Obavijesti

Show

Komentari 47

Josipa Lisac: 'Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta'

Josipa Lisac: 'Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta'
9

Bezvremenska ljubavna priča dive Josipe Lisac i Karla Metikoša ostavlja bez daha i vraća vjeru u pravu ljubav. Znakovito, pjevačica je rođena upravo na Dan zaljubljenih

VIDEO

Prohodali su 6. veljače 1971. na koncertu u Petrinji. Iako se nikad nisu vjenčali, bila je to ljubav sve dok ih smrt nije rastavila. Prije poznanstva s Josipom Lisac (68), Karlo Metikoš bio je pravi roker i pustolov. Josipa danas slavi rođendan, a Karlo je, kao i uvijek, u njezinim mislima. 

Rođen je u obitelji glazbenika. Otac mu je završio glazbenu akademiju, a i majka je voljela glazbu i imala sluha. I Karlo je imao osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu. Da nije sa 17 godina naletio na ploče Elvisa Presleya, njegova bi karijera krenula smjerom ozbiljne glazbe. Dotad uzorni učenik prekinuo je glazbenu naobrazbu, a u redovnoj gimnaziji postao problematičan đak. 

Cafe24

Nekoliko godina pokušavao je uspjeti na domaćoj sceni, da bi konačno sreću potražio u Parizu, gdje je ostao tri godine i ostvario prilično uspješnu karijeru. Ubrzo je započeo suradnju s Ivicom Krajačem i zaključio da je u glazbi njegov životni izbor skladanje, kao što mu je u ljubavi životni izbor Josipa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Josipa Lisac u Lisinskom obilježila 50 godina rada
Josipa Lisac u Lisinskom obilježila 50 godina rada

Prve godine njihovog zajedničkog života rezultirale su 1973. albumom ‘Dnevnik jedne ljubavi’ koji se i danas svrstava u antologiju domaće glazbe. Zahvaljujući Josipinom osebujnom glasu i pojavi, a Metikoševom talentu za, skladanje i suradnji s Ivicom Krajačem, nastala je 1975. prva domaća rock-opera ‘Gubec-beg’. 

Ritam Kise

Josipa i Karlo odlaze na tri godine u Ameriku, a zahvaljujući njegovim skladbama ona postaje prava hrvatska glazbena diva. Pjevačica se rado prisjeća najljepših trenutaka s pokojnim suprugom: ‘Zahvaljujući Karlu obišla sam i cijeli bivši SSSR. Kušala sam tamo najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svijetu. Ljudi su komentirali: ‘Kakva dekadencija!’'.

'Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta.'

Karlova iznenadna smrt, 10. prosinca 1991. sve je prekinula. Taj događaj Josipa je opisala: ’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana, kraljevski, u snu’. 

Ritam Kise

Otad Josipa, u spomen na prerano preminulog životnog partnera - koji je imao samo 52 godine – radi koncerte u njegovu čast. I skoro dvadeset godina nakon njegove smrti ostala je vjerna svojem Karlu: ‘Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. A neki bi željeli dvije, tri, ili čak četiri. Koje li bahatosti? Znači da nijednom nisu doživjeli onu pravu i da je još uvijek traže. Karlo je za mene bio i ostao poseban. Nakon njega u mom srcu više nema mjesta, ono je zauvijek popunjeno.

’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana, kraljevski, u snu’, opisala je Karlovu smrt Josipa Lisac

Ljubav na prvi pogled

’Pa što ja tu uopće tražim?’ Zapitao se 30-godišnji roker Metikoš, tada već poznat i kao Matt Collins, davne 1971. godine. Ostao je zadivljen moćnim glasom Josipe na nastupu u Skoplju. Kako je sam poslije priznao, odmah se 'preko ušiju' zaljubio u mladu pjevačicu.

Talentirani od malih nogu

Sa 17 godina naletio je na ploče Presleya, prekinuo glazbenu naobrazbu i postao problematičan u školi. Josipa je bila iznimno talentirana djevojčica koja je zavoljela ozbiljnu glazbu, ali se, kao i Karlo, u tinejdžerskoj dobi zainteresirala za rock.

Josipa Lisac: Više me ne znaju te me pitaju pjevam li uopće
Josipa Lisac: Više me ne znaju te me pitaju pjevam li uopće

O Josipinom nastupu pisali Billboard i New York Times

Josipa je 1975. u New Yorku imala inicijalni koncert pred novinarima i producentima o čemu su izvijestili New York Times i Billboard. Album ‘Made in USA’ bio je prvi hrvatski masteriran LP snimljen u prestižnom Studio 55 u Los Angelesu. 

Par koji je promijenio hrvatsku glazbenu scenu rock operom 'Gubec-Beg'

Metikoš je s Ivicom Krajačem 1975. skladao prvu hrvatsku rock-operu ‘Gubec-beg’. Bila je to treća rock-opera u svijetu, a Josipa je otpjevala nezaboravnu ‘Ave Mariju’. Albumom ‘Made in USA’ u Hrvatsku su iz Amerike donijeli disko.

'Shvatio sam da je u glazbi moj jedini izbor skladanje... A u ljubavi moj jedini izbor je Josipa Lisac.'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'