Show

Komentari 0

Hrvatskoj je turizam vezan uz seriju 'Igra prijestolja' donio prihod od 180 milijuna eura

Hrvatskoj je turizam vezan uz seriju 'Igra prijestolja' donio prihod od 180 milijuna eura

Snimanje popularne serije iznjedrilo je novu turističku ponudu različitih putovanja i izleta koje nude brojne nacionalne i internacionalne agencije

Filmski turizam vezan za megapopularnu HBO-ovu seriju "Igra prijestolja", čije je snimanje u Dubrovniku i drugdje po Dalmaciji počelo ravno prije deset godina, hrvatskom je gospodarstvu od 2013. do 2018. donio ukupan prihod od 180,7 milijuna eura, odnosno 30,1 milijun eura godišnje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podaci su to iz članka čiji su autori Martina Vukašina i Josip Miočić iz Zadra te Mirela Brechelmacher iz Slavonskog Broda, objavljeni u znanstvenom časopisu Oeconomica Jadertina kojega izdaje Sveučilište u Zadru.

Snimanje popularne serije iznjedrilo je novu turističku ponudu različitih putovanja i izleta koje nude brojne nacionalne i internacionalne agencije.

Izleti povezuju lokacije snimanja kao što su dubrovačke zidine, Dioklecijanova palača, kliška tvrđava i slapovi rijeke Krke u Nacionalnom parku Krka. Neke agencije nude čak i čitave rute na kojima su se snimale određene epizode serije, stoji u članku.

Mrežna stranica BuzzFeed, koja ima više od 80 milijuna posjeta mjesečno, svrstala je Dubrovnik među 18 najpopularnijih filmsko-turističkih destinacija.

Serija "Igra prijestolja" u četvrtoj je sezoni postigla rekord od 18,4 milijuna gledatelja po epizodi.

Objavom članka "19 filmskih krajolika koje uistinu možete posjetiti" na spomenutoj stranici, lokacije snimanja serije u Dubrovniku našle su se prve na listi preporučenih turističkih destinacija u društvu Hobbitona (Novi Zeland), Državnog zatvora u Ohiju (gdje je sniman film "Iskupljenje u Shawshanku"), lokacija u Tunisu na kojima su snimani "Ratovi zvijezda" i japanskog "Mrtvog grada" na otoku Hashima gdje je sniman "Skyfall".

Producenti treće i četvrte sezone serije "Igra prijestolja" koristili su se hrvatskim programom poticaja koji jamči povrat od 20 troškova potrošenih za vrijeme snimanja u Hrvatskoj. Tako je za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradila dvije i pol, a turistička promocija koju za to dobila je neprocjenjiva, ocjenjuju autori.

Navode i podatke kako je nakon snimanja "Gospodara prstenova" posjet Novom Zelandu porastao 10 posto, a nakon snimanja "Ponosa i predrasuda" posjet Lyme parku u Cheshiru u Engleskoj za 150 posto.

Također, nakon snimanja "Nemoguće misije 2", posjet Sidneyu u Australiji porastao je za 200 posto, a nakon prve godine emitiranja "Bravehearta", posjet Nacionalnom spomeniku Wallace u Škotskoj čak 300 posto.

Autori uzimaju za pretpostavku kako su polovica porasta broja turista potaknuta serijalom te polovica potrošnje istog uzorka motivirani "Igrom prijestolja" po uzoru na inozemna istraživanja, te da to u hrvatskom slučaju izravno iznosi oko 72,3 milijuna eura, odnosno u prosjeku 12,1 milijun eura godišnje.

Uzimajući u obzir multiplicirajući učinak od 2,5, ukupni turistički učinci u Hrvatskoj nastali snimanjem te serije mogu se procijeniti na 180,7 milijuna eura, odnosno u prosjeku 30,1 milijun eura godišnje, zaključuje se.

Prva epizoda serije emitirana je 17. travnja 2011. na televizijskoj mreži HBO, a osma i posljednja sezona počela se prikazivati 2019. godine.

Grgo Jelavić/Pixsell

Najčitaniji članci