Obavijesti

Show

Komentari 1

Jasna Đuričić igra tužiteljicu, a razapeta je između posla i sina: Vjerovati njemu ili dokazima?

Jasna Đuričić igra tužiteljicu, a razapeta je između  posla i sina: Vjerovati njemu ili dokazima?
4

Kroz šest epizoda serija 'Znam kako dišeš' duboko uranja u razlike stvorene klasnim podjelama i izvanredno istražuje tragedije proizašle iz duboko ukorijenjenih nejednakosti u društvu

VIDEO

OCJENA: 9/10

Nisam ljubitelj domaćih filmova i serija, a pritom mislim na kinematografiju ex-Yu. Međutim, nakon što su se nanizale odlične kritike bosanskohercegovačke serije “Znam kako dišeš”, odlučila sam joj dati šansu. I drago mi je što jesam jer je to jedna od najboljih i najkvalitetnijih domaćih serija koje sam pogledala u posljednjih dvadesetak godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Serija ima samo jednu sezonu i kroz šest epizoda prati rad tužiteljice Nevene Murtezić (Jasna Đuričić), čiji je zadatak istražiti slučaj samoubojstva tinejdžera. Početak me itekako zaintrigirao jer počinje radnjom koja je, nažalost, česta u našim krajevima - međuvršnjačkim nasiljem. Jasna Đuričić je izvanredno utjelovila s jedne strane ulogu tužiteljice koja se bori s kriminalcima dok istodobno prolazi kroz rastavu i glumi samohranu majku problematičnome maturantu Dini (Lazar Dragojević). Radnja serije odvija se u Sarajevu, u današnjem vremenu, a kroz šest epizoda duboko uranja u razlike stvorene klasnim podjelama i izvanredno istražuje tragedije proizašle iz duboko ukorijenjenih nejednakosti u društvu.

Prva epizoda počinje samoubojstvom srednjoškolca iz elitne sarajevske međunarodne škole. Slučaj je dodijeljen tužiteljici Murtezić, čiji sin Dino pohađa istu školu. Kad ga odluči zaključiti, dječakov otac, kojega glumi bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović, donosi nove dokaze, a ubrzo nakon toga tužiteljicu Murtezić ekspresno skidaju sa slučaja. Ona, koja je godinama predano radila na poslu tužiteljice boreći se s najvećim kriminalcima, sad se nalazi s druge strane istodobno pokušavajući otkriti istinu boreći se s unutarnjim razdorom vjerovati vlastitu sinu ili ne.

Kurt Russell oduševio je u spin-offu o Godzilli: Dobro se snašao u postapokaliptičnom svijetu...
Kurt Russell oduševio je u spin-offu o Godzilli:  Dobro se snašao u postapokaliptičnom svijetu...

Kreatori serije su poznata bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, redatelji su Alen Drljević i Nermin Hamzagić, a nastala je u produkciji BH ContentLab platforme BH Telecoma i Deblokade. Ideju za seriju Žbanić je dobila kad je razgovarala o sličnom slučaju s 14-godišnjom kćeri. Serija pokušava odgovoriti na to koliko roditelji vjeruju svojoj djeci i poznaju li ih zapravo, odlično opisuje današnje vrijeme kad povjerenje u institucije pada i kad je utjecaj moćnika na pravosudne organe sveprisutan u našim područjima. Jasmila Žbanić široj javnosti je poznata zbog filma “Quo Vadis, Aida?” koji je bio nominiran za Oscara za najbolji strani međunarodni igrani film 2021. Baš kao što je glavnu ulogu u filmu dala izvanrednoj višestruko nagrađivanoj srpskoj glumici Jasni Đuričić, Žbanić je i u ovoj seriji igrala na sigurno dodijelivši joj i ulogu tužiteljice Murtezić.

U glavnim ulogama je i 26-godišnji crnogorski glumac Lazar Dragojević, koji je u seriji odlično odigrao lik njezina sina Dine s kojim pokušava tijekom svih šest epizoda izaći na kraj. Tu su još i Boris Isaković (koji je također glumio u filmu “Quo Vadis, Aida?” i ujedno je u stvarnom životu suprug Jasne Đuričić), Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Selma Alispahić, Izudin Bajrović, Dino Bajrović, Jasna Žalica i mnogi drugi. Serija je imala svjetsku premijeru u sklopu ovogodišnjega međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a na istom je festivalu 2020. premijerno prikazan i film “Quo Vadis, Aida?” Jasmila Žbanić u oba je slučaja u Veneciji briljirala i izazvala zaslužene ovacije, kao i pohvale filmskih kritičara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti