Show

Komentari 31

Jacques je posljednji uspio ući u finale, a dvije godine zaredom na Eurosong nismo ni putovali

Jacques je posljednji uspio ući u finale, a dvije godine zaredom na Eurosong nismo ni putovali

Naši nastupi postali su očekivano neuspješni tijekom 2000-ih godina, pa je Hrvatska dvije godine zaredom odustala od sudjelovanja na natjecanju Eurovizije, a finalne večeri donijele su potpuno drugačije rezultate...

Nakon neimpresivnog nastupa Nine Badrić (48), Hrvatska je odlučila pokušati nešto tradicionalnije, pa je kao predstavnik izabrana Klapa s mora s pjesmom 'Mižerija'. U Klapu s mora, tzv. 'super klapu' sastavljenu od šest članova iz pet već poznatih klapa, polagalo se mnogo nade. Nažalost, njihov nastup i pjesma bili su mizerni, pa nisu uspjeli proći u finale. 

POGLEDAJTE NASTUP U ŠVEDSKOJ:

2014. godine Hrvatska radio televizija odlučila je ne sudjelovati u natjecanju Eurovizije. Kao razloge naveli su financijsku nestabilnost uzrokovanu europskom financijskom krizom i to što se hrvatski predstavnici nisu uspjeli plasirati u finale još od 2009. godine.

To se ponovilo i sljedeće godine, kad se natjecanje održavalo u Beču. Srbija, koja je 2014. također propustila natjecanje, se ponovno pridružila jubilarnom 60. izdanju upravo jer je blizina grada domaćina značila manje troškove. 2015. je bila i prva godina da HRT nije emitirao Eurosong, što se od tada nije ponovilo.

Sljedeće godine Hrvatska se vratila Eurosongu, a predstavnica je bila pjevačica Nina Kraljić (29) koja se proslavila kao pobjednica prve sezone emisije 'The Voice - najljepši glas Hrvatske'. Nastupala je u Stockholmu, koji je po treći put ugostio natjecanje, od sveukupno šest puta što je Švedska bila država domaćin.

Te godine se po prvi put od 1975. godine promijenio sistem bodovanja, pa je njezina pjesma 'Lighthouse' sa 133 boda uspjela doći do finala. Unatoč, sada za hrvatske predstavnike već tipičnoj, promjeni izgleda tijekom pjesme, Kraljić nije zadivila ni stručni žiri ni gledatelje. Od mogućih 26 mjesta u finalu, zauzela je tek 23., daleko od željene pobjede.

POGLEDAJTE 'LIGHTHOUSE':

2017. Hrvatsku je predstavljao Jacques Houdek (40) s pjesmom 'My Friend'. Pomalo neočekivano, pjesmu je izvodio na engleskom i talijanskom jeziku. Nastupao je u drugoj polu-finalnoj večeri i kvalificirao se za finale. Na finalu je sa 128 bodova završio na 13. mjestu, daleko najbolji hrvatski rezultat još od 2006. i Severinine (49) 'Moje štikle'.

POGLEDAJTE NASTUP JACQUESA HOUDEKA:

Tijekom tih par dana ukrajinske Eurovizije, Houdek je osim svojom pjesmom, oduševio i svojim nastupom, gdje "glumi" svog prijatelja. Tako su se s njime šalili na Twitteru, kao što to ljudi rade s gotovo svakim nastupom na Eurosongu.

Najčitaniji članci