Obavijesti

Show

Komentari 50

Jasna Zlokić: Supruga Borisa ljubim više od četiri desetljeća

Jasna Zlokić: Supruga Borisa ljubim više od četiri desetljeća
1

Jasna Zlokić iza sebe ima tri platinasta albuma i vječne hitove kao što su ‘skitnica’ i ‘adio bella’. Pjevačica je nedavno ostvarila životnu želju i postala baka unučice Mari

VIDEO

Kada sam kao mala odrastala na Korčuli, vjerovala sam da su samo Velolučani sjajni glazbenici. U mojoj obitelji svi su sjajno pjevali, kaže legendarna pjevačica Jasna Zlokić (62).

Glazbenica je to koja je tijekom karijere dulje od tri desetljeća snimila 20 albuma, a u Beogradu je dva puta, 1984. i 1989., proglašena pjevačicom godine. Čak su tri njezina albuma dosegla platinastu nakladu.

Mlade generacije poznaju Zlokić po besmrtnom hitu Rajka Dujmića “Skitnica”, koja se i danas pjevuši baš kao i 1984. kada je izašla. Jasna je nastupila kao “predgrupa” na koncertu poznatog američkog repera 50 Centa, zbog čega je “zaradila” nadimak J. Zlo. Bilo je to na nagovor repera Nereda, čija je majka rekla da će na koncert doći samo ako bude i Jasna jer je obožava.

Pjevačica je rođena u obitelji Dragojević u korčulanskome mjestu Veloj Luci. Druga je od triju sestara, a cijela je obitelj izrazito glazbeno talentirana.

- Oliver Dragojević i ja dolazimo iz iste loze, no moj obiteljski nadimak je Papalin, a Oliverov je Koža. Pretpostavljam da su naši preci nadimke davali prema zanimanjima, a nerijetko su si obitelji na otocima nadijevale nadimke, koji su potom ulazili u dokumente, što je bilo važno za raspoznavanje obitelji - objašnjava Zlokić, koja je rasla kao pravo “otočno dite”.

Vrijeme je najviše provodila uz more, na barci, u igri i vinogradima. Starija sestra Mirjana je također pjevala, no glazbeni autoritet u familiji bila je majka Olga. S devet godina Jasna je nastupila na festivalu “Mikrofon je vaš” u Veloj Luci s pjesmom “La Paloma”, na kojem je osvojila drugo mjesto. Njezina sestra Mirjana tad je pobijedila s pjesmom “Chitarra Romana”. Mlađa sestra Sonja još uvijek se amaterski bavi pjevanjem.

Roditelji su radili u tvornici ribe, obiteljska je kuća na rivi, kaže glazbenica, odjekivala pjesmom, a živjeli su vrlo složno i s puno ljubavi.

- More nam je bilo izvor života, igre, ali i straha. Moj je nono ribario pa sam ga često pratila dok je ‘išao u ribe’. Nona je, pak, imala vinograde na jugu otoka, okrenute prema Hvaru. Kao mala mislila sam da je taj daleki, visoki otok egzotična Rusija, o kojoj sam toliko slušala od odraslih. Dječja mašta radi svašta - prisjeća se Jasna, koja je u srednju ekonomsku školu išla u Dubrovniku.

Živjela je u učeničkom domu i to životno razdoblje pamti po osjećaju slobode i prvim ljubavima. Na dubrovačkom festivalu amaterskih pjevača s 19 godina osvojila je nagradu za Prvi glas Dubrovnika. Kad se vratila na otok, zaljubila se u Borisa Zlokića, za kojeg se udala s 22 godine. Njihov sretan brak traje i danas. Sin Igor završio je Muzičku akademiju i predaje satove klavira, što, kaže Zlokić, pokazuje kako je glazba utkana u gene obitelji.

Mislim da je usprkos svom napretku ženama i dalje teže jer drže ‘tri kantuna kuće’. Posebno kada su djeca u pitanju jer dijete je ipak najveći kapital, kaže pjevačica u koju je osamdesetih, prisjećaju se njezini prijatelji, bilo zaljubljeno pola bivše Jugoslavije.

Iako uglavnom pamti lijepe uspomene s publikom, jednom je prilikom zbog problematičnog obožavatelja morala čak zvati policiju. Baš nikad nije, kaže Zlokić, požalila što karijeru nije nastavila u inozemstvu jer to, kaže, zahtijeva potpuno drukčiju “mašineriju” i sustav potpore nego kod nas, na manjem tržištu. Nedavno joj se ostvarila velika životna želja. Postala je baka, njezin sin igor dobio je kćerkicu.

- Mari je centar mog svita - kaže Zlokić o unučici, s kojom se druži i igra svaki dan jer sin i snaha stanuju nedaleko od njezina doma. Osim miljenice Mari, Jasnu najviše veseli što na njezine koncerte dolaze mladi obožavatelji kojima ona, kaže kroz smijeh, može biti mama ili baka.

- Nema čovjeka koji ne griješi u karijeri, no najuzvišenije se osjećam kada vidim da moja glazba živi i da nije ograničena vremenom. Ponekad je lakše, pomoću sreće, dobrih kolega i suradnika, početi karijeru nego istu održavati, tj. održati neku razinu kvalitete - kaže Zlokić. U karijeri je više od 180 puta nastupila na humanitarnim koncertima. Čvrsto vjeruje da treba pomoći potrebitima.

- Najvažnija u svemu je meni emocija, odnosno ljubav. U privatnom životu i obitelji, naravno, ali i u glazbi. Drago mi je vidjeti da mi žene, posebno u umjetnosti i na estradi, više ne moramo kao nekad skrivati svoje obitelji i djecu kako bi se o nama mislilo da smo slobodne. Lijepo je vidjeti tu promjenu, mislim da je to korak naprijed - zaključila je pjevačica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin