Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Jovanka Broz: Drugarice Jelinek, volim vaše cipele

Za izložbu o sebi Žuži Jelinek je omogučila pristup pismima koja je '70-ih izmijenila s Jovankom Broz te otkriva kako je vodila ilegalan krojački salon

Željko Lukunić
Foto: Željko Lukunić
6 komentara

Žuži Jelinek (88) je do govornice dopratio sin, a iz prvog reda ponosno ju je gledao suprug, držeći njezinu torbicu u naručju.
- Neću držati govore nego ću vam dati savjet. Žene, rihtajte se. Ako se zapustite, nitko vam neće reći hvala - rekla je Žuži i pokupila pljesak. Žuži Jelinek, piše u biografiji na zidu Muzeja grada Zagreba, rodila se 1920. u Budimpešti kao Suzana Ferber. Počinje Drugi svjetski rat i Žuži, jer je Židovka, iz Zagreba bježi u Sušak. Udaje se za stomatologa Jelineka i ondje otvara krojački salon koji vodi ilegalno, a 1943. odlazi u partizane. Žuži je izložila i četiri pisma koje su '70-ih izmijenila ona i Jovanka Broz. U pismima Jovanka nju zove drugarica Žuži, a Žuži joj odgovara s “vrlo poštovana drugarice Jovanka”. Jovanka od Žuži iz “Švajcarske” naručuje pamučnu čipku za dugu večernju haljinu te joj odgovara da je “uvijek zainteresirana za udobnu, lijepu i modernu cipelu”.

Naši partneri pišu
Message