Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
20 komentara

Josipa Lisac: Zaboravljam pa mi publika ponekad šapće tekst

Šezdesete i sedamdesete su bile sjajne. Moj Karlo je u to vrijeme govorio da je sve moguće. Danas je previše skidanja i plesa, svi bi htjeli biti poput Beyonce, smatra diva.

Foto: screenshot/Youtube
20 komentara

Najugodnije mi je bilo pjevati za Karla, dok bi on pušio cigarete i slušao me, rekla je Josipa Lisac (68) najavljujući tradicionalni koncert za Karla Metikoša. Bit će 10. prosinca u zagrebačkoj Laubi te je rasprodan.

KONCERT Koncert Josipe Lisac za Karla Metikoša

Pjevačica i Metikoš upoznali su se 1971. godine, a i danas mu posvećuje vrijeme na sceni, čuva sjećanje na njega, piše mu te svake godine njemu u čast održi veliki koncert. Preminuo je 10. prosinca 1991. od srčanog udara.

Cafe24 | Autor: Privatni albumI Foto: Privatni albumI

Zajedno su proveli 20 godina, a Josipa je otvoreno govorila da nakon Karla u njezinu srcu nema mjesta ni za koga drugoga. Bio je i ostao najveća ljubav te Josipina srodna duša.

Cafe24 SRETAN 68. ROĐENDAN Josipa Lisac: 'Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta'

Početkom velike glazbene karijere privatno su slušali Marvina Gayea, stvarali pod inozemnim glazbenim utjecajima jazza, bluesa i soula, koji su unatoč ‘željeznoj zavjesi’ počeli prodirati i na ovo podneblje. Pokušavali su iskoristiti taj kreativni zanos te stvarati nešto novo i drugačije. 

Baloon | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

- Šezdesete i sedamdesete su bile sjajne, Karlo je u to vrijeme uvijek govorio da je sve moguće, silno smo bili kreativni. Nije ni trenutačno loše, ali danas vlada pomanjkanje duha, manje je kreativnosti - dodaje. 

CHUI OVU GLAZBU 'Danas je sve instant, trebaš biti jak i uporan da uspiješ'

Sad već davne 1976., Josipa je snimila album 'Josipa Lisac & B.P. Convention Big Band International' uz jazz orkestraciju istoimenog sastava, a o odnosu hrvatskog i engleskog jezika u glazbi primjećuje sljedeće.

- Taj album je sniman na hrvatskom jeziku i to je ono što je fantastično. Teško je pjevati na hrvatskom, ali zato je i bio izazov. Ljudi potpuno drugačije pjevaju na engleskom i hrvatskom - priča glazbena diva.

Baloon | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Probleme mladih koji danas imaju mogućnost snimiti sve sami na računalu, djeluju i razmišljaju na englesko-hrvatskom i pokušavaju isplivati u nikad većoj konkurenciji, Josipa u potpunosti razumije.

DINAMOVO PROLJEĆE 1970. Josipa Lisac: 'Protiv mene su pokrenuli hajku jer sam nagla'

O svojih pola stoljeća na sceni, glazbeno-životnom partnerstvu s Karlom Metikošem te novom albumu, koji izlazi u Blu-ray formatu i za koji je snimljeno gotova dva sata videomaterijala, Josipa otvoreno govori i s radošću se prisjeća detalja. 

- Ovako je snimao sir Paul McCartney i željela sam jednom napraviti takav live album, bez publike. Problem je samo što ne volim tu konstantnu prisutnost kamere koja te voajerski prati - kroz smiješak će Josipa. 

VIŠE NE LETE Neobični šešir: Josipa Lisac se pohvalila rojem leptira na glavi

Od početka Josipina djelovanja do danas i glazba se mnogo promijenila. Nekad je s Karlom u SAD-u bila na koncertima Billyja Joela (69), svjedočila proboju ABBA-e na američko tržište, a danas su najpopularniji izvođači nešto drugačijeg izričaja. 

- Danas je nekako previše skidanja i plesa, svi bi htjeli biti Beyonce. Nije ni to loše, ima svojih vrijednosti - komentira Lisac. Kao jednog od svojih najvećih “asova iz rukava” spominje uspješnicu 'Magla'. Pjesmu koju svi znaju i po kojoj je prepoznaju.

Foto: promo

- Bilo bi problema da tu pjesmu ne izvedem na koncertu. Svojedobno su mi je klinci na ulici pjevali kad bi me vidjeli, a onda pobjegli kad bih se okrenula. Zanimljivo, to je ustvari aktivistička pjesma. Govori o nama, zlu, jalu, ovom društvu... - prisjeća se Josipa. 

DRŽ' SE, JABUKO! Josipa Lisac zapjevat će u klubu kojeg Bandić želi srušiti

Mnoge njezine, ponekad pomalo i neobične, glazbene suradnje imaju iza sebe i vrlo zanimljive priče. 

- Alku Vuicu, koja mi je napisala puno divnih pjesama, Karlo je upoznao vani, u nekom kafiću. Jednog dana ju je samo doveo u stan. Dobro se razumijem s Milom Kekinom, a surađivala sam i s reperima Stokom i Targetom iz Tram 11. Targeta sam osobno zvala i iako se isprva smrznuo od straha preko telefona, pristao je i odradio to u svojem stilu. U pjesmi ‘Ritam grada’ sa Stokom ustvari se prvi put obraćam svojem Zagrebu. Marin je jako drag, a njegova majka poklonila mi je krunu za nastup - govori pjevačica. 

Foto: Promo

Ovogodišnji tradicionalni koncert za Metikoša je rasprodan, a to je dokaz da je publika i dalje obožava te vjerno pohodi njezine nastupe. 

- Znam zaboraviti tekstove i danas, a prišapne mi ih publika. Tekst je važan, ali melodija sve diktira - priznaje jedna od najvećih glazbenih umjetnica s ovih prostora. 

50 GODINA JABUKE Lisica u Jabuci: Prospimo malo magije da bager ne može proći

Iako je s dozom nostalgije govorila o nekim prošlim glazbenim desetljećima, Josipa nije od onih koji žive u minulim vremenima te misle da su samo duh i glazba nekog prijašnjeg vremenskog perioda vrijedni.

Foto: Harry Uzoka/Instagram

- Za mene su ta vremena bila posebna, ali ja sam i danas, 2018. godine, sretna što sam tu i što i dalje djelujem među nekim sjajnim glazbenicima. Nikad nisam živjela od stare slave i komplimenata - smatra Josipa.

Komentirajući mlade, nadolazeće glazbene snage, izdvojila je bend Chui, s kojim je i nastupala, te mladu pjevačicu Luce, čiju ističe sjajnu izvedbu Josipine pjesme ‘Da li sam ti rekla da te volim’.

Naši partneri pišu
Message