Show

Komentari 57

Tko od naših majstora nota posuđuje od stranih zvijezda?

Tko od naših majstora nota posuđuje od stranih zvijezda?

Stipe Juras planira izdati Plagipediju, enciklopediju u kojoj planira skupiti što više pjesama domaćih izvođača koje su plagijat nekog stranog hita. Zasad ih ima 60

U pripremi je Plagiapedija ili Velika enciklopedija hrvatskih glazbenih plagijata. Autor enciklopedije je Stipe Juras koji na Facebooku prikuplja materijale za svoje izdanje. Svi koji smatraju da je neka pjesma plagijat, u grupu na 'Fejsu' mogu poslati originalnu pjesmu i, po njihovu mišljenju, kopiju. Autori mogu ostati anonimni ili preuzeti zasluge za pronalazak plagijata.  Zasad ih je skupljeno 60.

- Bit će tu nekoliko stotina pagijata koji su vješto sakriveni ili tek neznatno izmjenjeni, ali taman toliko da budu neutuživi - napominje Juras. 

'Vela Luka', za koju je stihove napisao Branko Žuvela iako se kao autor često navodi pokojni Zdenko Runjić, kopija je pjesme 'Romance' koju izvodi Camille Saint Saens. 

'Huljić, majstor lova u mutnom'

Ne čudi da je na popisu i Tonči Huljić čija je pjesma 'Đana Đana zna', kaže Juras, bezočni 'copy-paste' Aerosmithova hita 'Janie's Got a Gun'.

- Zanimljivo je da je pjesma Magazina objavljena nepunih mjesec nakon izlaska Aerosmithova hita. Huljić zavidno velikom brzinom prati  i posuđuje hitove. Majstor je lova u mutnom - dodaje Juras.

Magazinova pjesma 'Ne tiče me se', koju su snimili s Jelenom Rozgom plagijat je pjesme 'Glorious' Andreasa Johnsona.

Severina, Pipsi, Hladno pivo, svi su 'zgriješili'

Među plagijatorima se našla i Severina čiji 'Brad Pitt' opasno sliči pjesmi 'Stereo Love' Edwarda Maye i Vika Jigulina. 'Ide vrijeme' Branimira Mihaljevića plagijat je pjesme 'The Rare Old Times' u izvedbi The Dublinersa. 'Ja sam sve što vole mladi' grupe Pips Chips & Videoclips plagijat je Clashovog hita 'Complete Control'. 'Anja' Parnog valjka jako sliči na Queenovu pjesmu 'Hammer to Fall'.

- Grupa Hladno pivo je na svom prvom albumu navela da je pjesma 'Buba švabe' dijelom autorsko djelo grupe Toy Dolls, ali praktički to je pjesma koja ih je proslavila i utrla im put ka ovome što su postigli danas. Osim onih koj su upućeniji u punk, današnji prosječan konzument Hladnog piva za ovo ne zna - napominje Juras objašnjavajući da je rječ o pjesmi 'Spiders in the Dressing Room'.

Najčitaniji članci