Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Josipa Lisac: 'Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta'

Bezvremenska ljubavna priča dive Josipe Lisac i Karla Metikoša ostavlja bez daha i vraća vjeru u pravu ljubav. Znakovito, pjevačica je rođena upravo na Dan zaljubljenih

Cafe24
Foto: Cafe24
47 komentara

Prohodali su 6. veljače 1971. na koncertu u Petrinji. Iako se nikad nisu vjenčali, bila je to ljubav sve dok ih smrt nije rastavila. Prije poznanstva s Josipom Lisac (68), Karlo Metikoš bio je pravi roker i pustolov. Josipa danas slavi rođendan, a Karlo je, kao i uvijek, u njezinim mislima. 

Rođen je u obitelji glazbenika. Otac mu je završio glazbenu akademiju, a i majka je voljela glazbu i imala sluha. I Karlo je imao osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu. Da nije sa 17 godina naletio na ploče Elvisa Presleya, njegova bi karijera krenula smjerom ozbiljne glazbe. Dotad uzorni učenik prekinuo je glazbenu naobrazbu, a u redovnoj gimnaziji postao problematičan đak. 

Cafe24 | Autor: Cafe24 Foto: Cafe24

Nekoliko godina pokušavao je uspjeti na domaćoj sceni, da bi konačno sreću potražio u Parizu, gdje je ostao tri godine i ostvario prilično uspješnu karijeru. Ubrzo je započeo suradnju s Ivicom Krajačem i zaključio da je u glazbi njegov životni izbor skladanje, kao što mu je u ljubavi životni izbor Josipa. 

VELIČANSTVENO Josipa Lisac u Lisinskom obilježila 50 godina rada

Prve godine njihovog zajedničkog života rezultirale su 1973. albumom ‘Dnevnik jedne ljubavi’ koji se i danas svrstava u antologiju domaće glazbe. Zahvaljujući Josipinom osebujnom glasu i pojavi, a Metikoševom talentu za, skladanje i suradnji s Ivicom Krajačem, nastala je 1975. prva domaća rock-opera ‘Gubec-beg’. 

Ritam Kise | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Josipa i Karlo odlaze na tri godine u Ameriku, a zahvaljujući njegovim skladbama ona postaje prava hrvatska glazbena diva. Pjevačica se rado prisjeća najljepših trenutaka s pokojnim suprugom: ‘Zahvaljujući Karlu obišla sam i cijeli bivši SSSR. Kušala sam tamo najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svijetu. Ljudi su komentirali: ‘Kakva dekadencija!’'.

'Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta.'

Karlova iznenadna smrt, 10. prosinca 1991. sve je prekinula. Taj događaj Josipa je opisala: ’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana, kraljevski, u snu’. 

Ritam Kise | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Otad Josipa, u spomen na prerano preminulog životnog partnera - koji je imao samo 52 godine – radi koncerte u njegovu čast. I skoro dvadeset godina nakon njegove smrti ostala je vjerna svojem Karlu: ‘Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. A neki bi željeli dvije, tri, ili čak četiri. Koje li bahatosti? Znači da nijednom nisu doživjeli onu pravu i da je još uvijek traže. Karlo je za mene bio i ostao poseban. Nakon njega u mom srcu više nema mjesta, ono je zauvijek popunjeno.

’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana, kraljevski, u snu’, opisala je Karlovu smrt Josipa Lisac

Ljubav na prvi pogled

’Pa što ja tu uopće tražim?’ Zapitao se 30-godišnji roker Metikoš, tada već poznat i kao Matt Collins, davne 1971. godine. Ostao je zadivljen moćnim glasom Josipe na nastupu u Skoplju. Kako je sam poslije priznao, odmah se 'preko ušiju' zaljubio u mladu pjevačicu.

Foto: Večernji.hr

Talentirani od malih nogu

Sa 17 godina naletio je na ploče Presleya, prekinuo glazbenu naobrazbu i postao problematičan u školi. Josipa je bila iznimno talentirana djevojčica koja je zavoljela ozbiljnu glazbu, ali se, kao i Karlo, u tinejdžerskoj dobi zainteresirala za rock.

DIVA Josipa Lisac: Više me ne znaju te me pitaju pjevam li uopće

O Josipinom nastupu pisali Billboard i New York Times

Josipa je 1975. u New Yorku imala inicijalni koncert pred novinarima i producentima o čemu su izvijestili New York Times i Billboard. Album ‘Made in USA’ bio je prvi hrvatski masteriran LP snimljen u prestižnom Studio 55 u Los Angelesu. 

Foto: Julien Duval

Par koji je promijenio hrvatsku glazbenu scenu rock operom 'Gubec-Beg'

Metikoš je s Ivicom Krajačem 1975. skladao prvu hrvatsku rock-operu ‘Gubec-beg’. Bila je to treća rock-opera u svijetu, a Josipa je otpjevala nezaboravnu ‘Ave Mariju’. Albumom ‘Made in USA’ u Hrvatsku su iz Amerike donijeli disko.

'Shvatio sam da je u glazbi moj jedini izbor skladanje... A u ljubavi moj jedini izbor je Josipa Lisac.'

Naši partneri pišu
Message