Obavijesti

Show

Komentari 0

Hannibal Lecter, Sam u kući, Sledge Hammer: Evo odakle su vam poznate zvijezde Naslijeđa

Hannibal Lecter, Sam u kući, Sledge Hammer: Evo odakle su vam poznate zvijezde Naslijeđa

Mnogi od glavnih protagonista Successiona su vam vjerojatno bili poznati s malih i velikih ekrana, ali možda niste mogli 'smjestiti' otkud ih znate. Ovo su njihove kratke biografije

VIDEO

HBO-ova serija Naslijeđe (Succession) završila je velikim finalom u kojem se napokon rasplela sudbina članova obitelji Roy i završila epska bitka za multimedijsku kompaniju Waystar-RoyCo. Dok fanovi naveliko raspravljaju o napetim obratima, mi vam donosimo biografije glumaca koji su tumačili ključne likove kroz četiri sezone. Mnogi od njih vjerojatno su vam se činili poznati iz nekih ranijih uloga, ali niste mogli sasvim 'smjestiti' otkud ih znate.

 

Logan Roy - Brian Cox

Škotski veteran Brian Cox (76) glumački je aktivan od 1961. godine. Šekspirijanski obrazovan, godinama je primarno glumio u kazalištu, uz povremene upečatljive izlete na velike i male ekrane. Cox je prvi glumac koji je utjelovio monstruma Hannibala Lectera 1986. godine u tada slabo zapaženom filmu 'Manhunter' Michaela Manna, koji je kasnije stekao kultni status.

Početkom 1990-ih počinje cvjetati Coxova karijera u britanskim televizijskim serijama. Uloge u povijesnim dramama 'Rob Roy' i 'Hrabro srce' pogurale su ga u brojne holivudske projekte u drugoj polovici 90-ih. Početkom novog stoljeća Cox se pojavljuje u blockbusterima (X Men 2, Troja, Bourneov identitet) i nezavisnim filmovima čuvenih autora ('Adaptacija' Spikea Jonzea, '25. sat' Spikea Leeja, 'Zodiac' Davida Finchera). Sljedećih desetak godina snima kao na traci, a 2018. postaje Logan Roy u Naslijeđu. Iako je tu ulogu dobio kad je prevalio sedamdesetu, ističe kako mu je to sigurno najvažniji lik u karijeri.

FILE PHOTO: Brian Cox poses while attending the premiere of the third season of "Succession" in Manhattan, New York

Kendall Roy - Jeremy Strong

Rođen u Bostonu 1976. godine, Jeremy Strong je karijeru u filmskom biznisu počeo kao student radeći različite poslove na filmskim setovima kako bi izbliza vidio svoje glumačke idole na djelu. Tako je držao granu na snimanju filma 'The Crucible' s Danielom Day Lewisom te bio dio ekipe koja se bavila ozvučenjem na snimanju Spielbergovog 'Amistada', gdje je držao mikrofon Anthonyju Hopkinsu. Bio je i osobni asistent Day-Lewisu na snimanju filma 'Balada o Jacku i Rose', dok je paralelno glumio u različitim kazališnim i filmskim produkcijama. Krajem 2000-ih probija se na Broadwayu i dobiva značajnije uloge u filmovima 'Lincoln' Stevena Spielberga i 'Zero Dark Thirty'. Bio je dio zvjezdane glumačke postave u filmu o burzovnom krahu 2008. 'Big Short' Adama McKaya, koji mu je, kao izvršni producent Naslijeđa, kasnije ponudio ulogu Romana Roya. Ipak, uloga je na kraju pripala Kieranu Culkinu, dok se Strong javio na audiciju za lik Kendalla Roya i prošao. Ostalo je povijest.

Ninth Breakthrough Prize Ceremony at the Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles

Siobhan 'Shiv' Roy - Sarah Snook

Australska glumica rođena je 1987. godine u Adelaideu. Nakon diplome na glumačkoj akademiji Sarah Snook radila je u kazalištu, a početkom 2010.-ih počinje dobivati manje uloge u filmovima, od kojih je najpoznatiji 'Steve Jobs' iz 2015. Isprva je odbila ulogu Shiv Roy u Naslijeđu jer joj se nije sviđalo što je njen lik gotovo jedina žena u seriji kojoj dominiraju muški biznismeni. No predomislila se i shvatila to kao priliku da izgradi snažan ženski lik, što je na kraju uspješno učinila. 

'Succession' Season 4 Premiere

Roman Roy - Kieran Culkin

Drugi najpoznatiji član dinastije Culkin pojavio se 1990. kao osmogodišnjak uz brata Macaulaya u megahitu 'Sam u kući'. Gradio je karijeru dječje zvijezde i u nastavku filma, kao i u dva dijela komedije 'Otac nevjeste' uz Stevea Martina. Kad je zakoračio u svoje dvadesete godine ostvario je zapažene uloge u 'Kućnim pravilima' i 'Igby goes down', za što je bio nominiran za Zlatni globus. Sljedećih 15-ak godina glumio je i na televiziji i na filmu, a ulogom najmlađeg člana obitelji Roy, Romana, oduševio je i publiku i kritiku.

Connor Roy - Alan Ruck

Uz Briana Coxa, Alan Ruck ima najdugovječniju holivudsku karijeru, ali glumački put mu nije uvijek bio posut ružama. Probio se ulogom u kultnoj tinejdžerskoj komediji 'Slobodan dan Ferrisa Buellera' kao najbolji prijatelj glavnog lika, kojeg je tumačio Matthew Broderick. Ruck je impresivno odglumio tinejdžera, iako je tada imao već 30 godina. Nanizao je zatim nekoliko sporednih uloga ('Mladi revolveraši 2', 'Tri bjegunca'), a onda je na nekoliko godina potonuo u anonimnost i radio razne poslove da preživi. Vratio se malim ulogama u 'Brzini' uz Keanua Reevesa te u filmu 'Zvjezdane staze: Generacije'. U drugoj polovici '90-ih postao je stalni član glumačke postave popularnog sitcoma Spin City, uz Michaela J. Foxa. Sljedećih 20-ak godina glumio je sporedne uloge u raznim filmovima i serijama, a uloga odbačenog i čudnjikavog Connora Roya u 'Naslijeđu' ga je vratila na veliku scenu.

Tom Wambsgans - Matthew Macfadyen

Britanski glumac (49) lomio je srca kao gospodin Darcy u ekranizaciji 'Ponosa i predrasuda' iz 2005. godine. Probijao se u kazalištu i BBC-jevim televizijskim projektima, uz povremene zapažene uloge u filmovima 'Smrt na sprovodu' i 'Frost/Nixon'. Uloga detektiva u seriji Ripper Street privukla je pozornost američkih producenata koji su mu ponudili da bude dio glumačkog ansambla u 'Naslijeđu'. I nisu požalili, jer Macfadyen je kreirao jedan od najintrigantnijih likova u povijesti američke televizije.

Nicholas Braun - rođak Greg Hirsch

Prije nego što je postao smušeni, ali probitačni rođak obitelji Roy, Nicholas Braun (35) u svojim počecima probijao se u filmovima iz Disneyjeve produkcije te epizodnim ulogama u niz manjih filmova. Ulogom Gregoryja Hirscha donio je snažne komične elemente u Naslijeđe i pokazao kako uvjerljivo može glumiti oportunističkog manipulatora kojeg svi podcjenjuju.

'Succession' Season 4 Premiere

Lucas Mattsson - Alexander Skarsgard

Iako se u Naslijeđu počeo pojavljivati tek sredinom treće sezone, Alexander Skarsgard je ulogom Lucasa Mattsona promijenio dinamiku serije i privukao pozornost publike. Stasiti Šveđanin, sin slavnog oca Stellana Skarsgarda, već kao dijete bio je zvijezda nekoliko švedskih filmova, a onda se u tinejdžerskim godinama povukao iz glume i priključio se vojsci. Vratio se glumačkom pozivu krajem 90-ih, a prva značajnija uloga u Americi bila je ona tupavog modela u Zoolanderu. Iz očeve sjene iskoračio je ulogom u vampirskoj hit-seriji 'True blood' koja je trajala šest sezona. 'Šarao' je između mainstream blockbustera ('Battleship', 'Tarzan') i art-filmova ('Melankolija' Larsa von Triera), glumio romantične junake i negativce, a njegov tech-guru Lucas Mattsson postao je jedan od ključnih aktera 'Naslijeđa' u četvrtoj sezoni.

The Met Gala red carpet arrivals in New York City

Gerri Kellman - J. Smith-Cameron

Glumica iz sjene probijala se na Broadwayu 70-ih, u sapunicama i TV serijama 80-ih a ozbiljniju filmsku karijeru počela je graditi tek 1990-ih. Uloga jedne od ključnih Loganovih operativki u Naslijeđu prvotno je bila namijenjena muškarcu, ali izbor J. Smith-Cameron pokazao se kao pun pogodak i osvježenje. 

White House Correspondents Association (WHCA) Dinner 2023, in Washington

Karl Muller - David Rasche

David Rasche (78) svoju najpoznatiju ulogu ostvario je sredinom 1980-ih u satiričnoj policijskoj seriji Sledge Hammer, gdje je parodirao macho policajce po uzoru na Prljavog Harryja. Serija je bila iznimno popularna u bivšoj Jugoslaviji. Rasche je glumio u niz holivudskih hitova poput Cobre, Nevinog čovjeka, Sentinela, U banani, Ljudi u crnom 3. Ulogom Karla Mullera u Naslijeđu pokazao je kako, kao i u Sledgeu Hammeru, može 

smrtno ozbiljnog lica biti najduhovitiji čovjek u prostoriji.

 

Frank Vernon - Peter Friedman

Peter Friedman se uz kazališnu karijeru na televiziji probijao u lutkarskim serijama Muppet Show i Ulica Sezam. Njegovo lice je prepoznatljivo iz niza serija i filmova 80-ih i 90-ih, a uloga starog mutikaše Franka jedna mu je od najboljih u karijeri.

A Soldier's Play Opening Night - Arrivals.

 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ZABAVNO-EDUKATIVNOG SERIJALA 'TKO JE KRIV?':

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu