Obavijesti

Show

Komentari 28

Hendrix - najkreativniji gitarist ikad predozirao se s 27 godina

Hendrix - najkreativniji gitarist ikad predozirao se s 27 godina
6

Muzikolog Andy Aledort opisao je Hendrixa kao jednog od najkreativnijih glazbenika svih vremena. Mnogima je glazbeni idol, a njegov šarm opisivale su sve djevojke

VIDEO

Klub 27 - legende koje su nas prerano napustile

Legendarni američki glazbenik Jimi Hendrix posljednji dan svog života proveo je s djevojkom Monikom Dannemann. Dannemann je 17. rujna 1970. godine skuhala večeru u njihovom stanu u Londonu te su otvorili bocu vina. Monika je ispričala kako su ona i Jimi razgovarali do 7 ujutro sljedećeg dana te su otišli spavati. Probudila se oko 11 sati te je pronašla Jimija u nesvijesti. Odmah je pozvala hitnu pomoć te su glazbenika prevezli u bolnicu. Liječnici su ga proglasili mrtvim u 12.45 sati 18. rujna 1970. godine. 

Liječnici su tijelo poslali na obdukciju. Deset dana nakon smrti potvrđeno je kako se Hendrix ugušio u svojoj bljuvotini nakon što se predozirao tabletama. Monika Dannemann ispričala je kasnije kako je Hendrix prije spavanja popio 18 tableta Vesparax, tj. 18 puta veću dozu od propisane. Jedan od najvećih gitarista svih vremena pokopan je 1. listopada 1970. godine u Rentonu u Washingtonu, na mjestu gdje je pokopana i njegova majka.

Uzor mu je bio Elvis Presley

Johnny Allen Hendrix rođen je 27. studenog 1942. godine u američkom Seattleu. Njegovi roditelji malo nakon rođenja promijenili su mu ime u James Marshall Hendrix, u čast ocu Alu i njegovom bratu Marshallu. Njegova majka Lucille često je izlazila u noćne klubove dok je njegov otac bio na bojištu tijekom II. svjetskog rata te ga je odgojila uglavnom njena sestra Delores Hall. Nakon što se Jimijev otac vratio iz rata rođen je njegov brat Leon, a roditelji su se cijelo vrijeme svađali te imali problema s alkoholom. Razveli su se kada je imao devet godina.

Jimijeva majka Lucille preminula je 1958. godine, a njegov otac nije dopustio njemu i bratu da idu na sprovod. Dao im je svakom da popiju po čašu viskija te im je objasnio da se muškarci tako nose s gubitkom voljene osobe. 

Jimi je radio s ocem kada je imao 14 godina, a nakon nekoliko mjeseci "moljakanja" oca da mu kupi gitaru, pronašao je ukulele

Jimi je radio s ocem kada je imao 14 godina, a nakon nekoliko mjeseci "moljakanja" oca da mu kupi gitaru, pronašao je ukulele koji je imao samo jednu žicu. Note je naučio sam po sluhu te je počeo svirati. Uglavnom je svirao pjesme Elvisa Presleyja. Nakon što je prvi put bio na njegovom koncertu odlučio je postati glazbenik.

Divili su mu se Beatlesi, The Who i The Rolling Stones

Kasnije iste godine kupio je svoju prvu akustičnu gitaru za pet dolara, a svoju prvu električnu gitaru kupio je godinu dana kasnije. Ispisao se iz srednje škole kako bi slijedio svoj san te je u početku svirao s dva benda - The Rocking Kings i The Tomcats. Hendrix se 1961. godine upisao u vojsku te je u pauzi od vojnih vježbi također svirao gitaru. U vojsci je osnovao bend The King Casuals, a nakon što su ga otpustili zbog ozljede počeo je svirati kao predgrupa Little Richardu, Samu Cookeu i Isley Brothersima.

Hendrix je osnovao grupu Jimmy James and the Blue Flames, a 1966. godine je upoznao Chasa Chandlera, bivšeg člana grupe Animals, koji mu je postao menadžer. Predložio je Jimiju da otiđe u London, što je i napravio. Ondje je skupa s Noelom Reddingom i Mitchem Mitchellom osnovao bend The Jimi Hendrix Experience. Tijekom boravka u Londonu postigao je veliki uspjeh. Njegovim svirkama divili su se Beatlesi, The Rolling Stones, The Who te Eric Clapton

Hendrix je osnovao grupu Jimmy James and the Blue Flames, a 1966. godine je upoznao Chasa Chandlera, bivšeg člana grupe Animals, koji mu je postao menadžer

Britanski glazbeni kritičari divili su se njegovim koncertima te su opisivali kako ima savršene pokrete na pozornici te izgleda kao da "svira bez ruku uopće".

Tri albuma i velika turneja u dvije godine

Hendrixov bend je 1967. godine objavio prvi službeni singl "Hey Joe", koji je bio veliki hit u Velikoj Britaniji. Nakon toga su objavili singlove "Purple Haze" i "The Wind Cried Mary", nakon čega su krenuli na veliku turneju "Are You Experienced?". Tijekom turneje posjetili su i SAD, gdje je Hendrix najviše oduševio fanove na festivalu Monterey Pop. Nakon svog nastupa Jimi je zapalio svoju električnu gitaru te otišao s pozornice.

Sljedeće godine bend je izdao svoj drugi album "Axis: Bold as Love", koji je također bio svjetski popularan. Posljednji album u punom sastavu bend je snimio iste godine, i to "Electric Ladyland". Među pjesmama koje su se našle na albumu je i "All Along The Watchtower", koju je napisao legendarni Bob Dylan. Bend je nastavio s turnejom sve do 1969. godine kada su se i službeno razišli.

Iste godine Jimi Hendrix nastupao je na legendarnom festivalu Woodstock, gdje je oduševio publiku te je još jednom potvrdio da je najbolji gitarist u to vrijeme. Osim kao gitarist, bio je cijenjen i kao pisac pjesama te eksperimentalni glazbenik. U to vrijeme je imao i svoj studio za snimanje, u koji je pozivao brojne kolege da zajedno snimaju. 

Posljednji album nije završio

Nakon Woodstocka Hendrix je osnovao još jednu grupu, Band of Gypsies, u kojoj je bio s prijateljima Buddyjem Milesom i Billyjem Coxom. Bend nikada nije službeno počeo svirati pa se Jimi odlučio početi snimati solo album "First Rays of the New Rising Sun", čiju završnicu na žalost nije doživio. Na albumu je radio s kolegama iz bivšeg benda.

Jimi Hendrix primljen je u Rock And Roll Hall Of Fame nakon smrti, a u jednom od napisa stoji kako je bio jedan od najboljih glazbenika u povijesti rock glazbe. Muzikolog Andy Aledort opisao je Hendrixa kao jednog od najkreativnijih glazbenika svih vremena. Osim po glazbi, Hendrix je bio poznat i po jedinstvenom stilu oblačenja. Mnogima je bio modna ikona, glazbeni idol, a njegov šarm opisivale su i najpoznatije groupie djevojke poput Pamele des Barres.

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu