Obavijesti

Show

Komentari 58

Kad Jamajka dođe u Srbiju: Za hit mi je trebalo 400 pjesama

Kad Jamajka dođe u Srbiju: Za hit mi je trebalo 400 pjesama
5

Njegov razvod od Ane Nikolić mjesecima je punio novinske stupce u susjedstvu, jednom je u njihovu kućanstvu reagirala i policija. Osim sa suprugom, Rasta nije u dobrim odnosima s dijelom kolega

Desetljećima je na Balkanu vladala dobro uigrana ekipa folkera koji su punili klubove svojim lakim notama pjevajući o ljubavi, alkoholu i slomljenom srcu. Onda se iznenada pojavio cajka-trap. Moderna inačica hip-hopa koja je zadržala elemente folka, ali i dodala svoje. Hvaljenje materijalnim, gole djevojke, brzi auti i još brža zabava postali su sastavni dio svakog hita. Ubrzo su iz ‘undergrounda’ postali ‘mainstream’ i danas vladaju scenom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Zvukove reggaea najčešće vežemo uz Jamajku i karipske otoke. Kod nas, u Europi, taj glazbeni pravac nikad nije do kraja zaživio. Očito nemamo ‘osjećaj’ za tu vrstu glazbe. No jedan je mladić iz Prištine odlučio s tim zvukom krenuti u osvajanje regionalne scene. Stefan Đurić, poznatiji kao Rasta (30) proveo je mjesece u svojoj sobi sljubljujući zvuk reaggaea, folka i rapa i napokon je našao ‘dobitnu kombinaciju’. Nekakav čudan miks Kariba, Balkana i SAD-a.

Po vlastitom priznanju, prije prve uspješnice, snimio je 400 pjesama koje su bile popularne u ‘underground’ krugovima, ali nikako se nije uspio probiti u ‘mainstream’.

- Moji roditelji su profesori na fakultetu. U školi sam uvijek imao sve petice, ali od trenutka kad sam se zaljubio u glazbu, jednostavno sam izgubio bilo kakav interes za obrazovanjem. Nešto sam zarađivao kao organizator svirki već kad sam imao 15, 16 godina - prisjetio se Rasta u intervjuu za Vice.

Roditeljima je, priznaje, bilo teško shvatiti taj ‘đir’ koji njihov sin fura.

- Ja mislim da dijete profesora mora pokazati više od druge djece, da su očekivanja veća, a samim time i strah roditelja što nosi budućnost. Ali moja sigurnost u uspjeh je bila veća od njihova straha. Vjerovao sam da ću uspjeti i to se dogodilo - nastavlja Rasta, čiji su hitovi na YouTubeu poslušani više od 600 milijuna puta. Mladi ‘otkidaju’ na taj njegov čudan zvuk, dodatno pojačan autotuneom, a svirke su mu tjednima unaprijed rasprodane.

No iako rastafarijanizam potiče mir, ljubav i harmoniju, ovaj je glazbenik poznat po brojnim sukobima. Njegov razvod od Ane Nikolić mjesecima je punio novinske stupce u susjedstvu, jednom je u njihovu kućanstvu reagirala i policija. Osim sa suprugom, Rasta nije u dobrim odnosima s dijelom kolega.

Na nastupu u Tuzli s pozornice je vrijeđao kolegu i bivšeg suradnika Jalu Brata, također jednog od pionira ‘cajka-trap’ zvuka, a sve je eskaliralo u fizički sukob. Lavinu kritika je izazvao i kad je Đorđa Balaševića prozvao ‘smaračem’ koji loše repa. No to je Rasta. Reda hitove kao što su ‘Euforija’, ‘Kavali’ i ‘Mantra’ , dobro zarađuje i nije ga briga što tko misli o njemu...