Obavijesti

Show

Komentari 52

Griješe i oni bolji od 'Generala': Avioni, krv, zalutali predmeti...

Griješe i oni bolji od 'Generala': Avioni, krv, zalutali predmeti...
15

Vrdoljakov veliki filmski projekt posljednjih je tjedana na meti kritika zbog čestih gafova koje su previdjeli, ali na takve pogreške nisu imune ni puno ozbiljnije produkcije i filmovi suvislijeg scenarija od onog Generalovog

VIDEO

Dugo i pompozno najavljivani film Antuna Vrdoljaka (88) ljetos se pojavio u domaćim kinima, a dužu verziju u obliku TV serije gledatelji posljednjih tjedana mogu pratiti na javnoj televiziji. Ipak, dominantno je mišljenje kako je film o Anti Gotovini (64) podbacio.

Serija se poput istoimenog filma bavi životnim i ratnim putem hrvatskoga generala, počevši od njegovih prvih koraka, kad zbog dječačke radoznalosti gubi majku koja se za njega žrtvuje pa sve do oslobađajuće presude u Haagu 2012. No ono na što ljudi koji stoje iza filma vjerojatno nisu očekivali je da će se publika iz tjedna u tjedan na društvenim mrežama i kavama “sprdati” s propustima filma i njegovom kvalitetom generalno.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:57

Gledateljima je kod Antine južnoameričke epizode smetao loš engleski jezik, to kako je Ximena “zatrudnjela samo od poljupca”. Osim toga, za oko im je “zapela” scena u kojoj Slavko Sobin (35), koji tumači Arapina, ne zna razliku između deve i konja. U jednoj od epizoda serije pojavljuje se reklama mobilnog operatera koji u ratno doba, dakako, nije postojao, kao i trgovačkog lanca koji je u Hrvatsku stigao tek 2001. Kroz vrijeme je putovala i boca Jane te je završila na stolu Janka Bobetka u ratno doba. 

Gledatelji su se smijali i (ne)sretnom statistu četniku, kojeg u seriji pogreškom ubiju čak dvaput. Kad se prisjetimo kako tijekom snimanja nitko nije želio glumiti četnike pa su producenti nudili dupli honorar za tu “nezahvalnu” ulogu, možda je ovom gafu jednostavno kumovao nedostatak ljudstva na setu.

Gotovina: 'Ne vodim računa o tome kako je prikazan moj lik'
Gotovina: 'Ne vodim računa o tome kako je prikazan moj lik'

Nataša Janjić (38) u ratnom beznađu nosila je popularni ruksak danskog brenda Herschel, osnovanog tek 2009., ali od samih tehničkih gafova puno su veći propusti loša karakterizacija likova te komični i nespretni dijalozi, pisani potpuno neprirodno. Nije taj uspjeh “Generala” prošao ispod radara ni na najpopularnijoj internetskoj platformi za ljubitelje filmova i TV serija, IMDb-u. 
Tako je igrani film “General” zaradio velikodušnih 3,6 od mogućih 10, čime je na ljestvici hrvatskih filmova iza njega ostao tek film “Larin izbor: Izgubljeni princ”, koji je zaslužio ocjenu 3,4 na ovoj stranici. Istoimena Vrdoljakova TV serija podijeljena na osam epizoda po sat vremena kotira još lošije pa je tako s okruglom dvojkom u top tri najlošije domaće serije svih vremena, uz bok hrvatskoj verziji “Bračnih voda” te neuništivoj humorističnoj seriji “Nad Lipom 35”, u kojoj je, doduše, elemente humora teže pronaći nego Vrdoljaku srpske statiste.

Sve to možda i ne bi bilo toliko tragično da film nije imao, za domaće prilike, vrlo lijep budžet te da nije financiran javnim novcem koji je poražavajuće “ulupan” u megalomanski projekt redatelja kojeg je pregazilo vrijeme. S druge strane, gafovi sa setova događaju se i kudikamo ozbiljnijim, većim i uspješnijim projektima od “Generala”. U sigurno najgledanijoj, a po mnogima i jednoj od najboljih TV serija svih vremena, donedavno aktualnoj “Igri pijestolja” Vrdoljakovu bocu Jane “glumila” je kava Starbucks, a nije rijetkost da u velikim filmovima zalutaju neželjeni predmeti. 

U “Gladijatoru” Ridleyja Scotta (82) kočije su, čini se, išle na “plinski pogon”, a iznad krvavih borbi do smrti u arenama letjeli su putnički avioni. U još jednom sjajnom ostvarenju, “Dobrim dilerima iz Dallasa”, filmu koji je osvojio tri Oscara, a svojim ulogama oduševili su Jared Leto (48) i Matthew McConaughey (50), upravo iza McConaugheyja pojavljuje se automobil neobično futurističkog izgleda za 1985. u kojoj se odvija radnja. 

Naravno, Lamborghinijev Aventador tad nije postojao, prvi su pušteni u prodaju tek 2011. Bez gafova nije u finalnoj verziji prošao ni Tarantinov “Pakleni šund”, dokazajući tako da pogreške sa snimanja nisu rezervirane samo za šund. Prije pucnjave u kultnoj sceni obračuna na zidu su već bile “spremne” rupe od metaka, a u montaži nitko nije primijetio kiks.

Iza Johnnyja Deppa (56) u “Piratima s Kariba” nekako se na setu ušuljao čovjek u potpuno nepovezanom i pomalo bizarnom outfitu kauboja. Scena traje vrlo kratko, ali oku sokolovom internetskih fanova nije promaknula ova neobična situacija. Na sličan način u “Hrabrom srcu” se vidi jureći automobil, u “Opakim momcima” zaostali kamerman kojeg nisu dobro “izrezali”, a jedan od upečatljivijih gafova posljednjih godina definitivno je bila beba iz “Snajperista”, za koju bi oštrije oko iz aviona ustanovilo da je plastična.

Naravno, gafovi na setovima događaju se i danas kad na filmovima radi puno više ljudi, bolje obučenih za svoj posao pa ne čudi ni da je u “Čarobnjaku iz Oza” iz davne 1939. Judy Garland u jednoj sceni filma u krivim cipelama. Za trajanja cijelog filma nosi prepoznatljive crvene cipele, ali u jednoj sceni nekako je pogreškom ostala u crnima. Možda su crvene taj dan bile na pranju.

Na gafove nisu imuni ni animirani filmovi, gdje je kontrola autora veća. U jednoj od epizoda omiljene obitelji Simpson Marge tako priznaje Homeru kako je trudna s Maggie, dok u isto to vrijeme fotografija nerođenog djeteta uredno visi s uobičajenog mjesta na zidu. Mnogima omiljena romantična komedija 90-ih, “Zgodna žena” s Julijom Roberts (52) i Richardom Gereom (70), također je imala neke pamtljive gafove koji nisu promaknuli publici. Jedan od najuočljivijih je onaj kad Roberts u istoj sceni jede kroasan koji se nakon dva griza magično pretvori u palačinku. Vrhunski glumci ponekad i iz pogrešaka i neočekivanih situacija “izvuku” ono najbolje.

Za snimanja filma “Odbjegli Django” Quentina Tarantina (56) prolijevala se obilno krv. Pretežno lažna, naravno, no Leonardo DiCaprio (45) u jednoj od glumačkih scena ruku je zaista ozlijedio na staklo, ali i odigrao do kraja. Redatelju koji ionako obožava krv cijela se scena toliko svidjela da ju je uvrstio u film, a Leo je time pokazao profesionalizam. Nije tada zaradio Oscara, ali jest tri godine poslije u “Povratniku”. Drami u kojoj, kad smo već kod gafova, Leo nakon mokrenja zakopčava šlic na hlačama kakvih 1820-ih definitivno nije bilo.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode