Obavijesti

Show

Komentari 4

Hrvatski stručnjak za protokol o Kate Middleton: 'Javnost nije utišana jer je ona tako odlučila'

Hrvatski stručnjak za protokol o Kate Middleton: 'Javnost nije utišana jer je ona tako odlučila'
12

Bolničko osoblje navodno je pokušalo pristupiti podacima iz princezina zdravstvenoga kartona. Ako se to i dokaže, ostat će bez licencije

VIDEO

Britanski mediji raspisali su se u srijedu o tome kako su u londonskoj bolnici u kojoj je početkom siječnja operirana Kate Middleton (42) šefovi pokrenuli istragu zbog tvrdnji da je narušena povjerljivost dok je princeza od Walesa bila pacijentica. Kažu da su najmanje jednog člana osoblja uhvatili kako pokušava pristupiti njezinim podacima, odnosno medicinskom kartonu.

Ministrica oštra: 'Ako je osoblje bolnice kopalo po kartonu Kate Middleton, mi ćemo ih kazniti!'
Ministrica oštra: 'Ako je osoblje bolnice kopalo po kartonu Kate Middleton, mi ćemo ih kazniti!'

Kako javlja Daily Mail, tri djelatnika su pod istragom uprave privatne klinike. Sumnjiči ih se zbog pokušaja pristupa zdravstvenom kartonu princeze. Uprava je odbila odgovoriti na pitanja o statusu osoblja i koje je mjere protiv njih poduzela. Također, nije jasno jesu li suspendirani, kao ni kad je klinika doznala za njihov prijestup.

Izvršni direktor londonske klinike, Al Russell, tvrdi da osoblje ustanove radi etički te da su ponosni na diskreciju koju imaju prema pacijentima svakoga dana. Dodao je i da bolnica ima 'sustave za praćenje upravljanja informacijama o pacijentima'.

- U slučaju bilo kakvog kršenja, poduzet će se svi odgovarajući istražni, regulatorni i disciplinski koraci. U našoj bolnici nema mjesta za one koji namjerno krše povjerenje bilo kojeg od naših pacijenata ili kolega - poručio je direktor, piše CBS.

O novom skandalu, potencijalnom curenju delikatnih informacija o stanju princeze od Walesa, progovorila je i ministrica Maria Caufiled. Za Sky News poručila je kako se radi o "ozbiljnim stvarima, ako su pregledavali kartone za koje nemaju dopuštenje". Dodala je kako su zbog svega kontaktirali i policiju, koja bi trebala istražiti je li osoblje zaista pokušalo pristupiti njezinom kartonu, javlja Guardian.

Policija nije potvrdila je li obaviještena o optužbama, no glasnogovornik Ureda povjerenika za informiranje rekao je kako su primili izvješće o kršenju te da procjenjuju pružene informacije. Londonska klinika odbila je komentirati tvrdnje, ali smatra kako svi njihovi pacijenti bez obzira na status, zaslužuju privatnost i povjerljivost njihovih medicinskih podataka. Kate Middleton s tim je, navodno, već dobro upoznata. Ako se dokaže da su zaista neki prekršili zakon, mogli bi se naći na sudu. Prijete im novčane kazne i oduzimanje licencije. Ovo je samo jedan od niza skandala koji već tjednima tresu britansku i svjetsku medijsku scenu, a koje kraljevska obitelj ne pokušava utišati.

Stručnjak za protokol, Zdeslav Perković, govori nam kako javnost nije utišana jer je Kate tako odlučila.

- Mislim da ona jako cijeni svoju privatnost, kao i princ. Drugi razlog je što se oporavlja i treba joj vremena - objašnjava.

Supruga prijestolonasljednika Williama posljednji put viđena je u javnosti na tradicionalnoj božićnoj misi s obitelji. Tri tjedna kasnije, 16. siječnja, iz Kensingtonske palače, doma Williama i Kate, javili su kako je princeza primljena u bolnicu na "planiranu operaciju abdomena". Objasnili su kako će u bolnici boraviti 10-15 dana te da će uzeti pauzu od kraljevskih dužnosti do Uskrsa.

Nikad kraja sagi! Agencije tvrde da je još jedna fotka kraljevske obitelji 'digitalno poboljšana'...
Nikad kraja sagi! Agencije tvrde da je još jedna fotka kraljevske obitelji  'digitalno poboljšana'...

Idućeg dana je, pak, kralj Charles otišao na liječenje zbog povećane prostate. Četrnaest dana nakon što je primljen u bolnicu, iz Kensingtonske palače javili su kako se princeza Kate vratila kući, a da ju nitko nije vidio kako napušta kliniku. Tjedan dana nakon toga kralj je otkrio kako ima karcinom te je, za razliku od snahe, odmah otvoreno govorio o svojem stanju. Kensingtonska palača odlučila je kako neće davati "ažuriranja ili tekuće komentare" o princezi i njezinu zdravlju osim ako nema značajnih novih informacija za dijeljenje. Potom je uslijedio Majčin dan, koji Britanci slave 10. ožujka. Kako bi dokazali da je Kate dobro, fotografirao ju je suprug s njihovih troje djece. Fotografiju su podijelili na Instagramu, a nedugo zatim postala je viralna zbog "amaterskih pogrešaka u fotošopu". Povukli su je Associated Press i nekoliko drugih agencija, a princeza je nakon burnih reakcija javnosti otkrila kako povremeno "eksperimentira s uređivanjem fotografija".

- Kad je objavljena fotografija Kate i njezine djece, princeza se ispričala. Nije se izvukla i optužila da je kriv njezin tim: PR stručnjaci, stručnjaci za krizno komuniciranje... Time je pokazala moralnost, etičnost, ono što ona i je. Što se tiče nepojavljivanja, princeza želi imati vremena za sebe i svoju obitelj. Ima pravo na to. Transparentnost treba biti kod kralja, on je ipak monarh - ističe Perković.

Nakon skandala s obiteljskom fotografijom fotografi su Kate uspjeli snimiti u blizini dvorca Windsor. Bila je u automobilu s princom Williamom. Imala je okrenutu glavu, pa su mnogi počeli širiti tezu kako u automobilu nije niti bila ona nego Williamova navodna ljubavnica Sarah Rose Hanbury, (39), markiza od Cholmondeleya.

- Mislim da su to samo špekulacije. Sarah Rose je velika prijateljica Kate Middleton i javno je negirala cijelu situaciju o preljubu - tvrdi stručnjak za protokol.

Proteklog vikenda princeza od Walesa viđena je kako odlazi iz lokalne trgovine organskih proizvoda u engleskom gradiću Windsoru.

- Bila je ležerno odjevena i odlično raspoložena. Nije skidala osmijeh s lica - rekli su u subotu neimenovani izvori britanskim medijima.

Oglasio se čovjek koji je snimio princezu Kate: 'To nije ona? Ne budite smiješni, jasno se vidi!'
Oglasio se čovjek koji je snimio princezu Kate: 'To nije ona? Ne budite smiješni, jasno se vidi!'

I potom u ponedjeljak navečer, britanski tabloid The Sun dobio je ekskluzivnu snimku na kojoj princ William i princeza izlaze iz trgovine. Snimka je izazvala oduševljenje, ali i nove teorije urote. Neki su obožavatelji sretni jer je princezi napokon dobro, a drugi su sigurni kako to nije ona nego njezina dvojnica Heidi Agan.

- Ljudi misle da sam ja na videu, ali nisam. Bila sam na poslu u to vrijeme. Ja vjerujem da su na videu Kate i njezin suprug William - rekla je Heidi za britanske medije.

storyeditor/2024-03-20/pxl-nisynd-180324-111863005_BlH1GKQ.jpg


A što javnost može dalje očekivati od kraljevske obitelji?

- Mislim da će sad doći do smiraja. Da će se Kate vratiti svojim obvezama, da će kralj biti transparentan o svojoj bolesti, da će obnašati dužnost kao monarh i kao poglavar. Doći će do stabilacije - zaključuje Perković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine
Parovi u 'Braku na prvu' otišli na putovanje: Klara je donijela odluku da napusti eksperiment
NAKON TEŠKOG TJEDNA

Parovi u 'Braku na prvu' otišli na putovanje: Klara je donijela odluku da napusti eksperiment

Mislim da je Lovre očekivao da ću napisati da ostajem i nije shvatio koliko je ovo mene pogodilo, emotivno je rekla Klara