Obavijesti

Show

Komentari 127

HRT-ova pristojba bi uskoro mogla poskupjeti? 'Nije rasla od 2010., morat ćemo je korigirati'

HRT-ova pristojba bi uskoro mogla poskupjeti? 'Nije rasla od 2010., morat ćemo je korigirati'
1

Ravnatelj AEM-a je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 o prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH, najavio da se uz opće povećanje troškova života može i razmotriti iznos radiotelevizijske pristojbe koja je sada 80 kuna

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u utorak je najavio da će HRT ove godine izdvojiti skoro 90 milijuna kuna za audiovizualna djela neovisnih proizvođača, a ravnatelj Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac ocijenio je da će se u budućnosti morati korigirati iznos pristojbe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Ravnatelj AEM-a je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 o prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH, najavio da se uz opće povećanje troškova života može i razmotriti iznos radiotelevizijske pristojbe koja je sada 80 kuna.

- Nije da se planira, ali od 2010. nije došlo do korekcije. Imamo inflatorna kretanja i definitivno je da će se u nekoj budućnosti morati korigirati visina pristojbe - kazao je Popovac naglasivši da je pristojba ujedno i osigurač medijskog pluralizma u Hrvatskoj. Naglasio je i kako bez HRT-a ne može funkcionirati hrvatsko tržište audiovizualnih djela, nema snimanja ni produkcije, ali ni financiranja lokalnih radijskih i televizijskih postaja.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je, govoreći o izdvajanjima iz pristojbe, naglasio da od 80 kuna svega 37 kuna ostaje za direktne troškove proizvodnje radijskog i televizijskog programa HRT-a, a da s 12 kuna HRT sufinancira čitavu kreativnu industriju u Hrvatskoj, uključivši i Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

HRT-ova voditeljica doživjela je dramu: Vozila sam se u autu i samo odjednom čula 'bum'
HRT-ova voditeljica doživjela je dramu: Vozila sam se u autu i samo odjednom čula 'bum'

Govoreći o otkupu djela audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, tzv. vanjskoj produkciji, ponovio je da HRT poštuje zakonsku odredbu da minimalno 15 posto programskog budžeta mora izdvojiti za audiovizualna djela neovisnih proizvođača.

- Konkretno, ove godine se radi o skoro 90 milijuna kuna koje će HRT uložiti u nezavisnu kreativnu industriju - kazao je Šveb. Najavio je razvoj digitalnih platformi HRT-a, ali i digitalizaciju Arhiva HRT-a, najvrjednije zbirke audiovizualnih materijala novije hrvatske povijesti, ''konzervativno'' procijenjene vrijednosti od više milijardi kuna.

Znaš li tko sam ja? Ima diplomu Veterinarskog faksa, ali danas je jedno od najpoznatijih TV lica
Znaš li tko sam ja? Ima diplomu Veterinarskog faksa, ali danas je jedno od najpoznatijih TV lica

U raspravi u emisiji HRT-a sudjelovao je i predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo upozorivši da je u donošenju i praćenju ispunjenja Ugovora između HRT-a i Vlade RH Programsko vijeće svedena na ''ukras u kategorijalnom aparatu'' pojasnivši da mišljenje vijeća nije obvezujuće.