Show

Komentari 1

Josipa Lisac i Uhlik nagrađeni su Porinom za životno djelo...

Josipa Lisac i Uhlik nagrađeni su Porinom za životno djelo...

Oni su zbog svojeg izričaja i posebnog značaja za hrvatsku glazbu nagrađeni najprestižnijom nagradom u zemlji, a statue Porina, ručno klesane od bračkog kamena

Pjevačica Josipa Lisac (69) i skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik ovogodišnji su dobitnici Porina za životno djelo. Upravni odbor Porina smatra kako su svojim radom, trudom i uspjehom znatno pridonijeli kulturi, ali i ostavili veliki trag u hrvatskoj glazbi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oni su zbog svojeg izričaja i posebnog značaja za hrvatsku glazbu nagrađeni najprestižnijom nagradom u zemlji, a statue Porina, ručno klesane od bračkog kamena. Ovim istaknutim glazbenicima bit će uručene na ovogodišnjoj svečanoj dodjeli Glazbene nagrade Porin. 

josipa lisac

Josipa Lisac na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim glazbenim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima.

Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s popularnim rock’n’roll pjevačem i skladateljem Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njen glazbeni život. Njihov prvi zajednički album 'Dnevnik jedne ljubavi' iz 1973. do danas je jedan od najboljih konceptualnih rock-ostvarenja i ulazi u antologiju hrvatske diskografije. Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe 2015. 

Tomislav Uhlik iza sebe ima preko stotinu skladbi napravljenih za različite ansamble. Karijeru je započeo kao glazbeni voditelj u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, a njegov rad je prepoznala i struka koja ga je nagradila brojnim nagradama. Dobitnik je tri nagrade Porin, onaj za najbolji album popularne duhovne glazbe 'Božić u svijetu', zatim Porin za najbolju skladbu napisanu za solo ili manji sastav 'Quartetto concertante' te Porin za najbolju folklornu pjesmu 'Dobar večer tomu stanu'. Kao dirigent djelovao je pretežno u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Najčitaniji članci