji s policijom koja je provodila istragu, Amra se vratila producentu ne bi li ga uspjela snimiti kako joj prijeti. Weinstein je tada od nje tražio da uđe s njim u njegovu hotelsku sobu na 'pet minuta'. Kada ga je odbila, rekao joj je: 'Odbacit ćeš svoju potencijalnu karijeru zbog samo pet minuta sa mnom? Ne dramatiziraj!'. Iako je snimka došla do policije, tužba je odbačena zbog manjka dokaza. 

Tada su Weinsteinovi odvjetnici rekli su da je to samo 'pokušaj ucjene' ne bi li manekenka dobila ulogu u nekom Weinsteinovom filmu. Battilana je 2011. godine talijanskoj policiji i prijavila Silvija Berlusconija i njegove 'Bunga Bunga' seks partije. 

Glumica Annabella Sciorra (57), najpoznatija po ulozi Glorije Trillo u seriji 'Sopranos', isprva nije htjela progovoriti o svojem iskustvu s filmskim mogulom, no kasnije, potaknuta potezima drugih žrtava koje su progovorile o napastovanju, ipak je priznala da je jedna od njih. 

Nakon što je završila snimanje Miramaxovog filma 'The Night We Never Met', Sciorra je bila na večeri s Weinsteinom i ostatkom filmske ekipe. On joj je ponudio da je odveze doma, a ona je prihvatila. 

56th Annual Drama Desk Awards - New York

- Ušla sam u svoj stan i zatvorila vrata za sobom. Nakon nekoliko sekundi, on se vratio i bijesno mi kucao na vrata. Otvorila sam, a on je ušao kao da je stan njegov i počeo se raskopčavati. Znala sam odmah što namjerava. Gurnuo me na krevet i legao na mene. Udarala sam ga i vikala 'ne', ali nije mi pomoglo. Silovao me, a onda mi je pokušao pružiti 'oralno'. Više nisam imala snage. Ejakulirao mi je po nozi i odjeći - ispričala je glumica. 

Nakon toga, priznaje, pala je u depresiju i povukla se iz javnosti na nekoliko godina te pauzirala svoju karijeru. Kada je ponovno počela raditi, Weinstein joj se i dalje javljao te ju je, kaže, uznemiravao. Nije nikome rekla što joj se dogodilo jer se bojala. 

FILE PHOTO: Actor Hayek attends the Hollywood Foreign Press Association (HFPA) and InStyle celebration of the 75th Annual Golden Globe Awards season at Catch LA in West Hollywood "Doctor Who" Season 8 Premiere - New York 62nd Cannes Film Festival - Jury
9
| Foto: PATRICK FALLON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Daryl Hannah (57), koje je glumila u Tarantinovom 'Kill Billu' pod okriljem Weinsteonovog studija, otkrila je da je jednom prilikom od producenta morala bježati kroz prozor. 

- Svima sam ga prijavila. Kolegama, policiji, šefovima, producentima, suradnicima... ali nisam ništa s tim dobila. Istog trenutka sam osjetila njegovu osvetu na svojoj karijeri. Zato žrtve šute. Ne vjeruju nam, omalovažavaju nas i krive nas - rekla je Hannah. 

Kći majstora horora Daria Argenta, glumica i redateljica Asia (42), svoje je iskustvo također podijelila s javnošću. Talijanka je napastovanje prikazala gotovo identično u svom polu-autobiografskom filmu 'Scarlet Diva'. U jednoj sceni, ona dolazi u hotelsku sobu američkog producenta i daje mu scenarij za svoj film. Producent ju je dočekao u kućnom ogrtaču i zapovjeda joj da ga izmasira. Ona je u filmu pobjegla, ali u stvarnosti nije.

- Govorila sam mu da prestane i probala sam ga odgurnuti. Bila sam prestravljena, a on je bio ogroman. Bila je to noćna mora. Nisam pristala na to. Počela sam glumiti da uživam samo kako bi sve što prije završilo. Osjećam se krivo danas jer ga nisam probala svim silama odmaknuti od sebe. Zbog toga danas imam traume i sada, kada pričam ovo, tresem se - rekla je Argento te priznala da se bojala progovoriti jer je strahovala da će ju 'pregaziti' u filmskom svijetu i zauvijek joj uništiti karijeru. 

Novinarka Lauren Sivan Weinsteina je upoznala prije deset godina u jednom restoranu, na večeri s pripadnicima medija i filmske industrije. Producent je društvo kasnije odveo u restoran u kojem je investitor. 

'Steven Seagal pokazao mi je pištolj, a onda me htio dirati'
'Steven Seagal pokazao mi je pištolj, a onda me htio dirati'

- Pozvao me da idem razgledati lokal s njim, a ja sam nevoljko pristala. Rekla sam prijateljici neka me dođe pronaći ako me nema više od 10 minuta - priča novinarka za Huffington Post. 

Jednom kada su ušli u kuhinju, stjerao ju je u kut i pokušao ju je poljubiti. Ona ga je odbila.

- Gurnuo me i naredio mi da šutim. Skinuo je hlače i gaće te počeo masturbirati. Brzo je završio i ejakulirao je u lonac sa cvijećem - tvrdi Sivan. 

Novinarku je tražila prijateljica, no Weinsteinov osiguranje nije joj dalo da uđe u kuhinju. 

2012 Kennedy Center Honors Gala Dinner

- Zvao me idući dan i rekao mi je da se super proveo. Ja sam mu ponovno rekla da imam dečka i zaklopila sam slušalicu - rekla je novinarka koja je svoju priču podijelila na društvenim mrežama. 

Brojne poznate glumice pridružile su se raskrinkavanju zlostavljača. Neugodna iskustva s Weinsteinom imale su i Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Lena Headey, Natalie Portman, Salma Hayek, Mira Sorvino i mnoge druge. Uma Thurman, koja je glumila u Weinsteinovom 'Paklenom šundu' i 'Kill Billu', još uvijek nije iznijela detalje svog iskustva, no dala je naslutiti da je i ona jedna od žrtava. 

- Nedavno sam rekla da sam ljuta, zbog nekoliko razloga, #metoo u slučaju da niste primijetili prema izrazu mog lica. Važno je uzeti si vremena i biti precizan. Stoga, sretan Dan zahvalnosti svima. Osim tebi Harvey i tvojim zlim urotnicima, drago mi je da se situacija odvija polako, ne zaslužuješ čak niti metak. Čekajte nove informacije - rekla je Uma u studenom. 

Direktne posljedice

Weinstein je gotovo odmah nakon skandala dobio otkaz u svojoj tvrtki 'Weinstein Company' koju je vodio sa bratom Robertom. Tada je procurio i e-mail kojeg je Harvey poslao svom odboru, u kojem ih moli da stanu u njegovu obranu jednom kada počnu pljuštati optužbe. No to se nije dogodilo. Odrekla ga se i Akademija filmskih znanosti i umjetnosti. Harveyja je ostavila i supruga, dizajnerica Georgina Chapman (41) s kojim je bila u braku deset godina. U kratkom priopćenju, Georgina je rekla da suosjeća sa žrtvama te da napušta supruga jer joj je najvažnija briga o njihovo dvoje djece. 

89th Academy Awards - Vanity Fair Party - LA

Osramoćeni seksualni predator nakon svega se prijavio u kliniku za liječenje ovisnosti od seksa u Arizonu, 'The Meadows'. U njoj se trenutno liječi i Kevin Spacey (58) koji se nakon Weinsteina također suočio s nizom optužbi o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju. 

Tko je znao, a tko nije?

Pad holivudskog moćnika je, pak, otvorio i cijeli niz pitanja. Javnost je zanimalo tko je sve znao o čudovišnom načinu na koji je Weinstein desetljećima tretirao žene. Muškarci, mahom Harveyjevi suradnici, šutjeli su tjednima. Jedan od prvih koji je progovorio je bio redatelj Kevin Smith (47), koji Weinsteinu može zahvaliti cijelu svoju karijeru. 

- Financirao je prvih 14 godina moje karijere. Sada znam da su drugi patili dok sam ja profitirao. Sram me je - rekao je redatelj 'Dogme' na rubu suza. Smith je odlučio donirati sav novac kojeg je zaradio u Weinsteinovim filmovima udrugama za žrtve seksualnog zlostavljanja. 

Matt Damon (47) kojem je Weinstein, kao i Benu Afflecku, širom otvorio vrata Hollywooda, dugo je šutio. Novinarka Sharon Waxman tvrdila je da je priču o moćnom producentu htjela objaviti još 2004., no novine nisu objavile njen članak jer su, rekla je, holivudske zvijezde Damon i Russell Crowe na nju vršile pritisak. 

Jedan od najbližih Weinsteinovih suradnika, Quentin Tarantino (54), rekao je da 'garantira' da su svi znali za producentova zlodjela. Tarantino, kojem su Weinsteinove tvrtke producirale sve filmove u karijeri, bio je u vezi s glumicom Mirom Sorvino od 1996. do 1998. godine. Redatelj je rekao kako mu je žao što ranije nije progovorio o svemu. 

- Rekla mi je da ju je Harvey napastovao, ja nisam mogao vjerovati. Pitao sam ju 'zar stvarno?'. Mislio sam još tada da je ona možda izolirani slučaj u smislu da je Harvey u Miru baš zaljubljen - rekao je Tarantino i ispričao kako je jednom moćnog producenta suočio s optužbama mlade glumice, koju nije htio imenovati.

- Ona je dobila slabašnu ispriku, ali joj je zato karijera propala. Pozivam svoje kolege koji su nešto znali, a svi su sve znali, garantiram, da progovorimo i zaštitimo svoje sestre - rekao je Tarantino.

Osim muškaraca, javnost je očekivala i žestoku osudu Meryl Streep (68) koja je godinama s njim surađivala te dobila Oscara za film 'Željezna Lady' kojeg je producirao. 

Screenshot

- To je odvratno i gnjusno iskorištavnje moći, podržavam sve žene koje su skupile hrabrosti i progovorile o tome, one su junakinje našeg doba - tada je rekla Streep. 

Ona, te mnoge druge glumice, odlučile su na nadolazećim filmskim nagradama osvanuti u crnini ne bi li odale počast žrtvama seksualnog zlostavljanja. Nakon što ju je Rose McGowan napala da je 'licemjerna' jer se pridružuje pokretu, a nastavlja raditi za Weinsteina, Streep je objavila javno pismo glumici, tvrdeći da ništa nije znala. 

'Meryl, ti nemaš pravo nositi crno, radila si za prljavu svinju'
'Meryl, ti nemaš pravo nositi crno, radila si za prljavu svinju'

- On je mene trebao više nego ja njega. Svi znamo da je na plaći držao bivše agente tajnih službi koji su nastojali svim silama sačuvati njegove tajne. Do mene nikada, ni devedesetih, ni kasnije, nije došla informacija da je Harvey zlostavljač - tvrdi Meryl. 

Domino kockice

Weinsteinov pad potaknuo je mnoge žrtve holivudskih moćnika da progovore o svojim iskustvima. Glumica Alyssa Milano (45) potaknula je žene cijeloga svijeta iz svih slojeva društva da progovore o seksualnom nasilju uz hashtag #metoo. Društvena aktivistica Tarana Burke koristila je te riječi na taj način i ranije, no Milano ga je popularizirala nakon Weinstein skandala.

Osobe iz javnog života počele su progovarati protiv svojih zlostavljača, oslovljavajući ih imenom i prezimenom. Slavni fotograf Terry Richardson optužen je da je manekenke tjerao na oralni seks tijekom snimanja.

Redatelja Jamesa Tobacka (73) optužilo je preko 200 žena za seksualno zlostavljanje i napade. Komičar Louis C.K. (50) navodno je svoje kolegice i suradnice tjerao da ga gledaju dok masturbira. Stevena Seagala optužila je glumica Portia de Rossi za uznemiravanja te je tvrdila da je pred njom u uredu otkopčao hlače te joj prijeteći pokazao da ima pištolj, a slične priče imale su još dvije glumice.

Director Toback poses during a photocall for the movie

Redatelj filma 'Gas do daske', Brett Ratner (48) navodno je maltretirao glumice koje su s njim radile, uključujući i Oliviju Munn (37). Olivia ga je htjela tužiti, no suradnici su joj savjetovali da nikome ništa ne govori jer bi joj Ratner mogao uništiti karijeru. Glumačku ikonu Dustina Hoffmana (80) šest je žena optužila da ih je maltretirao na filmskim setovima. 

Floats Like a Butterfly Ball

Popis je svakoga dana sve veći, a seksualni predatori otkrivaju se u svim sferama javnog života. Američki filmski kritičari smatraju da će se, osim feminističke revolucije, dogoditi i filmska, jer je Weinstein imao golemi utjecaj na Akademiju koja dodijeljuje Oscare. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'