Obavijesti

Show

Komentari 15

Ida Prester o prepirci sa sinom Rokom i roditeljstvu: 'Strašno mi je bilo gledati ga takvog'

Ida Prester o prepirci sa sinom Rokom i roditeljstvu: 'Strašno mi je bilo gledati ga takvog'
4

Prekjučer sam se baš naljutila na Roka. Održala sam mu ljutu bukvicu o životu, vrijednostima, odgovornosti i majčinom trudu, no on se nakon toga samo povlačio u sebe, objasnila je u objavi Ida

VIDEO

Glazbenica i voditeljica Ida Prester (43) u novoj objavi na Facebook profilu podijelila je nekoliko savjeta o roditeljstvu nakon što se sa sinom Rokom našla u situaciji za koju nije imala  'odgovarajuće rješenje'. 

- Jedna mala inspiracija za roditelje - započela je u objavi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Idi Prester netko uletio VIDEO

- Prekjučer sam se baš naljutila na Roka. Već treći put mi nije donio tjelesni iz škole da operem, svaki dan ga podsjetim. Da stvar bude gora, on izgleda nema ni pojma gdje mu je tjelesni! Tražio oko klupe, ali nema. Sliježe ramenima i daje onaj blentavi odgovor bezbrižnog djeteta s francuskog dvora- pa sigurno je na Izgubljeno – nađeno, napisala je pa priznala da mu je držala 'bukvicu o životu, vrijednostima, odgovornosti i majčinom trudu da zaradi za tjelesni', a da se sin za to vrijeme samo povlačio u sebe. 

- A onda je zaplakao i tužno plakao sat vremena gledajući u zid, odbijajući svaku komunikaciju, zagrljaje i poljupce. Isisala sam ga, satrla. Strašno mi je bilo gledati ga takvog, ali ne znam u čemu sam pogriješila? Dijete napravi glupost i malo se izvičemo! Pa to tak ide! I nas su tako odgajali, još bi dobili i batine! Ovi moji ‘svileni’ sineki ni ne znaju da postoje batine - rekla je. 

Ida Prester objavila romantične fotografije i dirljiv tekst: 'Nisu nam davali puno šanse'
Ida Prester objavila romantične fotografije i dirljiv tekst: 'Nisu nam davali puno šanse'

Nakon prepirke sa sinom, voditeljica je otišla na predavanje poznate psihologije dr. Shefali o svjesnom roditeljstvu. Iako je u početku bila skeptična, predavanje joj se jako svidjelo, a neke savjete uspjela je i zapisati i podijeliti s pratiteljima.

- Ne znam puno o njoj, ali sam dobila preporuke s više strana, da čujemo gospođu. Očekivala sam malo istočne mudrosti, meditacije (kakve glupe predrasude).. nije to moj cup of tea, al baš da vidimo kako netko iz druge tradicije gleda na te stvari. Kad, bum! Dočekalo me sve obrnuto. Pa to je bio pravi komični stand up! Kroz smijeh i primjere u kojima smo se svi mogli prepoznati dobila sam upravo lekciju koja mi je trebala. Iznimno duhovita, pametna žena koja mi je na svoj način ponovila sve ono sto sam još u trudnoći čitala o skandinavskoj pedagogiji, pa waldorfskoj.. Jer istina je univerzalna, zdravi odnosi su zdravi odnosi, nebitno iz koje kulture stiže. Samo sam zaboravila te osnove.. jer.. život. Na roditeljstvu treba stalno raditi, to je work in progress. Baš sam dobila to što mi je trebalo, objasnila je pa objavila nekoliko savjeta.

- 1. Djeca nisu nasi robovi, niti smo im mi šef. Svako ‘kenjanje’ iz pozicije ‘autoriteta’ i vikanje je neproduktivno i uništava nam odnos. Roko gubi povjerenje u mene, bit će ga strah priznati greške i samo će se zatvoriti. A to mi je najgore.

2. Djeca su takva kakva su. Ne projicirajmo svoje fantazije. Roko je predivna nježna duša, ali smotan. Zanesen, kako kaže njegova učiteljica. Ni sto mojih prodika neće ga ubrzati niti mu pomoći da se sjeti gdje mu je tjelesni.

3. Izbacimo ego. Djeca ne rade ništa nama u inat, već žive u trenutku, za sebe. Kad nas ne čuju jer su u igri, kad razbiju tanjur ili izgube tjelesni, kad se glupiraju i rade kaos.. To ne doživljavajmo osobno, jer nema veze s nama! Tad će nas prestati iritirati i reagirat ćemo smireno i prijateljski.

4. Mi stariji smo odgovorni za atmosferu, ne djeca. Roko se rasplakao i totalno blokirao jer sam ja krivo vodila igru. Sve se to moglo puno ljepše.

5. Sreća. Prestanimo stalno djecu tjerati da budu sretni i zahvalni za ono sto ‘smo skupo platili’ ili ‘isplanirali’. Oni imaju pravo svoju sreću tražiti na sasvim drugim mjestima. Dovela sam vas na najljepši alpski vrh, među planinske kozice i jezera, a vi bi radije bili s prijateljima doma u parkiću! Izludili su me s tim pred koju godinu.

6. Nasa djeca nisu ni izuzetna ni genijalna. Naša djeca su prosječna. Genijalaca je jako malo, vjerojatno to nisu bas naša djeca. Pomirimo se s tim! I volimo ih baš takve kakvi jesu. Nisu poligon za naše neostvarene snove, niti su tu da nama uljepšaju život. Oni imaju svoj put, a mi im samo možemo dati ljubav i podršku, podijelila je Ida mudrosti koje je naučila na predavanju.

Znaš li tko sam ja? Sa samo pet godina spasila je život mlađem bratu koji nije znao plivati...
Znaš li tko sam ja? Sa samo pet godina spasila je život mlađem bratu koji nije znao plivati...

A sad idem u školu s Rokom da zajedno pronađemo taj prokleti tjelesni. Koji sam skupo platila puno ću ga ljubiti danas. Isto želim i vama, zaključila je.

Jedna mala inspiracija za roditelje. ❤️ Prekjucer sam se bas naljutila na Roka. Vec treci put mi nije donio tjelesni iz...

Objavljuje Ida PresterČetvrtak, 22. rujna 2022.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama