Obavijesti

Show

Komentari 18

'Isijavanje' je stravičan film, ali na snimanju je bilo još jezivije

'Isijavanje' je stravičan film, ali na snimanju je bilo još jezivije
5

40 GODINA FILMA Horor klasik Stanleyja Kubricka gledateljima i danas utjeruje strah u kosti. No Kubrick se istinski potrudio da glumcima na snimanju bude jednako strašno...

VIDEO

Kultni film 'Isijavanje', nastao prema istoimenom romanu majstora horora Stephena Kinga (72), prvi put se prikazao prije točno 40 godina. 

Kad se pojavio u kinima, reakcije publike i kritike bile su užasne. Priča o ludilu obitelji Torrance i paranormalnim događajima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Colorada za kritičare je bila toliko grozno snimljena da su redatelja Kubricka i glavnu glumicu Shelley Duvall (70) nominirali za dvije Zlatne maline, a čak ni te 'nagrade' nisu mogli osvojiti.

Istodobno, Stephen King se javno odrekao te ekranizacije zbog Kubrickovih odstupanja od knjige. Posebno mu je zamjerao što je lik Torranceove supruge, koju je glumila Duvall, pretvorio u običnu histeričnu ženu koja je tu 'samo da vrišti i bude glupa'.

- To nije lik o kojem sam pisao - govorio je King, čiji scenarij za film Kubrick navodno nikad nije ni pročitao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No Duvall nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kubrick ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom.

- Moraš izgledati očajno, svima tratiš vrijeme, požuri, napravi tako kako sam ti rekao - rekao je redatelj glumici u jednom od snimljenih trenutaka 'iza kamere'.

Prema glavnom glumcu Jacku Nicholsonu (83), Kubrick se ponašao ipak 'ljudski', dok je Shelley doslovno mučio. Držao ju je izoliranom danima kako bi što uvjerljivije odglumila Wendy, zarobljenu u pustom hotelu sa podivljalim mužem.

Duvall nije smjela komunicirati s bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbolskom palicom, natjerao ju je da je ponovi 127 puta. Glumičine natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja. Redatelj nije dao filmskoj ekipi da suosjeća s umornom glumicom te im je to često ponavljao na setu. Nakon snimanja, Duvall je Kubricku dala ispale pramenove svoje kose da mu pokaže pod kolikim je stresom bila. 

Jack Nicholson živio u lažima: Rekli mu da mu je mama sestra
Jack Nicholson živio u lažima: Rekli mu da mu je mama sestra

Kultna scena u kojoj Jack Nicholson razbija vrata kupaonice sjekirom i govori 'Here's Johnny' snimana je tri dana. Većinu tog vremena, Shelley je zaista provela u zamračenoj prostoriji, bez znanja o tome što će se sljedeće dogoditi. Njeni su vriskovi u filmu stvarni. 

Glumica je zbog stresa kasnije imala ozbiljnih psihičkih problema, a u jednom intervjuu kod dr. Phila rekla je kako još viđa pokojnog Robina Williamsa, s kojim je glumila u 'Popaju'.

- Jako volim Robina. Mislim da on nije mrtav, nego samo mijenja oblike - izjavila je Shelley.

Sličnu torturu prošao je i Scatman Crothers, koji glumi kućepazitelja. Crothers je prihvatio ulogu na inzistiranje svog prijatelja Nicholsona. No Kubrick se potrudio da i on zapamti snimanje, pa je scenu razgovora između njega i dječaka Dannyja snimao preko 100 puta. Crothers je u jednom trenu izgubio živce i izderao se na Kubricka: 'Pa, dobro, Stanley, što želiš od mene'. Redatelj je samo nastavio snimati.

Dječak Danny Lloyd na snimanjima je bio fantastičan, ali iskustvo s Kubrickom mu je zapečatilo karijeru. Kasnije je snimio još jedan TV film i to je bilo to. U vrijeme snimanja Lloyd, koji je imao samo pet godina, nije bio svjestan da snima horor. Kubrick je prema njemu pokazao dozu obzira i rekao mu je da snimaju dramu. 

Blizanke Lisa i Louise Burns glumile su prikaze koje Danny viđa dok se na bicikliću vozi zlokobnim hodnicima hotela. Ni one nisu imale karijeru nakon isijavanja.

- Na snimanju nam je bilo dobro, pogotovo zato jer nas je Jack Nicholson prihvatio, ali kasnije nas nijedna glumačka agencija nije htjela angažirati jer smo glumile u hororu - rekle su u jednom intervjuu.

Na snimanju su proslavile 11. rođendan, koji im je organizirao Kubrick. Darovao im je bočicu lažne krvi.

- To je bila ista ona tekućina u kojoj smo morale ležati u jednoj sceni - rekle su kasnije. Dok ih je Kubrick u toj sceni  polijevao lažnom krvlju, morale su biti jako mirne.

- Bilo nam je hladno. Ali nije nam smetalo, tada nam je to bilo fora - rekle su sestre.

Hotel Overlook, u kojem se odvija radnja romana i filma, u stvari je 'glavni negativac' u filmu, zgrada sagrađena na indijanskom groblju iz kojeg isijavaju zle sile. Na kraju priče hotel izgori, no život je na snimanju imitirao umjetnost. Dok su snimali jedan prizor izbio je veliki požar i spalio set unutar hotela. Kubrick je navodno umirao od smijeha zbog te podudarnosti.

Tajne poruke o slijetanju na Mjesec

Teoretičari zavjera su u detaljima iz brojnih kultnih scena 'Isijavanja' iščitali Kubrickovo priznanje kako je on zapravo autor snimke slijetanja Apolla 11 na Mjesec. Budući da je Kubrick uvjerljivo prikazao putovanje svemirom u svom remek djelu '2001: Odiseja u svemiru', oni koji ne vjeruju da je čovjek ikad sletio na Mjesec vjeruju kako je šetnja Neilla Armstronga i kolega astronauta zapravo snimljena u nekom studiju, a da je autor Kubrick kojem je NASA platila da to snimi.

U 'Isijavanju' se tako u ostavi vide velike količine 'Tang' soka u prahu, koji je pila posada Apolla 11. Kada Jack na pisaćoj mašini ispisuje 'All work and no play', All izgleda kao A11, što se opet odnosi na misiju Apollo. Duhovi blizankinja koje se ukazuju Dannyju prema teoretičarima zavjere predstavljaju NASA-in svemirski program 'Gemini'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode