Show

Komentari 8

Jasmila Žbanić iz Hollywooda: 'Evo karantene u Los Angelesu'

Jasmila Žbanić iz Hollywooda: 'Evo karantene u Los Angelesu'

Nominirana za Oscara, redateljica Jasmila Žbunić, je u Los Angelesu i čeka dodjelu nagrada. Pratiteljima na Instagramu se javila s fotografijom horizonta kojeg gleda iz karantene

Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić (46) javila se svojim pratiteljima na Instagramu s fotografijom horizonta.

- U karanteni u Los Angelesu - napisala je uz objavljenu fotografiju.

Da podsjetimo, redateljica se sprema na svečanu dodjelu Oscara za kojeg je prvi put nominirana s filmom o genocidu ' Quo vadis, Aida?’.

Prije Oscara, film je debitirao na brojnim svjetskim festivalima gdje je dobio mnoge nagrade. 

- Osjećala sam golemu odgovornost pri odabiru načina na koji ću ispričati ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče. Želim da film pobudi osjećaje i postavi pitanja. Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još imamo slobodu osjećati druge i pomagati im. No mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da bi preživio, ali to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi. ‘Quo vadis, Aida?’ nije tu da bi razdvajao, naprotiv, stvoren je kako bismo se bolje razumjeli i, nadam se, više voljeli! - rekla je Žbanić slavnoj glumici Angelini Jolie (45) za američki Time magazine.

- Ovaj film, za sve nas, je puno više od filma, želimo da se genocid u Srebrenici nikad ne zaboravi, ali također i svi genocidi koji su se dogodili na ovim prostorima da se nikada ne negiraju... - napisala je nedavno na društvenim mrežama.

Najčitaniji članci